-

Sharks Snakes & Planes i Remedy na Zappa Barci: Osveženje „malosubotnje“ večeri

Remedy
Remedy; foto: James Osterberg

Posle izuzetno vrelog dana na kom se usijao beogradski asfalt, „mala, ali odabrana“ ekipa je odlučila da se ove „male subote“ (četvrtak) u večernjim satima rashladi na splavu Zappa Barka gde je bio zakazan nastup beogradskih bendova Sharks Snakes & Planes i Remedy.

Čast da otvore ovo veče pripala je specijalnim gošćama iz benda Restore koji čine tri mlade devojke: Andrea na gitari i vokalu, Iva na bubnjevima i Teodora na basu. Kao pojava na bini svaka od članica benda nosila je izvestan karakter kako svojim izgledom tako i ponašanjem: Iva, obučena onako kako najmanje očekujete, u veselu letnju haljinu, odlučno je vladala bubnjarskim setom, dok joj se na licu konstantno ocrtavalo zadovoljstvo i uzbuđenje zbog onoga što radi, Teodora je nonšalantno stajala na desnoj strani bine posvećena sviranju svog basa, ali i fino dopunjavajući glavni vokal, dok je Andrea u stilu prave frontmenke animirala publiku između pesama, dok je u toku samog izvođenja delovala potpuno obuzeto zvukom koji su sve tri stvarale, neprekidno mlateći glavom, pomerajući se s jednog kraja bine na drugi kako bi interagovala sa Teodorom i Ivom. Lepo je videti da i dalje postoje mladi ljudi koji su spremni da poput ovih devojaka stvaraju muziku i vidno uživaju u njenom izvođenju.

Restore
Restore

Zvuk ove trojke je dosta oslonjen na muziku 2000-ih godina u svetu, ali se jasno mogu čuti i uticaji srpskih hardcore i crossover bendova 90-ih. Devojke su prisutne prošetale kroz svoj izuzetno šarenolik set sačinjen od pesama baziranih na oštrim rifovima, pamtljivim harmonizovanim refrenima, brzim ritmovima, stonerskom zavaljivanju, a na listi se čak našla i jedna balada, kao i jedna pesma na srpskom jeziku.

Sve u svemu, šta god da su ove devojke radile, to im je išlo za rukom, još kad se na to sve doda njihova izuzetno simpatična pojava na bini i šarm koji se kretao između uzbuđenja i treme možemo reći da je Restore imao zaista kvalitetan nastup koji će one koji su se zatekli na Zappi, a nisu prethodno čuli za njih, definitivno naterati na preslušavanje muzike benda. Velika podrška, ništa manje od toga!

Klub počinje polako da se puni, a Dušan Reljić (vokal, akustična gitara) i Ivan Petrović (gitara, prateći vokal) lagano uvode publiku u nastup benda Sharks Snakes & Planes pesmom „Teška bolest“ dok se ostali članovi jedan po jedan polako penju na binu i zajedno uleću u ovu još uvek neobjavljenu, ali već fanovima benda jako dragu laganu atmosferičnu pesmu koja je pokazala da ovaj bend odlično zvuči i u post rock varijanti, pored snažnih grunge pesama na koje smo navikli od njih. Na „Tešku bolest“ direktno se nadovezala još jedna neobjavljena pesma „Ištem“ koja je uspela da svojim snažnim refrenom zaljulja vratove prvih redova, ali i da povuče frontmena Reljića da, zbog toga „što je bina mala“, s mikrofonom u ruci napadne prostor ispred bine.

foto: James Osterberg Sharks Snakes and Planes
Sharks Snakes and Planes

Pored ove dve numere Šarksi su predstavili i nove pesme različitog karaktera, „Vreme“ i „Dubok san„. „Dubok san“ je dodatno potvrdio kvalitete koje je bend prikazao u „Teškoj bolesti“, ali nam je otkrio i to da novi bubnjar benda Aleksa Matić osim toga što punim srcem svira bubnjeve, nimalo ne zaostaje ni sa svojim vokalnim sposobnostima, kako kao bek vokal, tako i u završetku pesme koji je fenomenalno ukrasio svojim ispevavanjem nateravši i publiku da u glas peva čak i posle završetka pesme. „Vreme“ je pokazalo stranu koja nam je delimično poznata kod ovog sastava, a to su sjajno rifadžijska dopunjavanja, samo što ovoga puta rif nije bio mračan kao inače, već poprilično svetao, čak razigran.

