-

NaslovnaReportažeSkunk Anansie - osvajanje bez lažne skromnosti

Skunk Anansie – osvajanje bez lažne skromnosti

Ivana Božić
Funkcija: Urednik/edukator

Skunk AnansieSkunk Anansie nastupili su po prvi put u Srbiji u organizaciji Legacy Promotion-a. Bašta beogradskog Studentskog kulturnog centra bila je krcata fanovima omiljenih im alternativaca devedesetih godina.

Nakon osmogodišnje pauze Skunk Anansie su se ponovo okupili i krenuli u re-union turneju. Deo te turneje obuhvatio je i Srbiju. Ponedeljak 26. jun mnogi su željno isčekivali. Čak ni nagli pljusak neposredno pre koncerta nije uspeo da pokvari raspoloženje prisutnih. Koncert je kasnio, sa razlogom što je oprema stigla nekih pola sata pre početka samog nastupa.

Negde oko 22.30 dok traje „Intro“ publika bučno pozdravlja momke u bendu (Cass, Ace i Mark Richardson), da bi oduševljenje dostiglo svoju kulminaciju kada se Skin (Deborah Dyer) popela na binu. Kreću uvodni taktovi za „Selling Jesus“ i Skin zbacuje kapuljaču ali tokom pesme ostaje u srebrnastom kostimu sačinjenom od staniola da bi ga se potpuno oslobodila izvodeći „Charlie Big Potato“ i „Because of You“. Prosto je bilo teško ispratiti je pogledom od čestih akrobacija, tračanja i skakanja po bini.

Na trenutke je delovalo nestvarno. Nakon toliko godina originalna postava Skunk Anansie je ovde i oni izvode svoje najveće hitove uživo. Skin se zahvalila prisutnima što su ostali iako je krenula lagana kiša. Nizale su se: „Charity“, „100 Ways To Be a Good Girl“ pa fenomenalna „I Can Dream“. Publika je već davno bila osvojena a Skin je gospodarila scenom nenametljivo i opušteno, kao da nije prvi put tu, kao da se oduvek znamo.

Uzevši električnu gitaru, Skin najavljuje novu pesmu „My Ugly Boy“ za koju će snimati spot u Beogradu dan nakon koncerta. Ne dozvoljavajući da se publika primiri, bend nastavlja sa „Weak“, „Weep -Brazen“, „Everyday Hurts – Twisted“. Skin na sveopšte oduševljenje publike sa bine kreće da hoda kroz prve redove, da bi kasnije i skočila nekoliko puta u publiku vidno uživajući u diving-u.

„Cheap Honesty“, „Hotel IV“ dodatno podgrevaju atmosferu kao i „Tear The Place Up“ i „The Skankheads“. Lagani prelaz sa njihovog najvećeg hita „Just Because You Feel Good – Hedonism“ dovodi do naredne „Squander“ koju Skin izvodi zajedno sa svojim bendom svirajući na akustičnoj gitari.

Konsultujući se sa ljudima iz backstage-a oko vremena, Skunk Anansie shvataju da mogu da odsviraju još samo jednu pesmu i svoj fenomenalni nastup zapečaćuju sa „Little Baby Swastikkka“. Jednoipočasnovno druženje završeno je par minuta pre ponoći u skladu sa odredbama novog zakona po kome se koncerti na otvorenom moraju završiti do ponoći.

Skunk Anansie su pokazali da godine neaktivnosti nisu učinile svoje. Na muzičku scenu vratio se jedan kvalitetan bend čije pesme i danas odišu svežinom i rado su slušane.

Set lista:

Intro
Selling Jesus
Charlie Big Potato
Because of You
———
Charity
100 Ways To Be a Good Girl
I Can Dream
——-
My Ugly Boy
Weak
Weep – Brazen
Everyday Hurts – Twisted
——–
Cheap Honesty
Hotel IV
Tear The Place Up
Skank Heads
——–
Just Because You Feel Good – Hedonism
Squander
Little Baby Swastikkka

Galeriju fotografija sa koncerta pogledajte ovde