-

NaslovnaReportažeSilente u Zagrebu: Iskrenošću i spontanošću do usijane atmosfere

Silente u Zagrebu: Iskrenošću i spontanošću do usijane atmosfere

Silente 04
Foto: Julien Duval

Svako toliko, u glazbenoj kaljuži hrvatske estrade, neki bend uspije se izboriti za komadić medijskog etera, a samim time i za zasluženi broj publike. Jedan od bendova koji je imao tu priliku dubrovački je Silente. Prije godinu dana, njihova „Terca na tišinu“ odjeknula je Youtubeom i priskribila im status novih nada domaćeg rocka. Iako je ono što sviraju bliže popu nego rocku, nada u njih sasvim je opravdana, pa je koncert u Vintage Industrial Baru, kao i mnogi prije njega, bio – rasprodan.

Prije zvijezda večeri, pozornicu Vintagea zauzela su četvorica simpatičnih momaka ujedinjenih u još jedan dubrovački bend, Feredon. Ono što sviraju na tragu je indie rocka, uz neizostavno pjevanje na engleskom. Što je zapravo šteta, jer vjerujem da bi uz pjevanje na domaćem jeziku mnogo bolje doprli do publike, pogotovo kad im je sama glazba vrlo kvalitetna. Kako bilo, iako su svirku započeli pred tek nekolicinom zainteresiranih, njihov polusatni set na kraju je ipak ispratio dobro popunjeni prostor.

Silente 01Silente je na pozornicu izašao uz baladu „Noćas ona nije ona“. S obzirom da su veliku većinu publike činile žene, ovo je bio pravi potez koji je u sekundi uskladio publiku i već na samom početku uzrokovao zborno pjevanje. Stanje nije bilo mnogo promijenjeno ni kroz pjesme „Na istom mjestu“ i „Ne gledaj me kao da sam“ u kojoj je pjevanje prepušteno ženskim snagama benda.

„Molim te, zapiši“ bila je jedna od većih uspješnica večeri, a u njoj Tibor Karamehmedović jako zorno prikazuje zašto je upravo on lider benda. Dečko ima vrhunski glas, i zna ga dobro iskoristiti. Osim toga, nije na odmet napomenuti ni njegovu ogromnu simpatičnost i skromnost koja progovara iz svake njegove riječi. Zapravo, ovo su karakteristike kojima bi se mogao opisati bilo koji član benda. Svatko od njih djeluje i više nego oduševljen činjenicom da cijela publika zna sve njihove tekstove, a opet, ne čini se da iza tih osmijeha ima i malo umišljenosti. Za bend koji je u godinu dana prešao put od „prostorije od sedam kvadrata i s vlagom“ pa do rasprodanih koncerata i silnih nagrada, ovo je možda čak i najveći uspjeh. Postići tako mnogo u kratkom vremenu, a ostati stajati čvrsto na zemlji.

Silente 02Koncert se dalje nastavio pjesmama „Svila“, „Morski ljudi, morske žene“, „Još jednom“ i naravno, neizostavnom „Tercom“. S obzirom da je iza benda ravno jedan album, društvo baš i nema mogućnost neke pretjerane kreativnosti sa set listom. Pa ipak, ponešeni atmosferom, odvažili su se odsvirati i dvije nove skladbe, jednu malo žešću, a jednu, usudila bih se reći, tipično silentovsku. Nakon „Zaboravi nas“ završen je regularni dio koncerta, ali publika nije bila ni malo raspoložena za odlazak. Tako su, nakon predviđenog bisa, Silente spontano odlučili ponovno odsvirati neke pjesme. Sa svime ovime koncert je u konačnici trajao gotovo dva puna sata.

Silente 03Ono što je ova večer pokazala, činjenica je da se Silente nije slučajno probio. Njihovi tekstovi su nešto gotovo neviđeno na našim prostorima, pogotovo u današnjem moru „žena, majka, kraljica“ poskočica. Njihovi vokali su kvalitetni i odlično se nadopunjuju, a kao poseban detalj tu je i Lorena Milina koja svojim sviranjem violine zvuči kao odbjeglo dijete Cigana čergara. Pored svega, tu je i ta njihova simpatičnost koja im otvara sva vrata svijeta.

Silente su još uvijek mladi bend i postoji šansa da će s vremenom promijenit neke stvari u svojoj glazbi. No kojim god putem krenuli, teško da ovakvi umjetnici mogu pogriješiti.

Silente publika