-

SKC Reggae Fest

SKC Reggae Fest koji se organizuje po drugi put, polako raste u tradicionalno letnje okupljanje u Beogradu. Za razliku od prošle godine kada je headliner festivala bila super zvezda Capelton, na ovogodišnjem festivalu posebna pažnja je okrenuta ka izvorima jamajčanskog zvuka. To znači da su nosioci večeri bili uticajni pevači sa Jamajke, Prince Alla i Sylford Walker. Njihov nastup je upotpunio domaćoj publici već poznat Asher Selector…

Ovi umetnici su iz Srbije krenuli na evropsku turneju što samo potvrđuje da Srbija postaje sve značajniji prostor za reggae događaje. Domaća podrška su bili bendovi Black Ark Crew i Dečija Radost.

Ceo fest je kasnio sat i po, a zbog kiše je bio održan u velikoj Sali SKC-a. Na veliku žalost u publici je bilo jedva 200 ljudi. Čast da otvore reggae festival imali su Black Ark Crew. Beogradski sastav je počeo dub vožnju. Zvuče super uživo, kombinovali su roots reggae, ali su ipak dub melodije dominirale. Pevali su obrade benda Black Uhuru, ali i autorske stvari. Nakon njih izlaze kraljevački sastav po imenu Dečija radost. Poslednji put su nastupali u Beogradu 6. februara, u oči proslave Bob Marlijevog rođendana. Tad, kao i sad, su svirali samo obrade Bob Marlija. Zvuk im je dosta sirov, sviraju roots reggae sa jakim gitarskim deonicama. Uz Marlijeve melodije publika je bila malo aktivnija, igralo se i pevalo.

Negde posle ponoći izlazi Asher Selector i kreće da zagreva publiku uz prepoznatljive ridimmove. Najsrećniji selektor koga sam gledao uživo, prepun energije. Ubrzo zatim se pojavljuje legendarni Sylford Walker sa Jamajke. U poslednjih nekoliko godina, gotovo da nema značajnijeg festivala na kome se nije pojavio. Pozitivne vibracije vladaju u publici. Harizmatičan crnac uspeo je od samog starta da pridobije publiku fenomenalnim glasom. Pri kraju njegovog nastupa, Asher najavljuje veličanstvenog Prince Alla koji se pomalo bojažljivo pojavljuje na bini. Prepoznatljiv je po roots stilu sa Jamajke i pesmama koje govore o siromaštvu, životu u getu, ali i ljubavi. Nastup započinje pesmom „Stone.“ Nisu izostale ni pesme koje su ga proslavile 70-tih godina prošlog veka, mada se moglo čuti i noviji ridimovi. Između svake pesme otpevao je i po koji Marlijev stih, tek da nam da do znanja da ga poštuje. Sve vreme komunicira sa publikom, čak i daje mikrofon onima u prvim redovima da pevaju. Na bis izlazi sa Volkerom i zajedno pevaju poslednju pesmu.

Nešto pre 3h izjutra fenomenalna trojka se zahvaljuje publici na gostoprimstvu najavljujući pančevački Reggae Serbia Fest na koji takođe nastupaju. Priredili su stvarno fenomenalan spektakl za ljubitelje roots reggae muzike u Srbiji, svaka im čast!