-

Sopot prodrmali „uspavane lale“

DSC_0207
Foto: Stefan Savić

Promovišući novi album “Sopotnik” banjalučki Sopot stigao je i do Novog Sada. Mali broj saputnika koji se sinoć pridružio petorci u plovidbi kroz “energetsko more” nije ni najmanje uticao na dva sata kvalitetnog programa koji je usledio.

DSC_0013Rab L Khali iliti drvo u pustinji reggae/dub/ska novosađani bili su zaduženi za zagrevanje publike. Bend je osnovan 2011., a svojih sat vremena na bini iskoristili su, između ostalog, da odsviraju: Rumors”, “Last Call” i pozovu posetioce da popune takozvanu “novosadsku rupu”, prostor neposredno ispred bine, za šta ovdašnjoj publici neretko treba malo podstreka.

Jesmo, Kako Nismo” i te kako bili spremni da popunimo “novosadsku rupu” oko 23 časa kad se Quarterom prolomio moćni vokal Petra Topalovića uz pratnju: Đurice Štule (bas gitara), Milana Aćimovića (klavijatura), Dejana Savića (gitara) i Saše Predojevića (bubanj). Electro rock/drum’n’bass/reggae/dub slagalica upotpunjena tekstovima o potrazi za suštinom i suočavanjem sa samim sobom doprinela je da se svi prisutni osećaju kao da sutra nije ponedeljak ili barem da ga mnogo lakše podnesu.

DSC_0217The Real World” i “Peaceful” numere sa prethodna dva nešto ambijentalnija izdanja, na kojima su pesme za razliku od novog albuma na engleskom, prethodile su pesmi po kojoj ih publika najviše prepoznaje “Energetsko More” i za koju su nedavno snimili i prvi spot. Kao nastavak snažnog drum’n’bass prizvuka koji je najviše prisutan na svežim stvarima usledila je “Beskonačnost” i naterala “uspavane lale” da pokušaju da isprate Petrov ubitačan tempo, budući da frontmen od trenutka kada je kročio na binu nije prestajao da skače. “Dozvolimo duši da se nekad pobuni protiv materije, možda nešto i naučimo” rekao je u jednom trenutku i nastavio sa “Zovi me”, za koju je na proleće planirano snimanje spota.

DSC_01702Definitivno najenergičnije i izvedena i prihvaćena od publike bila je “Izvor” sa drugog po redu albuma “Equilibrium”, a “Ideja” i “Kolo Galaksije” bile su među poslednjim numerama nešto bržeg tempa. Za sam kraj ostavljena je “War” na kojoj su sarađivali sa Hornsman Coyotom i umirujuća “Kosmos” takođe sa novog albuma, koja jedina malo odskače od d’n’b celine i atmosfera je sličnija onoj na prethodna dva izdanja. Pevač je nakon toga napustio binu i ostavio ostatak benda da odsvira kratak instrumental. „Malo nas je al’ smo glasni“, te je publika ipak uspela da sebi produži boravak u Quarteru za još jedno, reprizno, izdanje “Energetskog Mora” i potroši i ono malo energije koja je preostala posle dvočasovnog skakutanja.

Srdačni Petar Topalović nastup je završio širokogrudno primivši petinu publike u zagrljaj, što govori i o slaboj posećenosti, ali pre svega o prisnom odnosu izvođača i oduševljenih, mada pomalo iznemoglih fanova.

DSC_0282

Save