-

Snežni petak uz Virvel u Elektropioniru

foto: arhiva

Sinoć, 14. decembra, beogradska publika je imala priliku da čuje fantastični Virvel u klubu Elektropionir.

Uprkos belim ulicama i snegu koji celo veče nije prestajao da pada, zavidan broj ljudi se okupio u Elektropioniru. Kako je karta za ovaj koncert bila svega 200 dinara uz đačku knjižicu, veliki broj srednjoškolaca se odazvao pozivu i podmladio publiku. Lepo je bilo videti ovakav prizor, i vratiti se u baš te bezbrižne dane srednje škole i izlaženja po svirkama.

Koncert je otvorio mladi sastav pod imenom Karpo, koga, izuzev nešto starijeg bubnjara, čine izuzetno mladi i talentovani momci. Dve gitare i bas, menjanje intstrumenata, prateći vokali. Vajb sličan Virvelu ali uz unikatan dodatak tinejdžerske energije. Definitivno osveženje na domaćoj sceni, pogotovo kada je reč o mlađim bendovima!

Nakon nešto manje od sat vremena, na binu se popeo i Virvel. Ako kojim slučajem niste čuli za njih, može se reći da su jedan od najkvalitetnijih bendova sa ovih prostora. Sa 18 godina postojanja, ova petorka postavlja visoke standarde u žanru lo-fi/indie rock.

Nežni glas Tijane Drobac prate psihodelični i minimalistički tonovi gitara, dok klavijature i bubnjevi postavljaju atmosferičnu pozadinu. Numere kao što su „Dani“„Hodamo, i „Tu se stvar zakomplikovala“ su ugrejale celu publiku, čak i one koji su tek pobegli od oštrog i snežnog petka.

Pesme su se praktično nadovezivale jedna na drugu, formirajući sanjivu, gotovo nestvarnu atmosferu po kojoj je ovaj sastav veoma dobro poznat. Svaki otkucaj doboša bogatog reverbom, svaki akord na klavijaturama, svaki mekani ton gitare, publika je upila opijena melodijom i ljubičasto zelenim svetlima sa bine.

„Poslednji svedok“, kao možda i favorit publike dobija potpuno novu dimenziju kada se doživi na licu mesta, uživo, ispred samog benda koji je odgovoran za sklop melodije i ritma koji u svakom pojedincu budi jedinstvenu, ali svakako veoma intenzivnu buru emocija.

Nakon velikodušnog bisa, bend se povukao sa bine, ne ostavši dužan publici. Savršen kraj radne nedelje i početak vikenda. Tonovi kao da i dalje odzvanjaju dok sneg i dalje tiho pada.