-

NaslovnaReportažeŠkrtice odličnom premijerom obeležile jubilej Doma Omladine

Škrtice odličnom premijerom obeležile jubilej Doma Omladine

arhiva
Foto: Filip Andrejević (SvetGitara)

Pre tačno pola veka Dom Omladine Beograda je započeo sa radom a juče je premijerno u njemu zasvirala novo nastala “supergrupa” Škrtice. Predvođen Canetom iz Partibrejkersa, u ispunjenoj sali Amerikani, svež sastav je priredio neverovatnu rođendansku proslavu koja dokazuje da rokenrol u Srbiji i dalje živi.

Sam početak nastupa je zvučao agresivno i tvrdo kao što se i očekivalo od petorke na bini. Nakon dve pesme oduševljenje publike je bilo vidno, a bend je kosntantno pojačavao tempo. Pevač i tekstopisac furiozne ekipe, Zoran Kostić Cane, iskoristio je priliku da čestita jubilej ustanovi: ‘’Naravno Domu Omladine srećna pedosetogodišnjica, toliko i ja imam’’. Sledi numera koju prožimaju reči o svetu uplašenih ljudi, kako ovaj tako i ostali tekstovi su veoma sadržajni i sveobuhvatni.

Psihodelični rif nam predstavlja sledeću kompoziciju u kojoj čujemo majstoriju Koleta i Borisa Mladenovića za gitarom što je na kraju publika nagradila uzvicima i aplauzom. Usviranost ovog sastava je na vrhunskom nivou što nije čudno s obzirom na to da im probe, kako iz benda kažu, traju do sedam sati dnevno. Nakon još tri odsvirane pesme bend napušta scenu a gosti odmah odgovaraju bukom kako bi dobili bis.

Po povratku na binu frontmen predstavlja supergrupu koju čine Boško Mijušković na basu i energični bubnjar Danilo Luković iz grupe Straight Mickey and The Boyz, Boris Mladenović iz Jarbola, Kole iz Velikog prezira na gitarama i Zoran Kostić Cane, član Partibrejkersa sa prepoznatljivim vokalom. Posle upoznavnja publike sa bendom sledi opuštenija numera u odnosu na prošle koja se zove ”Neko novo jutro”. Koncert se završava pesmom u kojoj Cane poručuje da svoju dušu nikome ne da i da je bez nje samo leš koji hoda.

Ko je ljubitelj mešavine žanrova kao što su hard rok, bluz, pank i psihodelija ima čemu da se raduje. Ovaj nov sastav koji čine iskusni muzičari zauzeće ozbiljno mesto na rok sceni naših prostora. Imaju snimljen album koji će se najverovatnije zvati “Škrtičnjak” a već rade i na drugom. Preciznih reči za opis ovog benda nema dok ga ne čujete uživo tako da ćemo zaključiti rečima Caneta: ”Rokenrol je večan dok su mu deca verna.”