-

Smak u Kragujevcu: Noć za pamćenje

Smak Epilog Gradski trg Kragujevac Točak fotografije galerija
Smak; foto: Zoran Lazarević Laki

U petak (6. maja), na Dan grada Kragujevca, legendarna grupa Smak održala je svoj dugoočekivani koncert na kragujevačkom Trgu Slobode. Kao uvertira u trosatni koncert Smaka nastupio je kragujevački bend Epilog.

U svom terminu od 19 do 20h, Epilog je odsvirao par svojih najvećih hitova od kojih su neki “Ti nisi ti’, “Reci ako znaš“, ali i veliki hit grupe Osvajači “Maska“. Nakon Epiloga uslijedio je veliki vatromet koji je obasjao Kragujevac i polako nas približio početku nastupa Smaka.

Smak Epilog Gradski trg Kragujevac Točak fotografije galerija
Epilog

Uz pratnju motorista, članovi Smaka dolaze na Trg Slobode i penju se na binu ispred koje se okupilo najmanje 30 hiljada ljudi. Zamjena za preminulog pjevača Smaka, Borisa Aranđelovića, bio je mladi vokal iz Valjeva, Jovan Pantić, koji je svojim pjevanjem podsjetio sve na originalnog pjevača benda. Koncert su otvorili instrumentalom “Biska 2“, čiju su melodiju svi uglas pjevali prateći gitaru Radomira Mihajlovića Točka.

Točak se poslije pjesme zahvalio svima koji su došli na koncert i zaželio sretnu slavu gradu Kragujevcu. Program su nastavili pjesmama “Šumadijski bluz“, “Gore-dole“, “Profesor“, na kojima je Jovan Pantić sve iznenadio svojim vokalnim sposobnostima i bojom glasa. Nakon pjesme “Alo“, koja je bila malo sporija nego originalna verzija iz 1977. godine, Točak je šaljivo izjavio: “Možemo mi i brže“.

Posle pjesme “Kad spavaš sam“, Jovana Pantića na bini zamijenio je Dejan Najdanović Najda koji je svoj dio koncerta započeo sa hitom iz 1981. godine “Zašto ne volim sneg“. Dalje su se ređale “Idi“, “Možda imam vremena“, „Cigansko srce„, „Nebo je samo drum bez dna„, a svoj prvi blok na bini Najda je završio jednom od najbržih pjesama Smaka, „Južni voz„.

Smak Epilog Gradski trg Kragujevac Točak fotografije galerijaPjesmu “Na Balkanu“ otpjevali su Najda i Jovan zajedno, nakon koje je Najda prepustio mikrofon mlađem kolegi, te smo dalje nastavili kao na početku. Prva pjesma drugog seta pjesama sa Jovanom bila je “El Dumo“, nakon koje je uslijedio dio nastupa na kome je Točak držao glavnu riječ.

Zajdi zajdi“ bila je prva numeru na kojoj je Točak ustao sa stolice, a siguran krivac za to je bila odlična i mnogobrojna publika u Kragujevcu. “Satelit“, “Crna dama“, “Daire“, jedni od najvećih hitova grupe, odsvirani su jedni za drugim što je publika svakako dostojno ispratila svojim pjevanjem. Poslije “Daira“, opet je došlo vrijeme za Točkovo preuzimanje bine gdje je ostao potpuno sam. Uz riječi: “Znali smo mi da vama nije do spavanja“, započeo je prve tonove instrumentale “Ulazak u harem“.

“Pretpostavljam da ima puno gitarista u publici, ja vas sve pozdravljam i naravno volim, jer volite najljepšu stvar na svetu“, bile su Točkove riječi nakon kojih je započeo još jedan instrumental, “Ukor“. Poslije instrumentala, uslijedila je još jedna pjesma u kojoj Točak drži glavnu riječ, a to je “Bluz u parku“.

Smak Epilog Gradski trg Kragujevac Točak fotografije galerija

Pjesma “Ljudi nije fer“ udružila je ponovo snage Jovana i Najde na sceni, ali ujedno i lagano najavljivala kraj koncerta. Završetkom pjesme članovi Smaka su sišli sa scene, te je većina pomislila da je kraj, ali su se ipak nakon skoro 3 minute odsustva ponovo pojavili na sceni i za kraj odsvirali “Plavu pesmu“.

Odličan koncert koji će svi koji su bili u Kragujevcu u petak uveče sigurno dugo pamtiti. Iako su već u osmoj deceniji života Točak, Kepa i Zoki pokazali su da ih vrijeme još nije pregazilo, a daleko od toga da su za odbaciti. Većina pjesmama je blago usporena u odnosu na originalne snimke, ali pjesme su još uvijek bile snažne i energične. Kako je Točak publici spustio kapu, tako bi i publika trebala učiniti za sve članove ovog benda za odličan koncert koji je trajao skoro 3 sata. Za kraj, nadajmo se da će se Točkove riječi sa kraja koncerta obistiniti: “Vidimo se uskoro“.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Smak Epilog Gradski trg Kragujevac Točak fotografije galerija