-

Sirmium Rocks Fest: Noći kad Mitrovčani nisu spavali

Iskaz
Iskaz; Foto: Branislav Milošević

Treći po redu Sirmium Rocks Fest, u organizaciji Kancelarijie za mlade grada Sremska Mitrovica, održao se na igralištu „Partizana“ u strogom centru grada, 31. jula i 1. avgusta, a svi prisutni imali su priliku da uživaju u šarenoj paleti zvukova koji su prelivajući se u noćima dopirali sve do Save, a ona ih je odnosila daleko.

Prvo muzičko nebo festivala, upotpunila je retka pojava ovog leta, čuveni ‘Blue Moon’ koji je sijao u pravcu bine, i njegovo ‘Once in a’…

Sa početkom u 20 časova, nastupio je po tekstovima minimalan i jednostavan, a u isto vreme žestok i direktan u izrazu, drum’n’bass dvojac iz Vršca J&M. Nastao je pre dve godine, a već je odneo nagradu pobednika stručnog žirija ovogodišnjeg BDF-a. Ovom prilikom izveo je deset pesama, među kojima su s izdvojile „Vikend“ i „Bori se“, za koju su u januaru uradili spot. Glavni cilj Marka i Jelene je rad na alternative noise autorskim pesmama. Za njih je ovo bio prvi veliki natup. Njihovi utisci sa njega su pozitivni, što su i porvrdili srdačnim osmesima.

Boneshaker
Boneshaker

Nakon njih, sa početkom u 20:30 časova, na red je došla velika rokenrol nada Kim Tamara, osamnaestogodišnja kantautorka iz Šida, koja je, kako kaže ljubav prema muzici razvila slušajući Scorpionse. Svira klavir od devete, a gitaru od svoje dvanaeste godine. Ovom prilikom je svojih osam autorskih pesama izvela u pratnji bubnjara i svog profesora gitare, ovaj put sa basom. Njene pesme „She“, „My way“, „We are living for today“ već svojim naslovima objašnjavaju nju samu. Takav je i zvuk njene gitare i njenog vokala, sa žestokim trzajem i jakim stavom.-koji će je voditi do uspeha, u to ne sumnjajte. Do sada ste mogli da je vidite u emisiji „Ja imam talenat“ gde se pojavila sa svojim bendom.

Posle Tamare, vreme je došlo za nešto brže ritmove. Pred publiku je izašao popularni beogradski pop bend Svi na pod!. Bio je ovo treći po redu nastup sa novom pevačicom Nevenom, koju je publika odlično prihvatila. Njena energija na bini je za svaku pohvalu. Usklađenost sa ostalim članovima benda je ono što se primeti u samom startu. Svežina u boji ritmova koju donosi bend Svi na pod iznova i iznova, penje se na sam vrh domaće scene. U četrnaset pesama koliko su ukupno izveli, našli su se i njihovi hitovi sa kojima su osvajali prva mesta top list a u Srbiji: „Barakuda“,Ušće“, „Ćao Nevena“ , „Bugi Vugi“, te „Zlatne spirale“ , kao i čuvena obrada pesme „Zlato“ Vještica. Nevenini i Petrovi utisci bili su ispisani najlepšim bojama u razgovoru posle svirke, a njeno uzbuđenje iskreno vidljivo. Od njih se na jesen može očekivati i novi spot, a u planu su i dva singla koji bi prethodili albumu koji možemo očekivati na proleće naredne godine. Do tada oni će sigurno koračati već dobro utabanim stazama.

Amor’s Arrows
Amor’s Arrows

Nakon plesnih koraka u publici, sa početkom u 22:30 časova, nastupao je u toku jednog punog sata dugočekivani novosadski „raggamuffin“ bend MadRed, koji čine skromni i odmereni momci Wack Wacko (Adam) i Banzae (Borivoje). Oni su zasigurno jedni od istinskih blaga Niša i Prištine. Oni to rade drugačije, oni to rade svetski. Njihov zvuk pomerio je granice ograde ispred bine. Sada već napunjen prostor „Partizana“ je zagrmeo. Bila je to prilika da se publika, ako nije do sada, upozna sa njihovim debi albumom iz prošle godine Wha Gwaan (raggamuffin sleng koji znači “šta se dešava”, “šta ima” (“what’s going on”). Upravo je ta pesma od Marvina Gayea “What’s Going On” ona koja opisuje moglo bi se reći pola tematike njihovih pesama. Kako su jednom prilikom MadRed izjavili: „Dosta toga se izdešavalo ovde kod nas tokom celog našeg odrastanja, tako da sam nekako želeo da to izbacim iz sebe i viknem: ‘Dosta je, hajde da radimo nešto. Mir, smirite se ljudi!’”. Na reperoartu SRF-a našao se skoro ceo album,  tačnije izostale su pesme „Figure me out“ i „Imagine“. Njihov plan je da se češće dešavaju svirke, a ističu i da im je želja i čast da proširuju saradnju sa ostalim muzičarima. Adam, koji se inače bavi ilustracijom, animacijom i grafikom za video igrice, najavio je novu igricu koja će biti interaktivna sa drugim muzičarima, a Borko novi spot za koji kaže da će biti nešto neviđeno na ovim prostorima, prvenstveno zbog efekata. Prve pohvale nakon njihovog i više nego energičnog nastupa stigle su od benda Svi na pod. MadRed se uveliko raduje nastupu na Overjam Reggae Festivalu u Sloveniji sredinom avgusta. ‘Preko’ je njihov cilj.

