-

NaslovnaIzdvajamoSea Dance ’15: Prodigy na Jazu u punom sjaju

Sea Dance ’15: Prodigy na Jazu u punom sjaju

Danilo Ašanin
Funkcija: Novinar Sebe vidi kao: Čoveka u stalnoj potrazi za novim muzičkim žanrovima i bendovima vrednim slušanja. Moto: Play the game.. but don't let the game play you!
Sea Dance - Prodigy
The Prodigy; Foto: Sea Dance

Nakon rekordno posećenog EXIT festivala, EXIT avantura preselila se na plažu u Budvu gde se održava Sea Dance festival. Prvi dan festivala, koji se po drugi put održava na crnogorskoj plaži Jaz, protekao je ceo u znaku najvećih legendi elektronske muzike danas, benda The Prodigy. Slobodno se može reći da se cela Crna Gora (i šire) spustila na Jaz da isprati njihov nastup.

Sea Dance - VatrometPrvo veče posetilo je 35 hiljada ljudi. Nastupu Prodigyja na glavnoj bini prethodili su Punkreas, Hornsman Coyote & Soulcraft i Modestep DJ Set.

Veče je otvorio bend Punkreas iz Nikšića, domaćin te večeri. Nažalost, da li je do vrućine ili do toga što su se svi čuvali za The Prodigy, publike nije bilo mnogo. U početku je bilo svega tridesetak ljudi, ali se vremenom main stage počeo puniti polako. Pesmom „Mi smo kao ti“ pozvali su publiku koja je u tom trenutku bila na Reggae Stage-u da se preseli na Main. Njihov nastup obeležen je pesmama sa albuma „Majmunska posla“ koji su izdali 2014. godine kao što su „Propali talenat“, „Terpentin“, „Never Surrender“ i druge. Publici je najviše legla šaljiva pesma o Lepi Lukić („Pretty Lukić“) koju nisu očekivali. Zbog uskog rasporeda, završili su nastup pesmama „BoemSKA“ i „Sistem vas laže“ i uz još jedan pozdrav Nikšićanima, povukli se sa scene.

Sea DanceZa Kojotov nastup sa Soulcraft došlo je znatno više ljudi, obzirom na to da je sunce polako zalazilo a samim tim bila i malo podnošljivija klima. Sama pojava Kojota na sceni izazvala je gromoglasan aplauz uz njegovo sviranje trombona i otpozdrav toncima. Usledila je pesma „Seems like Revolution“, koju on u originalu izvodi sa BMB Riddimom. Centralni deo nastupa bile su Kojotove pesme „Bloodsuckers“ i, naravno, „Belly of the Beast“. On je ovu pesmu okarakterisao kao prvu srpsko – jamajčansku reggae stvar. Kako je nastup počeo u opuštenoj atmosferi, tako se i završio. Nakon pesama „Glow Jah Light“ i „Flower fields“, koje su bile propraćene jakim ovacijama iz publike, Kojot se zatim povukao sa scene uz „ostanite svoji ljudi“.

Sea Dance - ProdigyKoncert zvezda večeri The Prodigy je počeo tačno 45 minuta posle ponoći kako je i bilo najavljeno. Tehnički i logistički gledano, koncert je bio na nivou velikih festivala u velikim evropskim prestonicama. Ozvučenje je bilo vrhunsko, svetlo takođe. Ovaj skoro dvosatni nastup otvorili su pesmom “Breathe”. Već tada se u publici videlo koliko se zapravo Prodigy sluša i voli. Posetioci koncerta, inače raznih nacionalnosti i iz svih delova sveta (Brazila, Australije, Indije i slično) oduševljeno su pozdravili bend dok je izlazio na binu. Tokom skoro svake pesme dolazilo je do šutki većeg obima a, tu i tamo, zapaljena je i koja baklja. Po malo izmešanom repertoaru, nakon “Breathe” usledila je pesma “Nasty” sa najnovijeg albuma koji nosi naziv “The Day is my Enemy”. Publika je bila mešanog tipa, od starijih gospođa do tinejdžera, što pokazuje koliko je značajan trag ostavio The Prodigy u 25 godina, koliko postoje.

Nakon kratkog obraćanja publici, usledila je pesma “Omen” a nakon nje i “Wild Frontier” koja je, pored “Firestartera”, definitivno bila najglasnija i najomiljenija publici. Nakon pesme “Roadblox” sa, gore pomenutog, najnovijeg albuma, pevač benda Keith Flint se zahvalio publici jednim ponosnim “Hvala vam” na srpskom jeziku. Zatim je usledila i naslovna “The Day is my Enemy”.

Sea Dance - ProdigyNa pitanje “Are you my Voodoo people?” nastao je, blago rečeno, pozitivni haos. Započeta je i šutka koja se u roku od minut proširila sa prostora bližeg bini do prostora skroz pozadi, kod samog ulaza na Festival. Pesmu “Run with the wolves” obeležilo je glasno lajanje prednjeg, malo žustrijeg, dela publike. To lajanje se kasnije pretvorilo u stomping za vreme “Invaders must die”, za koju je bend izneo na binu transparent čiji tekst se nije mogao videti od šest reflektora svetlosti koji su značajno doprineli celoj rave atmosferi ovog događaja, a pogotovo pesmi “Medicine”. Usledila je svima poznata “Smack my Bitch up” nakon koje su, oko dva sata iza ponoći, napravili pauzu od minut, koja je mnogima delovala kao kraj koncerta i taman nakon što su krenuli ka izlazu, Keith je ljude pozvao na šutku i nastavio nastup pesmom “Rise of the Eagles”. Nastup su završili pesmom “Take me to the Hospital” negde u 2 sata posle ponoći, čiji snimak možete pogledati na kraju teksta.

Program Main Stage-a je preuzela Noisia koja je, štelujući opremu, zaboravila na vreme. Ovo je u publici prouzrokovalo znatno negodovanje, ali sve je došlo na svoje mesto kada je otpočeo njihov nastup.

Večeras vas očekuju, pored bogatog programa na Main-u (Rudimental, Dubioza Kolektiv, Sigma i drugi) i nastup benda Hype na Reggae Stage-u.

Sea Dance

Sea Dance