-

NaslovnaReportažeSkunk Anansie u Zagrebu - rock spektakl za pamćenje pod tamnim nebom

Skunk Anansie u Zagrebu – rock spektakl za pamćenje pod tamnim nebom

Skunk Anansie Zagreb
Foto: Sarah Agić

Sada već pomalo davne godine 2010. godine u Zagrebu je organiziran događaj po imenu Mars festival. Na kraju je navedeni događaj ispao nešto manje festival a malo više samo izlika za koncert benda po imenu Skunk Anansie, od kojeg sam tad znao jedva tri i pol pjesme i na čiji sam koncert otišao na nagovor prijatelja. Jedna od rijetkih pjesama koje sam tad znao je bio tad aktualni singl „Because Of You“ za kojeg sam mislio da nema nikakve šanse da se vokalno vjerno izvede uživo. Međutim, kad je Skin zatresla tlo ispod nas prilikom izvedbe navedene i par trenutaka kasnije stage-diveala do šatora ton majstora, popela se na njega,  skočila među publiku, i stage-diveala natrag – shvatio sam da sudjelujem nečem vanserijskom. Na kraju koncerta, prijatelj i ja smo bili toliko pod dojmom koncerta da smo mrtvi-ozbiljno razmatrali da utrošimo svoje zadnje studentske pare i potegnemo odmah ujutro na sljedeći datum turneje – u Beograd dan kasnije.

Fast forward na 2019. godinu. Jučer je u Zagrebu bio jedan od onih odvratnih-ljepljivih-sparnih ljetnih dana pred promjenu vremena. U međuvremenu, Skunk Anansie je otkazao ne jedan, već dva nastupa zaredom na InMusic festivalu. Kako se primicala sinoćnja večer, počeli su se skupljati tamni oblaci te se činilo kako će i treći pokušaj povratka Skunk Anansie poslije trijumfa na Mars festivalu prije skoro 10 godina biti upropašten nevremenom i pljuskom prije nego je i počeo.

Oko 20h je otpočela sa koncertom Dunja Ercegović, poznatija pod umjetničkim imenom Lovely Quinces. Zapravo, kako je rekla i sama Dunja na koncertu, prvi put je mogla reći da sviramo „mi“ a ne „ja“ jer je po prvi put nastupila s bendom. U kratkom setu od kojih 25 minuta pružili su dobro zagrijavanje za ono što slijedi, makar me pomalo iznenadilo što su sve pjesme izvedene u poprilično teškim punk aranžmanima, odnosno dosta udaljenima od originala.

Lovely Quinces
Lovely Quinces

Oko 21:10 nebo je još uvijek držalo, Šalata je bila skoro puna, čak se pojavio i ugodni vjetrić koji je učinio uvjete za igru idealnima. Svjetla su se ugasila i krhku betonsku konstrukciju Šalate je počela tresti bas matrica sa razglasa. Uz početak „Charlie Big Potato“ na stage su izašli Ace, Cass i Mark, čekajući postrojeni da zadnja istrči Skin, i spektakl je mogao početi. Bez nekog velikog vokalnog ugrijavanja,  zahtjevna „Because Of You“ je uslijedila već kao druga pjesma, dok se već na trećoj „I Can Dream“ Skin odvažila na prvi stage-diving u publiku.

Kratku pauzu nakon treće pjesme je Skin iskoristila da pozdravi publiku i da pojasni kako imamo puno toga za nadoknaditi. Pojasnila je i radi čega je točno došlo do otkazivanja InMusica. U svakom slučaju, vrlo lijepa gesta koja je pokazala kako bend nije zaboravio trenutke koji su mnogim fanovima u Hrvatskoj i regiji vjerojatno teško pali.

