fbpx

-

Naslovna Reportaže Snaga iskrenih emocija: Stray Dogg u Elektropioniru

Snaga iskrenih emocija: Stray Dogg u Elektropioniru

Stray Dogg Elektropionir Beograd
foto: Katarina Prica

Sinoć je u Elektropioniru održan još jedan koncert u okviru Kontakt konferencije. Nastupio je Stray Dogg, najuticajniji amerikana bend na našim prostorima.

Nešto pre 22h, članovi benda su izašli na scenu i zasvirali “Crimson Moon“, pesmu sa njihovog debi albuma “Almost“. Nakon par starijih i poznatijih pesama, poput “Blind Love” i “Fire’s Never Wrong“, Dukat je najavio da je sledeća pesma koju će odsvirati sa njihovog novog albuma, “Look at the Moon“. Tada su se začuli prvi tonovi hipnotišuće “The Rope“.

I dok su se stare i nove pesme smenjivale, Dukat se njihao uz ritam svake od njih. Čini se da je tim njihanjem zarazio i deo publike, posebno devojke u prvim redovima. Sa publikom nije razmenjivao puno reči, ali neverbalna komunikacija sa njom je definitivno postojala.

Posebno je lepo dočekana pesma “Time“. Od njenog početka pa do kraja, publika je horskim pevanjem pratila Dukata. Ubrzo je usledila pesma koja je sve naterala na igru, a posebno je zanimljivo što je njen naziv “Devil’s Dance“. Nakon đavoljeg plesa, bend se povukao sa bine, ostavivši Dukata samog sa električnom gitarom. Do malopre razigrana publika sada se umirila i u tišini slušala Dukatovu emotivnu obradu DivljanoveNebeske teme“.

Stray Dogg Elektropionir Beograd

Ono što čini Dukata posebnim su njegova spontanost i jednostavnost. Ležerno obučen u farmerke i džemper, sa kosom koja slobodno leti na sve strane i često mu upada u oči, on nimalo ne teži tome da izgleda kao zvezda. Upravo ta jednostavnost doprinosi tome da se publika poveže sa njim i njegovom muzikom.

Takođe, jako je lepo videti bend čiji članovi tako dobro funkcioniču zajedno. Očigledno je da jedni druge odlično poznaju. Takva komunikacija proizvodi pozitivnu energiju koja se, naravno, prenosi i na publiku.

Za kraj je ostavljena njihova najpopularnija numera, “Disappear“, podsetnik na važnost emocija, čak i kada one bole. Iako je ova pesma najavljena kao poslednja, usled aplauza i povika iz publike, na scenu se vratio samo Dukat, bez benda. Rekao je da je naziv pesme koju će odsvirati “Kraj“, i da će posle nje verovatno biti i kraj koncerta. Ova numera, kojom se završava njihov novi album, sigurno ima posebnu važnost za frontmena jer je reči te pesme napisala njegova baka. Naime, ona se neko vreme dopisivala pismima sa jednim čovekom iz Hrvatske. Njih dvoje su tim pismima razmenjivali svoju poeziju. Dukat je, kada je pronašao ovu poemu, napisao muziku za nju. To je zasad jedina njihova pesma na srpskom jeziku.

Stray Dogg Elektropionir Beograd

Iako je “Krajem” najavljen kraj koncerta, nakon njega odsvirane su još dve pesme sa ostalim članovima. Zaista, ne bi bilo pravedno završiti koncert bez benda.

Bilo da tera ljude na ples ili ih ostavlja neme, širom otvorenih očiju, ovaj bend uvek izaziva emocije. To su čiste, sirove emocije prenesene Dukatovim neverovatnim, visokim glasom, nežnim melodijama i odlučnim ritmom bubnjeva, koji je uživo dosta upečatljiviji nego na studijskim verzijama. Dukatove reči često govore o najranjivijim trenucima na veoma iskren i direktan način. Bez trunke usiljenosti i pretencioznosti, Stray Dogg jednostavno tera slušaoce da osete nešto. A to i jeste zadatak muzike.