-

Školska svirka grupe The Police u Beogradu

2

Na Ušću je sinoć pred 30 hiljada ljudi, prvi put u Srbiji, nastupila britanska grupa Polis (The Police). Pre nastupa zvezda večeri, na binu je u pola devet izašla grupa Kaunting Krous (Counting Crows) koja je svirala skoro punih sat vremena…

Pevač i frontmen benda, Adam Djuric (Duritz), je izrazio zadovoljstvo što njegov bend ima priliku da po prvi put nastupa u Beogradu i to kao predgrupa britanskom triu. Kounting Krous su publici predstavili bluz/rok pesme, uglavnom, sa aktuelnog albuma „Saturday Nights & Sunday Mornings“ ali su od hitova svirali samo obradu pesme „Big Yellow Taxi“. Bez obzira na to, „vrane“ su se predstavile kao kvalitetni muzičari i pored uobičajnih instrumenata za rok muziku, svirali su harmoniku i kontrabas, dok se pevač bacao i valjao po bini čime je iznudio aplauz prisutne publike.

Tačno u 10 sati na velikoj bini čuo se zvuk gonga koji je udario Stjuart Koplend (Stewart Copland) i označio početak spaktakla… Čuje se prvi gitarski rif i na osvetljenoj bini i velikom led ekranu pojavljuju se Sting, Stjuart i Endi (Andy Summers) i počinje veliki hit grupe „Message in a Bottle“. Sa prvim stihom je publika počela da peva i nije prestala do kraja pesme. „Dobro veče“ i „Kako si Beograde?“ su bile prve reči koje je izgovorio Sting i time odao poštovanje srpskoj publici koja se gromoglasnim aplauzom i povicima oduševljenja zahvalila što joj se obratio na sprskom jeziku. Usledile su pesme „Demolition Man“ koja je propraćena efektima na video bimu, „Voices Inside My Head“ i „Don’t Stand So Close to Me“. Sting je u međuvremenu tražio od publike da viču „Yeah“ sa njim i zamolio prisutne da podignu ruke u vis što je na video bimu izgledalo prelepo… publika je bila kao jedno… oko 60 hiljada ruku je bilo u vazduhu i u ritmu muzike tapšalo. Sting je svo vreme imao osmeh na licu a na kaišu bas gitare policijsku značku. Publiku je zasmejala slika crtanog junaka Kenija (Kenny) iz serije Saut Park (South Park) na kaišu gitare Endi Samersa, koji se našao u gro planu na video bimu, i sa natpisom iznad slike „Oh my God they killed Kenny“. Koncert je u najveće trajao, publika je pevala, skakala, tapšala, a jedna za drugom su išle pesme „Driven to Tears“, „Hole in My Life“, „Every Little Thing She Does is Magic“ koja se posebno dopala prisutnima, kao jedan od popularnijih hitova benda, zatim „Wrapped Around Your Finger“ i „De Do Do Do, De Da Da Da“ tokom koje je Sting dozvolio publici da sama peva refren pesme. Sve pesme su bile propraćene umerenim ali odličnim Endijevim gitarskim solažama i Stjuartovim egzibicijama na bubnjevima. Posle pesama „Invisible Sun“ i „Can’t Stand Losing You“ bend se povukao sa bine.

Posle 5 minuta dozivanja trio se vratio na binu i odsvirao pesmu koja ih je proslavila „Roxanne“ a za njom su išle „King of Pain“ i „So Lonely“ za vreme koje su Sting i Endi imali sjajnu duet-solo deonicu.
Svetla su oslabila, sve je bilo tiho i počinje balada „Every Breath You Take“ koja je zbog svoje popularnosti predstavljala vrhunac večeri. Kada se pesma završila bend je ponovo napustio binu.

Prvi se nazad vratio Samers koji nas je sa par akorda na gitari uveo u poslednju pesmu večeri „Next To You“ a atmosferu su nam dočarale slike benda iz doba njihove slave koje su se smenjivale na led ekranu.

Posle sat i 40 minuta zabave, perfektno odsvirane svirke, cakum-pakum ozvučenja sa minimumom improvizacije i kontakta sa publikom, koncert grupe Polis je završen poklonom trojke.