-

Silovit AKF u Novom Sadu!

Ove subote uspešno je održan Ass Kicking Fest u Crnoj Kući, i to po peti put. Veliki broj raznovrsne publike potvrdio je potrebu za ovakvim festivalima u Novom Sadu.

Na AFK festu ovim redosledom nastupali su četiri benda: Canabin, Riverroth, Northern Revival i VolumeFeeder. Za one koji već znaju stilsko opredeljenje ovih bendova, uočava se ideja stislkog kontrasta tokom nastupa.

Prvi bend koji je nastupao je stoner metal/grunge Canabin. Ovaj instrumentalni sastav je sačinjen od mladih muzičara. Posle dve godine muziciranja u zatvorenom prostoru, ovaj trio se po treći put predstavio široj novosadskoj publici. Repertoar je sačinjen od autorskih instrumentalnih pesama koje se stilski najbolje kategorizuju kao stoner metal, sa prizvukom grunge-a. Inspiracija za stvaranje nove muzike pronašli su u brojnim stoner bendovima, Disciplini kičme i kolegama Northern Revival-u.

Riverroth

Već dobro poznat novosadskoj sceni, Riverroth, iza sebe ostavlja još jednu spektakularnu svirku. U odnosu na prošli bend, stilski kontrast je drastičan. Trash/black metal masu ne ostavlja ravnodušnim – sa svih strana video se handbang, a šutke su bile sastavni deo atmosfere. Među najuspešnijim pesmama sa nastuipa ističe se nedavno objavljena Manifestation Of Dark Arts. Tokom njihovog nastupa, publika je bila najbrojnija, a uglavnom je bila sačinjena od mladih ljubitelja metal muzike.

Northern Revival sa nedavne svirke u Somboru

Nakon brzih rifova, CK13 se polako prazni, ali to ne obeshrabruje Northern Revival da u punoj snazi odsviraju. Sludge/stoner zvuk sa veoma snažnom ritam sekcijom, kvalitetnim gitaristom i veoma dinamičnim pevačem čine atmosferu još boljom. Repertoar je bio sačinjen od bržih autorskih stvari, a publika je imala priliku da čuje novu, još neobjavljenu pesmu „In Good Hands“, koja nastavlja brz i žestok tempo nedavno objavljene pesme Old Sparky. Uz skoro sve pesme, publika je pevala i headbang-ovala, a među njima naročito se ističu „Mr. Rabbit“ i „Heavy Deliver Man“.

VolumeFeeder u punom zamahu

Publika koja je napustila festival pre vremena napravila je neverovatan kiks – propustila je izuzetno kvalitetan explosive metal bend iz Mađarske, VolumeFeeder. Ovaj izuzetno dinamični trio ovom prilikom je promovisao svoj debitantski album „The Element of Fire“ koji je objavljen u februaru ove godine. Bend je do sada objavio dva EP-a, Middle Finger „Attitude“ (2011) i „Crowns and Chains“ (2013). Energija njihovog nastupa strpljivu publiku je ostavila bez daha. Kada govorim o energiji izvođača, njihov bubnjar je najbolja definicija samog termina – svakim udarcem uvidi se strast prema ovakvoj muzici, a i sviranju. Za sve koji su propustili ovu „tempiranu bombu“ od benda imaće priliku ponovo da ih čuju u skorije vreme, jer su izjasnili želju za ponovnim druženjem u Novom Sadu.