-

Ska veče u niškom Feedbacku uz Proces i Superhiks

05-superhiks
Superhiks; foto: Marija Veljković

Bendovi Proces i Superhiks održali su zajednički koncert u petak u niškom klubu Feedback i, od naizgled obične večeri, napravili veče ispunjeno pozitivnom energijom i ska muzikom.

Koncert je počeo kasnije nego što je bio najavljen, oko pola sata pre ponoći. Opšti utisak je bio malo razočaravajući  što se tiče posete publike, jer je klub bio jedva polupopunjen, ali to svakako nije sprečilo bendove da se još više potrude i obezbede što bolji provod prisutnima.

01-proces
Proces

Kao pravi domaćini, stari veterani, grupa Proces preuzela je na sebe zadatak da otvori koncert i zagreje publiku za goste iz Makedonije. Nišlije su jako dobro upoznate sa Procesom tako da, što se poznavanja gradiva tiče, nije bilo sumnje, ali nekako se ipak činilo da nedostatak ljudi utiče na sveopštu atmosferu, pa je svirka prvih par pesama krenula nekako stidljivo, što je bilo jako čudno. Kako je veče odmicalo i klub se polako punio, tako je i publika bolje reagovala i konačno davala znake života i te karakteristične energije koju svi prepoznajemo na koncertima ovog kultnog niškog sastava. Sam bend je doduše nastupao u malo izmenjenom sastavu, ali to se nije ni primetilo jer je grupa bila na vrhuncu zadatka, jednostavno posle toliko koncerata to se nekako i podrazumevalo, može se reći da je to za njih kao jedna lagana šetnja „Dušanovom ulicom“. Na repertoaru su se našle pesme sa oba studijska albuma od kojih su samo neke „Bezbrižno„, „Hladan dan„, „Cipela“ , „Rio„, i naravno najpopularnija među fanovima, sa kojom su ujedno i završili sa svojim delom nastupa, „Dušanova ulica„.

04-superhiksNakon ove numere usledila je kraća pauza pa su na scenu izašli gosti iz Makedonije Superhiks za koje bina kao da nije bila dovoljno velika, budući da im postava broji sedam članova, ali bend se dobro snašao i ukomponovao tako da nije bilo problema. Superhiksi inače postoje jednako dugo kao i Proces pa i nije čudo što vlada prijateljska i pozitivna atmosfera između ova dva sastava, a kako su i najavili u toku koncerta, očekuju od Procesa da uzvrati uslugu i dođe u posetu Makedoniji. Gosti iz Makedonije nisu nastupali u Nišu skoro punih dvanaest godina pa su rešili da to nadoknade kroz nepunih sat i po vremena energične svirke i malo razmrdaju uspavanu publiku. I može se reći da su uspeli u tome.

03-superhiksHarizmatični pevač i basista, kao i ostatak benda uostalom, preneli su svoju energiju na Nišlije pa je klub počeo da oživljava, publika se raskakala i sve je ponovo ličilo na jedan tipičan ska koncert. Osim veselih numera, pevač je uspeo da na razbuđenu masu prenese i malo smeha zbijajući šale u međuvremenu. Tako je i tokom pauze između dve pesme pitao jednog od fanova iz publike da li će praviti svadbu jer oni ujedno sviraju i po tim vrstama događaja i po želji dotičnog fana odsvirao kratko makedonsku pesmu „Belo Lice Ljubam Jas„. Na repertoaru su se našle  još dve obrade „Ace of Spades“ grupe Motörhead, kao i KUD Idijota „Mi smo ovde samo zbog para„. Od ostalih pesama smo mogli uživati u izvođenjima „Afrika„, „Čkembe čorba„, „RamParaRam„, „Na luta rana“ itd. da bi koncert priveli kraju sa „Ne sum tvoj tip“ i „Edno leto„.