fbpx

-

Naslovna Reportaže Skoplje ponovo diše jazz: prva dva dana Skoplje jazz festivala

Skoplje ponovo diše jazz: prva dva dana Skoplje jazz festivala

Sidsel Endresen & Stian Westerhus; Foto: Mite Kuzevski

Virtuoz na saksofonu, Britanac Evan Parker u tandemu sa slovenačkim perkusuionistom Zlatkom Kaučičem i odličnim bristolski jazz rock kvartetom „Get the Blessing“ u prepunoj Makedonskoj Operi i Baletu – MOB, otvorili su 32. izdanje Skoplje Jazz Festivala. Drugo veče započelo je sa norveškim duetom Sidsel Endresen i Stian Westerhus, a još jedno izvanredno jazz uživanje zaokružio je američki kvartet Johna Abercrombiea.

Skoplje ponovo odiše kulturom. Tačno 32 godine u kontinuitetu. Sa prvim melodičnim tonovima opalog lišća, prestonica Makedonije kao iz tajnog unutrašnje gdžepa prostire oreol jazz-a neprocenjive vrednosti na svakom uglu svoje duše. I ove godine se traži karta više, a sem u MOB-u, koncerti se odražavaju i u City Hall-u i u Univerzalnoj hali, gde će se održati tri finalne večeri ovog izdanja festivala.

Prvi čovek Skopje Jazz Festival, Oliver Belopeta, i ove godine je sa svojim timom priredio izvrsnu selekciju jazz imena publici u Makedoniji.

Evan Parker

Britansko veče na otvaranju, posvećeno 20 godišnjici makedonsko-britanskog prijateljstva, donelo je jazz ljubiteljima u Skoplju dve potpuno različite dimenzije. Free jazz u izvedbi Evana Parkera, virtuoz na saksofonu, brilijatno praćen od strane slovenca Kaučiča nisu publiku ostavili ravnodušnom. Slobodne izvedbe fenomenalnog improvizatora Parkera su više nego sigurno probudile sva čula prisutnih u MOB-u. Kaučič je sa druge strane, fenomenalno pratio velikog majstora sax-a, a pritom i brilijantno tancovao po udaraljkama.

Prvo veče je zatvorio bend iz engleskog Bristola, novi talas smene generacija na britanskoj jazz sceni, Get the Blessing, sa živahnim materijalom sa albuma “All is Yes”. Ovaj sastav čine prednja duvačka sekcija predvođena od Džejka Mekmarčija i Pita Džadža i ritam sekcija na čelu sa bubnjarem Klajvom Dimerom, nekadašnji član Portishead-a, i basistom Džimom Barom.

Norveški duet je druge večeri podelio publiku na dve strane. Jedni su bili oduševljeni genijalnim konceptom Sidsela Endresena i Stiana Westerhusa, a drugi su vrlo brzo napustali halu u očekivanju majstora Johna Abercrombiea. Amerikanac i njegova odlična ekipa na pianu, kontrabasu i bubnjevima, očarali su i opuštili atmosferu komunicirajući sa publikom. – Kompozicija kojom ćemo početi se zove 39 koraka. Isto kao jedan Hičkokov film – bio je čitavo veče raspoložen za šalu majstor gitare Abercrombie.

Ponoćni koncert grupe trombonistkinje i kompozitorke Reut Regev, Reut Regev ‘s R*TIME, je spustio zavesu na drugi dan Skopje Jazz Fest-a.

The Abercrombie Quartet

Ova divna priča se danas seli u Univerzalnoj hali gde je balkanska premijera „Balkan fever“ sa Vlatkom Stefanovskim, Miroslavom Tadićem i Teodosijem Spasovskim, zajedno sa Makedonskom filharmonijom pod vodstvom austrijskog dirigenta Kristiana Järvia. Na ponoć nastupa Nicola Conte Combo, italijanski DJ, producent i gitarista.

U nedelju, takođe u Univerzalnoj hali, nastupa jazz ikona Roscoe Mitchell sa svojim triom i čuvena jazz pevačica Cassandra Wilson sa bendom Harriet Tubman. Te večeri u Citi Hall-u u ponoćnom terminu nastupa Peter Evans sa svojim triom Zebulon.

Festival će zatvoriti pariski trubač libanskog porekla, Ibrahim Maalouf, koji dolazi sa projektom „Illusions“ u pratnji osmočlane grupe. Nakon njihovog nastupa sledi jedan od najboljih svetskih basista, Englez Dave Holland, a ovogodišnja skopska jazz bajku će završiti u City Hall-u nastupom brazilskog trubača Roba Mazureka sa projektom „Sao Paolo Underground“.