-

NaslovnaReportažeSimple Minds u Zagrebu: "Neka bude ljubav"

Simple Minds u Zagrebu: “Neka bude ljubav”

simple_minds (7)
Foto: Dorja Kožić

Simple Minds otvorili su nastupom u Domu sportova seriju koncerata velikih svjetskih imena koje će ove godine posjetiti Zagreb. Unatoč tome što su stigli bez ikakvog novog albuma, s “Greatest Hits” turnejom, publika ih je očito željno iščekivala, pa se Mala dvorana Doma sportova bez problema rasprodala.

simple_minds (6)Ravno u 21 čas, tek petnaest minuta nakon najavljenog početka koncerta, bend je izašao na stage uz taktove pjesme “Broken Glass Park“. Ovaj rani početak očito je iznenadio i posjetitelje koji su se u tom trenutku još uvijek slijevali u dvoranu.

Uz povremeni  “Hello Zagreb”, bend je u prvih sat vremena napravio presjek karijere te odsvirao “Waterfront“, “Glittering Prize“, “Promised You A Miracle” i odlično prihvaćenu “Let There Be Love“. Nakon toga, Jim Kerr se po prvi put obratio publici te najavio još mnogo pjesama, ali i ispričao se zbog nedostatka energije koji je opravdao dugom turnejom, godinama, ali i problemima s leđima. Ovo iskreno priznanje zvučalo je simpatično i pokupilo je gromoglasan pljesak publike. Ubrzo nakon toga, bend je uzeo i kraću pauzu od petnaestak minuta.

simple_minds (5)Pauza je očito godila bendu, ali i publici, pa je nastavak koncerta bio mnogo energičniji. Zanimljiva obrada “Dancing Barefoot” Patti Smith, rijetko izvođena “Mandela Day“, eksplozivna “Someone Somewhere in Sommertime“, “Love Song“, “See The Lights” i ostale uspješnice benda, vodile su prema sve većim i popularnijim hitovima i vrhuncu same večeri, koji je preko “American” eskalirao finalom i “Don’t You (Forget About Me)“. Ova potonja pokazala je još jednom da je doista najuspješnije izdanje benda, čega su Simple Minds i svjesni, pa su upravo nju iskoristili za suradnju s publikom, zborno pjevanje i pružanje zaista nezaboravnog trenutka večeri. Time su završili regularni dio koncerta.

Nakon još jednog, ovog puta samo protokolarnog napuštanja stagea, bend se vratio na nešto produženi bis. Kako je Kerr nekoliko puta napomenuo, njima se nije nigdje žurilo te su publici htjeli pružiti sve što imaju. A imali su još “Sanctify Yourself“, “Alive And Kicking” te svojevrstan spoj pjesama “Ghostdancing” i “Gloria” u kojima se još jednom iskazala i publika. Nakon toga je, u 23:45, koncert i službeno završio.

Iako se set lista mogla skratiti za koju pjesmu, Simple Mindsi u Zagrebu su zaista pružili sve što su mogli. Očito je da bend više nije fizički u punoj snazi, a slična stvar je bila i sa sinoćnjom nešto starijom publikom, pa je nastupu zaista nedostajalo malo energije. Ali komunikacija s publikom, tehnička izvedba, a posebice vrhunski razglas pobrinuli su se da posjetiteljima ovaj nastup zaista ostane u pamćenju. I iako je vrhunac slave ovog benda odavno prošao, sudeći prema reakcijama zadovoljne publike, ovdje će uvijek biti dobrodošli.

simple_minds (3)