Čast da zatvori prvo veče festivala dobio je Dj Marko Nastić, čiji set je trajao do 2 časa posle  ponoći. Marko je ime za koje je čuo svako ko sluša i voli elektronsku muziku. A sremaca je bilo zaista mnogo. Dupke pun „Partizan“ je  bio svedočanstvo toga. U zadnje vreme on pored mnogobrojnih nastupa radi i na svom novom materijalu, a pokrenuo je i vlastiti label, „Sake & Vinyl Only“. Ono što je zanimljivo jeste činjenica da trenutno sarađuje sa popularnom kantautorkom Anom Ćurčin na eksperimentalnom projektu iz kojeg će se možda ‘roditi’ i album.

GobliniZa razliku od prvog, drugi dan bio je obeležen žestokim gitarskim zvukom. Sa početkom u 20 časova, prvi su nastupili autorski garaž pank bend Boneshaker, koji postoji više od godinu dana. Inspiracija za njihovo stvaralaštvo jeste bend Motorhead, prvenstveno zbog, po njima oduševljavajuće eksplozivnosti u izrazu, kakav i sami poseduju. Po rečima jednog od dva Đorđa iz benda (gitara i vokal), koji je iz Sremske Mitrovice, upravo je koncert Motorheada na Exitu ove godine, bio svirka njegovog života. „Muzika je ono što izlazi iz srca, a ono što Boneshakerse dobija na prvu jeste zdrava i dobra energija koja kao takva pravo punkerski pršti na sve strane, kao ona Kud Idijota i Majki“. Za Mitrovicu je kako kaže je SRF velika stvar, dodajući da je dobro što su na ovom festivalu zastupljeni različiti muzički pravci, jer, svi treba da se držimo zajedno. „Ko razume različitost, na pravom je mestu.“, izjavio je. Bend je odsvirao ukupno sedam pesama, od kojih su se izdvojile „About you“, „Red Tuft“ i A three days in action“.

Nakon ‘drmača kostiju’, u 22:35 nastupio je lokalni power melodic metal bend Amor’s Arrows, koji postoji šest godina (ranije Betelgez, Night Silent) a kroz koji je do sada prošlo dosta članova, te i sada ima i mlađe i starije članove. Jedan od njih, Dalibor Géczy, nekima će biti poznat po takmičenju „Ja imam talenat.“ StraTovarius, Edguy, AvanTasiA, SonatAArcticA, Hammerf… su boje Amorovih srela. Odsvirali su ukupno pet pesama, a ono na šta je publika najbolje reagovala jesu pesme „Eden of her heart“, „Last song for you““Love is a killer“. Po rečima bubnjara Mladena, ozbiljnost koju u bend donose stariji muzičari dobitna je kombinacija sa elanom mlađih u bendu, a kada se ona prožima sa zajedničkom, ogromnoj ljubavi prema muzici, to je prava stvar. Njjihov album iz ove godine koji traži izdavača naslovljen je „Power Of the true endless love“.

Kofein
Kofein

Još jedan lokalni, koncertno vrlo aktivan i publici vrlo atraktivan alt-rok bend Kofein, koji radi na relaciji Sremska Mitrovica – Ruma, a kojeg se publika sigurno seća i sa prošlogodišnjeg Festa, popeo se na binu u 21:10. Nemanja (gitara, glas), koji je autor većine pesama, i Nenad, mnogima poznat kao član benda Plug ‘n’ Play, složili su se, kao mahom i svi muzičari festivala, da je novi prostor odličan izbor, jer je manji i intimniji, te da nema ‘zalutalih’, a da je žanrovska raznovrsnost velika prednost. Kofein je snimio i ovog puta kompletan nastup sa četiri kamere, ističući kao razlog za to korisnost pogleda na urađeno iz izdvojene percepcije. Pet pesama će se uskoro moći i pogledati na njihovoj stranici, a što se tiče spota on se takođe može uskoro očekivati. Album najavljuju do kraja godine. Od sedam pesama, koliko je ukupno odsvirano, izdvojile su se nešto starije  „Čovek“, „Kalifornia“, ‘Plašiš se“, a odsvirane su i dve nove „Cancer Blues“ i „Bullshit people blues„, koje će se naći na novom albumu. Prvi red rokenrola treba Kofein. Jedan od starih dobrih bendova koji razmrdava sve vreme nastupa, crpivši snagu iz svakog interumenta do kraja. „Bitno je da muzika živi! Niko nije bitan kao individua“, istakao je Nemanja.