Zlatni momenti u toku svirke ipak su bili hitovi, pre svega pesma „Drug“ koja je verovatno u ovom trenutku favorit publike, a jedan fan u prvim redovima je definitivno dokazao da njemu jeste. U toku njenog izvođenja pocepao je majicu, razleteo se po Zappa Barci, dok je vokal benda Reljić primetio sve to i odlučio da se pravo s bine baci na njega, ali je ovaj izmaknuvši se izbegao sudar, ali i zamalo doveo do toga da frontmen poljubi patos. „Crni gnoj“ je doveo do toga da Reljić ipak ne bude jedini član benda koji se pridružio fanovima ispred bine, pa je izvukao i gitaristu Mladena Miljuša koji je okrenut ka prvim redovima bez mikrofona pevao iz sveg glasa podstičući ostale da mu se pridruže.

foto: James Osterberg Sharks Snakes and Planes

Za kraj regularnog seta publika je počašćena „Nebeskom mehanikom„, koja je pokrenula i one koji su stajali nešto dalje od bine da ipak priđu i iz blizine podrže bend. Kraj pesme doveo je do potpune eksplozije na bini na kojoj su od skakanja muzičara počele da se drmaju činele, a na samom kraju polovina bubnjarskog seta bila je srušena. Naime, Miljuš je potpuno neočekivao odlučio da se u stilu Kurta Kobejna sruči u bubnjarski set sa sve gitarom čije žice su se grebale od stalke i kože stvarajući buku. Nakon što su ga članovi benda izvukli iz kandži bubnjeva, Šarksi su napustili binu, ali se ubrzo i vratili kako bi ispunili poslednju želju publike koja je tražila da ponovo odsviraju pesmu „Drug“. Iako ponovljena, ova pesma je izmamila još veću reakciju nego prvog puta i dovela do toga da ne tako brojna publika, zahvaljujući glasnoći kojom je pevala, deluje bar dva puta veće. Sjajno zakucavanje kraja nastupa, a umesto Miljuša ovoga puta samo njegov Gibson završava „skičeći“ na bubnjarskom setu.

Došlo je vreme i za poslednji sastav ove večeri, Remedy. Petrović je gitaru zamenio za bass, a na bini su mu se pridružili Igor Škoro na bubnjevima i svima poznata faca beogradskog crossovera Nemanja Kojić Kojot kao frontmen. Posle instrumentalnog uvoda bend je u set ušao prvom objavljenom pesmom „Bigman“ posle koje je Kojot iskoristio da se kroz osmeh našali na sopstveni račun verovatno sad mislite joj da opet ne siđe s bine, da ne padne s nje, da ne priča mnogo što je odmah izazvalo osmeh kod prisutnih, a zatim nastavio sa ma samo da ne padnem s bine ko Stompom.

foto: James Osterberg Remedy
Remedy

Ono što se već na samom početku nastupa moglo primetiti je koliko je ova trojka ludački posvećena ovome što radi. Kojot je u svom prepoznatljivom stilu spuštao gitaru do poda, osmehivao se prvim redovima, posebno devojkama iz benda Restore koje su stajale tik ispred njega, pevao iz duše i bez greške leteo iz rifa u rif. Petrović je delovao kao druga osoba od one koja je dosta fokusirano svirala malopre sa Šarksima. Nemilosrdno je „kidao“ žice bass gitare, izletao na ivicu bine, neprekidno mlatio glavom, sjajno dopunjavao Kojotove vokale, preuzevši i ulogu šoumena između pesama. Škoro je izgledao kao jedna prava bubnjarska zver koja u svaki prelaz uleće tako odlučno i silovito da dok ga gledate imate osećaj da će svakog trenutka da padne sa stolice, ali on ide iz prelaza u prelaz, iz ritma u ritam nijednog trenutka ne gubeći na intenzitetu.

Kako je Petrović obećao, posle nastupa sa Šarksima ko ostane na Remedyju dobije šutku, tako je i bilo kad je bend počeo da mahnito praši kroz pesmu „Local Kids (Of Rock’N’Roll)I upravo ti local kids su i bili ti koji su napravili feštu u prvim redovima, očigledno, iako možda ne znaju pesmu, jako dobro osetivši da je ova numera upravo njima posvećena. I tad kad je jednom počela, nije prestajala, ta ne toliko velika, ali izuzetno srčana šutka.

foto: James Osterberg Remedy

Posebno dobro su dočekane pesme „To The Moon“ i „Born To Lose“ koje se svojim pamtljivim refrenima posle prvog slušanja lepe za uši slušalaca, pa je tako Zappa Barka postala mesto horskog pevanja refrena ovih numera, dok su su britki rifovi numere „Born To Lose“ dodatno pojačavali intenzitet šutke. Koncert je zatvoren pesmom „Feeding The Stone“ kojom su rasturili Zapu u potpunosti, jer je retko ko uspeo da ostane imun na snažne rifove i jezivo keči refren ove stvari. Bend je u toku cele svirke imao sjajan ton, ali u toku ove pesme je on postao posebno moćan, Kojotova gitara je bila jako masna i moćna, Petrovićev oštri ton bassa je pesmama dao veliku oštricu, dok je Škorov bubanj tresao kako mikrofonske stalke oko bubnjeva, koji su u jednom trenutku pali, tako i patos splava.

Oni koji su odlučili da četvrtak veče ne provedu kod kuće, već da posete ovaj koncert sigurno se nisu pokajali, jer je svaki od bendova bez ikakvog ustezanja dao sve od sebe. Restore je pokazao da postoje mladi naslednici (još lepše je što su u pitanju naslednice) na srpskoj hardcore sceni, Sharks Snakes & Planes da su još uvek jedni od najvažnijih predstavnika grandž zvuka u Srbiji, a Remedy da je zaista ALL STAR sastav (kako sebe nazivaju) u kom svaka zvezda u bendu sija posebnim sjajem.