-

Naslovna Reportaže Šilerova četiri godišnja doba u Beogradu

Šilerova četiri godišnja doba u Beogradu

Schiller Hala Sportova Beograd Prvi put u Beogradu, Srbiji zapravo, 18. januara sa početkom u 20:45 časova u Hali sportova „Ranko Žeravica“ na Novom Beogradu, Šiler (Schiller), nemački global pop i elektronski bend, održao je svoj koncert.

Iako je glavni osnivač i član benda Kristofer fon Dejlen (Christopher von Deylen), na ovu turneju krenuli su kao trojac uz pomoć klavijaturiste/bas klavijaturiste i perkusioniste, pored pet klavijatura kojima smo navikli da je Kristofer okružen. Ovakav spoj instrumentalista predstavio je vrlo originalan pristup elektronskoj muzici, čiji su zvuci učinili da se publika oseća laka kao pero. Kada bi stilski trebalo odrediti muziku ovog benda, mogli bismo reći da je to instrumentalno-elektronska ambijentalna harmonija. Naime, iako je žanr pretežno nadaleko popularnog elektronskog tipa, svaka kompozicija interpretirana je uživo, na realnim instrumentima. Bez matrica, nasnimljenih bitova, efekata ili glasova, možemo reći da hladnoj elektronici Šiler doslovno daje dušu. „Ultramarin” pesma je kojom nas je na početku bend uveo u armagedonsku atmosferu, kao onu iz filma „Terminator 2“. Prijatni tonovi razlivali su se halom poput rasutih boja. Druga numera „Das Glockenspiel“ slila je takav ambijent u arpeđa. Ovo je inače, prvi objavljen singl ovog benda iz davne 1998. godine. Na video-bimu su se smenjivale vizualizacije fluorescentnih boja koje su nas odvodile u drugu dimenziju i pomagale u razumevanju priče koju je Šiler želeo da nam ispriča. Schiller Hala Sportova Beograd Pesma „Tiefblau” predstavila je okeanski ambijent u trenutku smirivanja oluje sa povremenim udarima gromova, fantastično dočaranim na perkusijama. „Desert Empire”, kao asocijacija na pustinju, povlači paralelu sa pesmom „Sandstorm” grupe Darude s početka 21. veka. „Berlin Moskau”, počinje kao kiša, da bi kasnija melodija prenosila atmosferu urbane melanholije. Svetski poznata čuvena pesma sa istoimenog albuma „Leben… I Feel You” je vidno emotivno razgalila publiku, dok nas je video-bim spajao vizuelno sa letom u kosmos. „Schwerelos” numera, što i sam naziv govori (bestežinski – nem.), uz imitaciju ksilofona dočaravala je let u planinske vidokruge praćene metronomskim vibracijama. „Salton Sea” je među publikom oslobodila veličanstvenu kosmičku energiju, a „Sehnsucht” (u prevodu čežnja), već je bila na ivici psihodeličnog zvuka, koji se na kraju umiruje u skladnu zvonku harmoniju. „Polarstern” (polarna svetlost), na video-bimu prikazana je kao mesečeva svetlost, koja polako uvodi u tamu i nešto žustriji zvuk. Pesma „Ruhe” (mir) približila nam je unutrašnji mir koji može obezbediti samo sklad sa prirodom, a blagi dens karakter je ukrasio ovu kompoziciju. Na kraju regularnog programa usledila su čak dva bisa, što se skoro nikada nije dogodilo tokom jako duge muzičke karijere ovog nemačkog benda.

Schiller Hala Sportova Beograd Ovaj prvi Šilerov nastup publika kao da je čekala godinama, ispraćen je bio svaki zvuk, svaki šum uz gromke aplauze i zvižduke. Bilo je divno primetiti neizostavno iznenađenje na licima izvođača, koji su izašli na binu ne znajući šta ih čeka. Bili su presrećni saznavši da i u Srbiji imaju verne obožavaoce. Jedino što na kraju ovog fenomenalnog koncerta ostaje kao mana jeste žamor publike, koji je bio glasniji od muzike i poluprazne tribine hale, koje su odjekivale basovima u ehu, što je pravilo ritmičku pometnju. Čitav ovaj auditivno-vizuelni nastup podsećao je na izvođenje savremenog drugog stava sonate klasičnog baroka. Gradaciono pojačavanje dinamike i tempa, od početka do kraja koncerta, protezalo se od osećaja nirvane do razigranog psihodeličnog transa. Moglo bi se reći da je ovom trojcu uspelo da savršeno izmanipuliše emocijama svakog slušaoca iz publike i uvede ga u stanje podsvesne levitacije i uzbuđenja. Ostaje nam samo da iskreno poverujemo u obećanje članova benda da će rado ponovo doći u našu zemlju, jer su uz ovakvu publiku imali zaista predivno iskustvo.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Schiller Hala Sportova Beograd

2 KOMENTARA

  1. Koncert je bio neverovatan. Zao mi je sto hala nije bila puna. Divno je bilo sto su muzicari bili odusevljeni publikom. Vidi se da nisu znali na cega dolaze sto su i sami rekli. Muzicki i vizuelno koncert maximalan.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komenar!
Unesite svoje ime ovde

Izdvajamo

Još zanimljivih tekstova
Odabrano samo za tebe