Iskaz
Iskaz

A onda nešto pre 22 časa, došlo je vreme za pančevački krosover bend Iskaz koji je od juna na svojoj letnjoj turneji, i iskaz o vremenu u kojem postojimo. Članovi benda naglašavaju da iako sticajem okolnosti kod njihove muzike ume da dominira bes, oni se ne trude da kažu ljudima ono što već znaju, već ono što imaju tendenciju da zaborave. Trude se da svojom energijom i stavom sve pretvore u pozitivnu energiju. I tako i jeste bilo. Preduslovi za to su iskrenost i volja koja se vidi na bini i prenosi na publiku. Energija koju ovi muzičari stvaraju je najbolji recept za dobar provod. Prva pesma koju su izveli bila je „Proste duše“ sa zadnjeg albuma „Tanatos“. Publika je tada već bila potpuno razgaljena. Iskaz je to. Publika uz njih ne miruje. Sat i po vremena uz trinaest pesama su kraljevi gas maski neumorno vladali scenom. Pozivali su prisutne da sa njima pevaju i skaču. Nizale su se pesme „Sahrana morala“, „S.I.S.T.E.M.“, “3 u 1″, pa ubrzo i dugoočekivana “Ajmo svi”, te posle nje niz “Plaćamo za sve”, “Furija”, “Kako sreća izgleda”, a poslednja je eksplodirala “Bomba”. Iz razgovora sa Iskazom smo saznali da će, dok iščekuju sledeći album „Lavirinat“, fanove obradovati MTV premijerom spota za pesmu „Poslednji dan“ već danas, 3. avgusta u 20 časova. A uskoro će biti i snimljen spot za pesmu „Do yaya“ rađenu sa Hornsmanom Coyotom. Za nastup 14. avgusta kao pregrupa nemačkom bendu Guano Apes, kažu da će im biti izuzetna čast, jer je taj bend u mnogome uticao na njihov rad. Još jedan novitet biće i tzv. zakasneli letnji hit, za pesmu koja još nema ime, a jedini nagoveštaj koji su članovi dali jeste da će biti usko vezan za viršle.

Nešto posle 23 časa, na Partizan se više nije moglo ući od gužve usplahirenih fanova pank rok legendi iz Šapca Goblina, koji su pristizali još u ranim poslepodnevnim časovima. Dan pre, stari znalci nastupali su na Gitarijadi u Ratkovu, a pre toga su se mogli videti i na glavnoj bini ovogodišnjeg Exita. Kada je Mitrovica u pitanju, zaista ih dugo nije bilo, petnaest godina je prošlo, a ljubav sremaca prema ovom bendu je ogromna. Po rečima Goluba, nije lako setiti se tačno prethodnog nastupa u Sremskoj Mitrovici, ali zna da je uvek bila dobra atmosfera, i da su se Goblini u njoj uvek dobro provodili.

Goblini
Goblini

„Dobro veče Mitrovčani! Nismo vas videli 100 godina“, uzviknuo je frontmen obučen po modi iz spota „Evropo“ – u kiltu, a prvi zvuci sa bine bili su dovoljan okidač za penjanje na ogradu ispred bine koju su tokom trajanja njihovog nastupa fanovi uspeli i da izbiju. Prva pesma od ukupno 25 koliko su izveli, bio je hit iz „U odbrani zla“, te su posle nje usledile „Kupi me“, sa poslednjeg, povratničkog albuma Roba s greškom od pre dve godine, da bi se ponovo vratili na stara vremena i velike hitove poput: „U Magnovenju“, „Luna“, „LSD se vraća kući“, „Daleki put“, te „himni“ – „Anja, volim te, „Punk’s’ Not Dead“ i „Ima nas“ koje su očas posla sjedinile glasove i pocepale grla. Na sceni se tada Goblinima pridružio i jedan od začetnika stand up komedije, Srđan Dinčić, koji živi u Sremskoj Mitrovici. Bio je to pravi delirijum uz jednu od najstarijih njihovih tema. Ubrzo je došao opet red na pesme novijeg datuma, tačnije novije hitove poput :„Jedan na jedan“, „Dr. Hoffman“, i „Pečenja i rakije“… da bi se i za sam kraj vreme vratilo u period pesama „Ona“ i „Privatni rat“. 

