-

NaslovnaIzdvajamoShilpa Ray osvojila novosadsku i beogradsku publiku

Shilpa Ray osvojila novosadsku i beogradsku publiku

Shilpa Ray Jazz kantina Lisabon Beograd
Shilpa Ray; foto: Nemanja Đorđević

Nakon Ljubljane, u protekle dve večeri, priliku da po prvi put ugoste popularnu američku  muzičarku Shilpu Ray imali su Novi Sad (Firchie Studio) i Beograd (Jazz kantina Lisabon).

Shilpa Ray Jazz kantina Lisabon BeogradMuzički stil ove popularne američke kantautorka može se opisati kao blues punk. Često ga porede sa Blondie, The Cramps i Screamin’ Jay Hawkins, dok konkretno njen vokal upoređuju sa Patti Smith, Ellaom Fitzgerald i Nickom Caveom, sa kojim je nastupala u toku njegove evropske turneje. Upravo je on taj koji je 2013. godine objavio njen EP „It’s All Self Fellatio, Shilpa Ray“. Pored ove saradnje, njen bend je otvarao koncerte za Sharon Van Etten, Jon Spencer Blues Explosion i Nicole Atkins. Aktuelno EP izdanje Shilpe Ray pod nazivom „Nihilism“ objavljeno je sredinom maja prošle godine i na njemu se nalaze pesme „Shoot the Dying Horses“ i obrada „Is It My Body“.

Shilpa Ray Jazz kantina Lisabon BeogradObe koncertne večeri otpočele su nešto kasnije od najavljenog. Publika je bila mala, ali odabrana. Oni koji su trebali biti tu, bili su. Kao i u Ljubljani, bend se držao iste set liste i koncerte otvorio sa nešto laganijom pesmom “Morning Terrors Nights of Dread”, da bi potom „zapalio“ atmosferu sa „Revelations of a Stamp Monkey“, te nastavio sa  „Add Value Add Time“ i više nego žestokom „EMT Police and the Fire Department„, na koju je publika apsolutno najbolje reagovala. U prvom planu su Shilpine vokalne sposobnosti i zavidna energija nje i njenog pratečeg vokala za sintisajzerom, koji svojim performansima oduševljavaju. U početku je bilo veliko odstojanje prisutnih od benda, ali kako je vreme odmicalo, situacija se počela menjati. Što se tiče muzičara u bendu, svaki od članova ove petočlane skupine je individua za sebe, vrlo osobena i upečatljiva, što čini sveukupno znalački i energetski dobitnu kombinaciju, tačnije energetsku bombu. Koncert se nastavio sa „Charm School For Damaged Boys“, „Male Feminist“ i „Bootlicker“.

Shilpa Ray Jazz kantina Lisabon BeogradShilpa većinu koncerta sedi za klavijaturom, i tek ponekad priđe prvim redovima. Iako je njena komunikacija sa publikom minimalna, akcenat stavlja na spontanost, iskrenost i veoma duhovite komentare i pitanja. Pesme koje su rasplesale i osvojile publiku su „Heteronormative Horseshit Blues“, „Manic Pixie Dream Cunt“ i „Heart Full of Dirt“ . Koncert se privodio kraju sa nešto sporijim „Where evil grows“ i obradom pesme Alicea Coopera “Is It My Body?” .

Bise je bio očekivan. Bend se nakon brojnih zvižduka i upornih aplauza vratio na binu i odsvirao još dve pesme: romantičnu „Rockaway Blues“ i „Cry For The Cameras“. Nova pesma „Shoot the Dying Horses“ ovaj put nije bila svirana na koncertima, što je samo jedan od razloga zašto Shilpu očekujemo ponovo. Svojim nastupima definitivno je osvojila region.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Shilpa Ray Jazz kantina Lisabon Beograd