Neki od najvećih hitova, poput „You’ll Follow me Down“ (u inače izvrsnoj verziji sa Aceom na akustičnoj gitari), „Twisted“ i „Weak“ su izvedeni  hrabro u sredini koncerta, kada mnogi bendovi snize tempo u brzinu niže i iskoriste priliku za predah prije finala. Ne i Skunk Anansie. Baš naprotiv, za zatvaranje tog središnjeg dijela su iskoristili svoj možda i najveći hit, bar sudeći prema radijskim postojama – „Hedonism“.

Vrhunac koncerta je za mene bio završni blok regularnog dijela sa snažnim naglaskom na pjesme s jakom političkom porukom i „statementom“ kojeg toliko nedostaje u današnjoj mainstream rock glazbi. Nova „This Means War“ koja bi se trebala naći na nadolazećem albumu zvuči žestoko, mračno i uznemirujuće, baš kako i treba zvučati tipična pjesma Skunk Anansie. Uslijedile su „Intellectualise My Blackness“, „Yes, It’s Fucking Political“ te na kraju završnog dijela „Tear The Place Up“ koja je samo izjavnom rečenicom zaključila ono što smo znali – da, bend je totalno rasturio ovo mjesto. Znao sam da na ovoj turneji Skunk Anansie ne sviraju „Selling Jesus“ pa joj se nisam ni nadao, no baš je falila da do kraja zakuca ovaj blok.

Skunk Anansie Zagreb

Skin je iskoristila pauzu između pjesama za kratki osvrt o sve aktualnijoj situaciji sa migrantima, i da podsjeti da je iz jedne takve migrantske obitelji potekla i ona. Parafrazirajući slavnu izjavu „Prvo su došli…“  Martina Niemöllera, poručila je kako je pitanje kada će se „oni“, ako mirno budemo stajali sa strane, nakon migranata obrušiti i na ljude koji slušaju njihovu umjetnost.

Na bisu je moralo biti izvedeno i remek-djelo „Secretly“, nova „What You Do For Love“ se uklopila pristojno, no ne i nešto više od toga, dok je riff od AC/DC klasika „Highway To Hell“ (koja se nakon refrena prelila u „The Skank Heads“) Skin iskoristila za predstavljanje ljudi koji su ostavili zadnju kap znoja na Šalati sinoć, uključujući i svoje roadije koji su je „ganjali“ po stageu i tražili kad bi se izgubila u publici.

Nažalost nisam uspio uhvatiti ime prateće pjevačice i instrumentalistice koja je novost u line-upu Skunk Anansie i imala je vrlo zanimljivu i značajnu ulogu. Uz to, što je „podebljavala“ vokal od Skin, imala je i ulogu svojevrsnog MC-a te se trudila neprestano dizati ionako uzavrelu atmosferu u publici.

Nekako smo uspjeli ižicati da se bend vrati i drugi put te izvede „Little Baby Swastikkka“ no tad je zaista bio kraj. Skin se zahvalila svojoj najbrojnijoj publici na dosadašnjem dijelu turneje. Ace je oteo mikrofon kako bi nadodao – svakako i najbučnijoj.

Jedna misao mi se nije dala izbaciti iz glave. Makar mi je i na koncertu Foo Fightersa prije nekih mjesec i pol dana bilo odlično – sinoćnji koncert Skunk Anansie je bio upravo ono što smo zapravo očekivali od Grohla i družine. Kao što su kolege s Balkanrocka rekli u izvještaju iz Pule, od Foo Fightersa nitko nije tražio da sviraju tri sata niti je to tip benda koji je to trebao forsirati.

A nitko nije to tražio ni od Skunk Anansie. Skunk Anansie su svirali oko dva sata u nevjerojatnom furioznom tempu, pomeli sve pod sobom i ostavili nas gladnima za još. Sve tamniji oblaci su još uvijek držali. Možda pola-sat vremena nakon kraja koncerta kiša je potpuno potopila Zagreb. A Skunk Anansie svira u ponedjeljak u Ljubljani. Samo kažem.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Skunk Anansie Zagreb