Podeili su veliki Goblini sa obožavaocima skoro dva i po sata svirke i enormnu količinu energije. Usledilo je povlačenje sa scene reda radi, a onda, povratak na bis. Poslednji nalet energije donele su himnične „Ne trebam nikome“, „Deca iz komšiluka“, i onda, „Za Lorenu“, za definitivan kraj. Bilo je nešto posle jedan sat iza ponoći. Bilo je rano da se krene, jer publika to nije htela. Bilo je da bolje nije moglo biti. Vidno zadovoljni Goblini, sa osmesima su pozdravili prisutne. A mi smo iskoristili priiku te porazgovarali sa Golubom. Njegovi iutisci sa festivala su sjajni, ali kako kaže, žao mu je što Goblini ne sviraju malo češće u Sremskoj Mitrovici, te da se iskreno nada da neće više prolaziti toliko godina do sledećeg gostovanja, ističući da je svakako važno da se za to potrefi malo više stvari, kao prvo da on nije van granica naše zemlje. „Zadovoljni smo, mi smo zaista uživali, nismo razmišljali ni o čemu, najvažnija stvar za bend je kada dođe u određeni grad, da svira određeni koncert, da nema nikakvog cimanja, i zaista nije bilo cimanja. Uživali smo- sreli smo neke drage ljude koji žive u ovom gradu ili nekim okolnim gradovima i lepo smo se proveli, lepo smo se osećali na bini. Sjajno. Nama je bilo super, a nadamo se da je i ljudima bilo tako.

Goblini
Goblini i Srđan Dinčić

Na pitanje da li će bend konačno i u svom rodnom gradu održati dugo očekivani koncert, Golub je izjavio: „Biće nam izuzetno drago i jedva čekamo da odsviramo svoj rođeni grad, čim se ukaže prilika.“ A kada je reč o nastupu od dan pre na Gitarijadi u Ratkovu, saznali smo sledeće: „Sjajno kao i uvek. Ovo je naša druga svirka tamo, uvek je dobra atmosfera, sjajni su domaćini, fantastično druženje do ujutru, nešto malo spavanja i opet se nastavlja druženje…

Goblini nakon Sremske Mitrovice nastavljaju turneju. Sviraju 7.08. u Zrenjaninskom Zelenom Zvonu, 8.08. na LoveFestu (Vrnjačka Banja), 15.08. na LakeFestu (Nikšić), a 5.09. sviraće tradicionalni koncert u SKCu. „Ovo je tradicija koja traje 20 godina. Slavićemo 20 godina od prvog koncerta u Beogradu na kraju naše koncertne sezone, a za dalje nemamo nikakve datume trenutno. Znamo samo da negde od nove godine, treba se prebaciti u kreativan način rada i krenuti da radimo na novom albumu…

Na pitanje otkuda saradnja sa Srđanom Dinčićem, dobili smo sledeći odgovor: „Ovo je bilo spontano. Mislim da ga je basista video, i pozvao ga gore i fantastično je ispalo. Nikad se ne zna, čovek tako dobro peva da me to malo i plaši„, izjavio je kroz smeh, i dodao u istom duhu: „Možda uzmu mlađeg pevača budućeg, ne znam, videćemo.

Shejdi Kruu
Shejdi Kruu

Čast da zatvori treći Sirmium Rocks Fest dobio je još jedan izuzetno aktivan lokalni bend Shejdi Kruu, koji je nastupio i prošle godine. Iako postoji šest godina, ovaj bend je u poslednje dve godine dao svoj makismum. Njihova prepoznatljiva žestina zvuka koju donose  agresivne gitare i bas tutnjali su kroz pesme „Neće biti bolje“, „Strah“, ‘Umrla je nada“, „Bolje vreme“… Pored ovih izveli su još pet pesama. Bend ima tri nove, u kojima je kao i do sada tematika najčešće socijalna. Mogu se pohvaliti plasmanom u finale Jelen Demofesta (Banja Luka), a uskoro i novim albumom koji se očekuje za kraj godine.

I za kraj Golubova poruka mladim bendovima je: „Srbija ima fantastične bendove, i samo treba da nastave da sviraju. Da momci ne gube svoju nadu u rock’n’roll, pošto vidimo da postoje ljudi koji ga slušaju. Pitanje je samo istrajnosti. Znam da ovo nije lako raditi, mi radimo već duže vremena (od 1994. god) i uživamo u tome, ali postoji masa tih nekih stvari, koje te nerviraju, i zbog kojih bi sutra okačio gitaru o klin, ali na kraju krajeva, kad popneš se na binu, zaboraviš na sve to, i pamte se samo lepe stvari.Svim bendovima bih poručio, samo nastavite, samo cepajte!“… a kao tajnu opstanka jednog benda istakao je veru: „Vera, vera u to što radiš, i naravno da postoji ta neka dobra pozitivna energija između članova benda.“

Iskaz