-

„Sopotnik“ uz hor banjalučke publike

Sopot 04Protekli muzički vikend u Banjaluci bio je veoma interesantan, ponajprije zahvaljujući dugoočekivanom albumu grupe Sopot, koji je izašao prije nekoliko dana, te je zbog toga upriličena i adekvatna koncertna promocija u rodnom gradu ovog benda.

Za one koji nisu upućeni, Sopot već nekoliko godina svira banjalučki koncert tik pred Novu godinu, pa je to bio još jedan povod da pred domaćom publikom predstave svoje treće studijsko izdanje naziva „Sopotnik“, ovoga puta u Klubu studenata Banjaluke (KSB).

Ni ovoga puta nije zaobiđena „praksa“ banjalučke publike da na koncert dolazi sa zakašnjenjem, pa se tako ni bend nije žurio sa izlaskom na binu.

Sopot 03Bojazan da se, valjda zbog cijene ulaznice od 5 KM, neće iskupiti dovoljno ljudi, pokazala se, srećom, neosnovanom, pa je prostor KSB-a u narednih pola sata bio prilično ispunjen, uglavnom, starijom publikom, koja Sopotove radove prati od samog početka. Za svaku pohvalu bilo je vidjeti među okupljenima muzičare, ali i poštovaoce „teških“ nota. Razlog se vjerovatno krije u novom članu benda Dejanu Saviću, gitaristi sludge metal grupe Tanker, koji je iz pridružnog, „unaprijeđen“ u člana stalne postave, pa je sada Sopot postao petorka.

Kada su momci napokon stupili na binu, moglo se čuti i vidjeti da je personalno pojačavanje dovelo je i do određenih promjena u sviračkoj koncepciji, pa je dotadašnji gitarista Đurica Štula izašao na binu sa bas gitarom, instrumentom koji Sopot nije koristio na živim nastupima.

Naše pozicioniranje iza tonca Ninoslava Tikija Dobrijevića (inače, basiste benda „Neuro“) bilo je sasvim logičan i, kasnije će se ispostaviti, dobar potez, jer prostor KSB-a nije prevashodno namijenjen za svirke, pa zvuk, u zavisnosti od toga gdje se nalazite, nije bio savršeno ujednačen, kao što je to slučaj sa nekim ranijim koncertnim prostorima u Banjaluci (kojih, usput, više nema), a u kojima smo mogli čuti Sopot.

Sopot 02Zvuk trombona Nemanje Kojića Kojota otvorio je koncert, nažalost i za razliku od prošlog puta, sa matrice, što je najavilo numeru „Jesmo, kako nismo“, koju je Sopot snimio sa frontmenom Eyesburna. Starija „Peaceful“  takođe insipirisana reggae muzikom, razmrdala je publiku, a onda je ponovo uslijedila nova pjesma pod nazivom „Beskonačnost“. Sopot je vješto iskoristio priliku da predstavi ljudima najnovije radove, podsjeti ih na nešto starije i napravi presjek karijere, pa se zaorila reggae/drum’n’bass „Energetsko more“, koje smo već imali priliku da čujemo, a s obzirom na reakcije publike (kako smo čuli, i van Banjaluke) snimanje spota za ovu pjesmu je bio sjajan potez. Uslijedile su već znane „Soul Rebellion“ i „Diple“, a onda je zvučnike protresla „Era informacije“, još jedna nova pjesma, koja je pokazala da bend nema nikakvih problema da se šeta svim žanrovskim poljima. Važno je napomenuti da je živa bas linija, jednako kao i za nijansu teže gitare, donijela i novi zvuk benda, koji pravi savršen balans sa brižljivo doziranom elektronikom. Nakon „Dipli“ začula se i „War“, još jedna kolaboracija sa Kojotom, inače jedinim „gostom“. Zatim je ponovo uslijedio red novih pjesama u kojima je više nego primjetno da je Sopot postao „brži“. „Zovi me“ je još jedan potencijalni singl, ako je suditi po prisutnima, a „Kolom galaksije“ bend je završio oficijelni dio koncerta.

Sopot 01Povratkom na bis, vokal Petar Topalović, bubnjar Saša Predojević i Milan Mika Aćimović na klavijaturi i već spomenuti Štula i Savić, odlučili su da sa publikom „obnove gradivo“, pa su „Energetsko more“ i „Zovi me“ ovoga puta dobili i horsku podršku prisutnih.

Konačan utisak je da je Sopot ponovo evoluirao, „zaboravili“ su na dubstep momente, a okrenuli su se gitarskom drum’n’bass zvuku. Naivno bi bilo reći da su melodičniji, jer je Sopot od samog starta njegovao tu liniju, ali novim pjesmama definitivno ispipavaju onu granicu, koja ih odvaja od mainstreama. Mnogo više prostora je pruženo Topalovićevom (fantastičnom) vokalu, te rifovima koji na momente koketiraju sa industrial žanrom, kojem se ne dozvoljava više od toga, a elektro punk se svedeno provlači u nekim momentima.

Na kraju, nikome nije bilo pravo kada su svjetla upalila, a to bi, u svakom slučaju, trebalo biti najmjerodavnije.