-

NaslovnaReportažeSofia Rocks: Zemljotres pokrenut dobrom muzikom

Sofia Rocks: Zemljotres pokrenut dobrom muzikom

Rammstein Sofia Rocks
Rammstein; Foto: Sofia Rocks

Nakon četri godine od osnivanja neverovatnog festivala Sofia Rocks, Bugari su jos jednom pokazali koliko se rock i heavy metal muzika, ceni i poštuje.

Hammatom
Hammatom

Već oko 14h, najverniji fanovi kvalitetne muzike čekali su da se otvore kapije, zatim nakon otvaranja uleteli na stadion Levski, gde se festival održavao i zauzeli prve redove. Treba napomenuti da je festival bio zakazan da počne u 18 časova po bugarskom vremenu.

Prvi bend koji je otvorio festival je bio LA FRONTERA. U prvobitnom planu, trebalo je grupa Dorrn da nastupa ali je otkazan nastup zbog iznenadne bolesti pevača benda. Sledeći na sceni bio je nemački trash-metal bend Hämatom. Energičan nastup ovog benda polako je zagrevao tlo, a sam stadion se sve više punio.

Bend Enslaved koji nakon 22 godine postojanja prvi put nastupa u Sofiji. Iako umorni od prethodnog koncerta u Sloveniji na festivalu METALDAYS, odradili su neverovatan posao I pojačali vatru u publici.

Bullet for my valentine
Bullet for My Valentine

Bullet for My Valentine je zauzeo četvrto mesto na listi izvođača. Ovaj bend je pojedinim vernim fanovima predstavljao apsolutni highlight koncerta. Masa, sada već u punom broju, uživala je u muzici I nestrpljivo očekivali da se titani industrial scene pojave.

Nakon pauze od pola sata reflektori stadiuma Levski su se ugasili i publika se našla u potpunom mraku. Masa je ispustila zvuk uzbudjenja i počela da poziva bend. Nakon 22h dugo očekivani vulkan se pokrenuo. Poleteli su prvi vatrometi i bend je pokrenuo muzički zemljotres. Sa mešavinom vatrometa, neverovatnog osvetljenja i istovremenih plamena koji su izbijali sa pozornice Rammstein je počeo koncert sa pesmom Ich tu dir weh.

sfr5
Rammstein

Fan pit bio je prepunpun da su fanovi jedva disali, ali to ih nije sprečilo da proprate ceo koncert pevajući. Rammstein je došao sa 22 kamiona opreme i bilo je potrebno celu noć da se namontira bina. Moramo im priznati da se ceo uložen trud apsolutno isplatio. Njihov nastup, kao i uvek, bio je jednom neverovatan, mada su se za ovaj koncert malo više potrudili nego za bilo koji prethodni. Uveli su pored standarnih i nove tačke na sceni, više vatrometa i kako izjavljuje gitarista i osnivač benda Richard Z. Kruspe, maksimalno su se trudili da ne planiraju mnogo već da rade kako im je volja.

Već kod treće pesme, publika je pokazala oduševljenje kada su se umesto zvuka klavijatura uz pesmu Keine Lust čuli zvuci podmornice i time stvorili osećaj putovanja u vatrenoj vodi. Bend je ceo koncert palio kako gitare, tako i nebo Sofije. Vatra se na kratko zaustavila nakon vraćanja na bis, kada je lider benda Lindemann u klavirskoj verziji otpevao pesmu Mein Herz brennt. Nakon toga nastupilo je nemačko Sunce (Sonne) I koncert su zavrsili uz pesmu Pussy, uz koju je naravno išao džinovski falus koji izbacuje penu bele boje sa Tllom na njemu.

Ovaj vatreni koncert oduševio je sve posetioce festivala sa raznih strana sveta.

sfr6

Save