-

Sounds of Struggle: Od brutalnog do ambijentalnog

Consecration

Nije tačno da loše i hladno jesenje, ili po nekima već zimsko, vreme može da pokvari planove za subotu veče. Datum 17. oktobar bio je rezervisan za prvu u seriji Sounds Of Struggle svirki. Naime, sinoć je u klubu niškog SKCa održana prva u seriji svirki, a oni najuporniji došli su bez obzira na hladnoću koju su verovatno i nakon svirke i zaboravili da je bila.

Već oko 20 časova bilo je puno dvorište ispred Pravnog Fakulteta i svi su s nestrpljenjem čekali da svirka počne. Neki su bili tu zbog, već svim nišlijama i nišlijkama, dobro poznatih bendova Styptic i Repression Release. Međutim, može se slobodno reći da je bilo zadovoljstvo doći, čuti i uživati slušajući i bendove iz Beograda poput metalaca Deadrise, ili indie orijentisanog benda Consecration.

Svirka je počela nešto oko 21 sat ili je bar za one koji su u to vreme došli. Onog trenutka kada se prođe ulaz nemoguće je ne osetiti atmosferu koju je uveliko pravio Repression Release. Ako je nekome i bilo hladno pre nego je ušao, ulaskom na Sounds Of Struggle zaboravio je odakle je upravo došao i mogao se steći utisak da je vreme stalo, a važna su bili muzika, fenomenalno visoko raspoloženje i atmosfera. Ako je neko napravio dobru atmosferu onda su to bili Repression Release. A nakon dobrog zagrevanja sledila je i kulminacija i vrhunac uz dva benda koji su, jedan za drugim, digli posetioce svirke ne samo visoko od poda već sve do plafona. Na red je došao Deadrise, koji su čini se samim dolaskom na binu oduševili posetioce. Još na taktovima prve pesme momci i devojke u publici skakali su i kao u transu pratili ritam. Iako je nakon nastupa benda Repression Release izgledalo da će neki otići sa svirke, već su s dolaskom Deadrise – a bili ponovo tu. Dakle, bilo je potrebno samo malo osveženja pred ono sto je sledilo. Nakon divljih metalaca iz Beograda, sledili su neprevaziđeni i svima dobro poznati Styptic. Ne treba reći da se uz Styptic i uživa i divlja, a i ono vreme koje je stalo je tada stvarno stalo. Bilo je skakanja, pevanja, a nekad je bilo dovoljno samo slušati i uživati u slušanju. Uz Styptic je, može se reći, vrhunac večeri, ili bolje noći, doživeo svoj vrhunac.

Iako je poslednji na spisku bendova koji će nastupiti na Sounds Of Struggle svirci bio Consecrationto nikako ne znači da je nivo atmosfere opao. Nakon par sati divljanja uz prethodne bendove, pred sam kraj se valja polako smiriti i uz muziku koju stvara Consecration. Lagano ali sigurno smirivanje uz zvukove gitare i klavijature i pripremanje za odlazak u noć i pamćenje svirke koja je samo prva u nizu.

Sounds Of Struggle svirka može se slobodno nazvati uspešno održanom svirkom. Jedini komentari koji su se nakon svirke mogli čuti bili su da svirka bila stvarno dobra, da će se tek sabirati utisci ali i da Nišu nedostaje tako dobrih svirki još. Niko više nije pominjao jesenju hladnoću i loše vreme, a ukoliko je bilo onih koji su zbog lošeg vremena odustali od svirke čuće da su propustili svirku koja se ne može prepričati jer se treba proživeti i doživeti.