-

NaslovnaReportažeSedmi haloo Sarajevo Beer Festival: kiša, pivo i rock

Sedmi haloo Sarajevo Beer Festival: kiša, pivo i rock

Kultur Shock; foto: Adnan Lingo

Već sada tradicionalni sedmi haloo Sarajevo Beer Festival otvoren je u četvrtak, 21. juna, na parkingu Olimpijske dvorane Zetra.

Početak koncerta Bombaj Štampe koja je ujedno i otvorila ovaj festival kasnio je zbog kiše koja se upravo tada spustila nad Sarajevo. Kada je kiša stala, publika je počela zauzimati mjesta u prvim redovima ispred bine, a nedugo zatim počinje pravi spektakl koji započinje ovaj bend s dobro raspoloženim Đurom. Koncert su otvorili s kombiniranjem starih i novih pjesama kao što su „Da li da„, „Patetika„, „Šejtan na kanafi„, „Nije nas bilo dugo“ kojima je Đuro s bendom zagrijao atmosferu za najbolji dio nastupa Bombaj Štampe u kojem su izveli svoje najveće hitove koje je publika pjevala zajedno s bendom.

Letu štuke; foto: Adnan Lingo

Nakon Đurine ekipe sjajno muzičko veče začinili su momci iz benda Letu Štuke i po prvi put u Sarajevu svirali su i svoje nove pjesme, kao što je „Supermarket„. Nastup grupe Letu Štuke je bio jako energičan, publika se rasplesala i opustila uz stare hitove ove grupe. Poslije Letu Štuka uslijedila je kratka pauza, a nakon pauze prvi dan festivala se završava dvosatnim koncertom grupe Kultur Shock predvođen harizmatičnim Sarajlijom Srđanom Ginom Jevđevićem koji je najavio i veliki solistički koncert grupe Kultur Shock u Sarajevu.

I drugog dana Sarajevo Beer Festivala padala je kiša, ali to nije spriječilo Sarajlije da im pokvari raspoloženje ili da propuste nastupe izvođača.

Crvena jabuka; foto: Adnan Lingo

Prvi na binu izašli su momci iz Crvene jabuke koji su započeli svoj dvosatni program pjesmom „Tvoga srca vrata„. Frontmen Dražen Žerić-Žera je tjerao kišu s prozora i to mu je na kraju i uspjelo. Pjesme su se mijenjale, a mnogobrojna publika je snimala svaki detalj koncerta svojim mobitelima. Pjesmama „Zovu nas ulice„,“Volio bih da si tu„, „Bježi kišo s prozora„, „Dirlija“ nastup Crvene jabuke je doveden do vrhunca, a pjesmom „Nekako s proljeća“ Žera se sjetio i pokojnog Kemala Montena. Svoj nastup završili su starim hitom grupe Indexi „Bacila je sve niz rijeku„.

Dobro zagrijanu publiku nastavljaju zabavljati članovi Elementala. Kako bi stvorili što bolju atmosferu na koncertu, brže pjesme su još ubrzali, a sporije izveli s posebnom pažnjom. Pred sarajevskom publikom su premijerno izveli i novu pjesmu „Nešto glasno„. Izvodili su uglavnom pjesme sa svog zadnjeg albuma „Tijelo„, ali i neizostavne „Ljuljaj brod„, „Romantiku„, „Malenu„. Zadnja pjesma koju su izveli bila je „Goli i bosi“ nakon koje su se oprostili od publike.

Elemental; foto: Adnan Lingo

Treći, ujedno i završni dan ovog sedmog Sarajevo Beer Festa je bio na veliku radost i izvođača i publike vedar i sunčan.

Zadnji dan Sarajevo Beer Festivala započeo je novosadski alternativni rock bend Obojeni Program. U Sarajevu nisu imali koncert za veći broj obožavatelja još od davne 2012. godine kada su sa još nekoliko poznatih imena s domaće rock scene održali koncert u Olimpijskoj dvorani Zetra, u sklopu Outcast Festivala, koji se, nažalost, više ne održava. Vidjelo se od početka da se sarajevska publika zaželjela Obojenog Programa dijeleći od početka koncerta ogromnu energiju s momcima koji su ih zabavljali. Izvodili su svoje nezaboravne hitove, ali i neke malo novije stvari dobro ih kombinirajući s raspoloženjem publike.

Kultur Shock; foto: Adnan Lingo

Nakon njih dolaze momci iz Hladnog Piva predvođeni Miletom Kekinom. Ovim koncertom Hladno Pivo je proslavilo 30 godina postojanja i u Sarajevu. Dobri, stari punk-rock bend je uz jako energičan pristup po samom penjanju na stejdž poveo publiku u neki drugi svijet sa svojim pjesama iz bogate karijere. Uz Hladno Pivo sjetili smo se pjesama koji su obilježili njihov muzički put kao što su „Nije sve tako sivo„, „Pjevajte nešto ljubavno„, „Mlohava ćuna“ i mnoge druge.

Nakon njih na pozornicu dolaze momci iz TBF-a (The Beat Fleet) koji su ujedno i zatvorili ovaj sedmi Sarajevo Beer Festival. TBF je donio malo i splitskog duha u Sarajevo. Grupa kombinuje reaggae s hip-hopom, što je natjeralo publiku da zapleše uz odličan nastup i atmosferu koju su napravili. Uz nezaboravne hitove kao što su „Nostalgična„, „Smak svita„, „Shlapa“ provukle su se i neke manje poznate pjesme.

Završetkom koncerta TBF-a priveo se kraju, sada već tradiocinalni, sedmi Sarajevo Beer Festival, koji je i ove godine okupio mnogobrojne zanimljive domaće bendove, proizvođače piva, a što je najbitnije – digao kulturna dešavanja u Sarajevu, ali i Bosni i Hercegovini, na jedan viši nivo.