-

Sjajna ska svirka zatvorila sezonu u Božidarcu

Samostalni referenti; foto: Neda Mojsilović
Samostalni referenti; foto: Neda Mojsilović

Koncertna sezona Vračar Rocksa u Božidarcu završena je u subotu uveče energičnom ska svirkom sastava The Toasters, Samostalnih Referenata i Nek Svira Ko ’Oće.

Nek Svira Ko ’Oće je bio predgrupa Referentima na istom mestu i u februaru i jednom od najboljih koncerata u sezoni. Pred solidno popunjenim klubom održali su još jedan živahan nastup uz pesme poput „Kontraritam“, „Ona je“, „Soliteri“ (koju ne mogu da izbacim iz glave), „Hodam sam“. Ljudi su đuskali, mnogi su cirkulisali, a verujem da će za koju godinu i njihovi samostalni koncerti biti krcati.

Na iznenađenje pojedinih, posle NSKO na binu izlaze The Toasters. Njih predvodi Robert Hajngli, ali ako sam dobro razumeo, ostatak benda zavisi od podneblja na kom sviraju. Od starta je krenulo živo, i do kraja nastupa se nije promenilo ni za sekund. Cela sala je igrala u ska ritmu od početka do kraja, a hitovi poput „I’m Running Right Through The World“, „East Side Beat“, „Pirate Radio“ su se ređali jedan za drugim. Na „Weekend in LA“ napravio se i veliki vozić, i uopšteno, vladala je jedna veoma pozitivna atmosfera, baš kao što treba i da bude na koncertima ovog tipa. Kada je Robert rekao da bi političari trebalo da odj*** i da nas puste da pijemo pivo i živimo svoj život krenula je „Don’t Let The Bastards Grind You Down“. On je stalno imao neke komentare, pričao s publikom i time doprinosio dobrom „vajbu“. Naterao je sve da podignu dva prsta, ne tri, već dva, kako je objašnjavao pojedinima, a onda se krenulo sa „2-Tone Army“, da bi odličan nastup posle nekih sat i 20 minuta završili sa „I Wasn’t Going To Call You Anyway“ i „Matt Davis“.

Samostalni referenti; foto: Neda MojsilovićPlanirano je da i The Toasters i Referenti dobiju po 90 minuta, ali kako je njihov nastup došao na red oko 23 i 10, najveći srpski ska bend je morao da ubrza malo. Krenuli su sa „Svet samo za nas“ i „Crta“, na kojoj se jedan lik iz publike popeo na binu, a Fefe mu je dao da otpeva umesto njega, da bi na kraju trijumfalno završio na rukama prisutnih. Jedini problem na početku nastupa bio je primetan problem sa zvukom, ali je to brzo ispeglano, tako da je nastavljeno onako kako je i predviđeno. Na „Paradoxu“ je Skakavac sa bine skočio u publiku, pa su i njega nosili po sali, a krenule su i šutke. Usledile su „Živeti u Srbiji“, „Promene“, „Ja bih da živim“, a onda i „Za moj Beograd“. Poprilično je toplo bilo u krcatom Božidarcu, ali to nije sprečilo publiku da se sjajno provodi, svi su igrali, skakali i gubili glas uz poznate hitove. „Toreador“ i „Ne razumeju“ su samo nastavili u tom pravcu, a Fefe je u jednom trenutku saopštio i da se Skakavac ženi u julu, na opšte oduševljenje svih prisutnih. I Balkanrock mu od srca čestita. Posle pesme „Diktator“, bend je posedao na bini, a to su ispoštovali i skoro svi prisutni, pa su tako odsvirali „Rocksteady“ instrumental. Mnogo je dobar osećaj posle tog iščekivanja, kad svi zajedno skočite i nastavi se svirka. Ponoć je već nastupila, tako da se i koncert bližio kraju. I organizator koncerta je izašao na binu i prozborio nekoliko reči, a „Žene i vino“, „Ludilo“ i „Život je san“ publika je ispratila uz gubljenje glasnih žica, za još jedan odličan nastup Samostalnih Referenata.

Vračar Rocks sezona svirki završena je na pravi način, uz sjajnu svirku, zabavu i druženje. Jedini žal je što Referenti nisu mogli da se „razmašu“ s pričom i produžavanjem pesama, kao što umeju. Bez obzira na to, s njima je odlično iskustvo zagarantovano, a čak su i pored legendarnih The Toasters uspeli da budu zvezde večeri.