-

Scorpions u Beogradu: Rokenrol uragan emocija

Scorpions Štark Arena Beograd
Scorpions, foto: Branislav Milošević

U sklopu svoje svetske turneje „Crazy World Tour“, čuveni bend Scorpions posetio je po prvi put Srbiju i u beogradskoj Štark Areni priredio emotivan nastup.

Da bi jedan bend svetskih razmera posetio neku zemlju, potrebno je da se slože tri faktora: bend, promoteri i obožavaoci. Ljubitelji specifičnog hard-rok zvuka Scorpionsa u Srbiji morali su da čekaju preko 50 godina da bi na domaćem terenu mogli da vide svoj omiljeni bend. Nakon dva neuspela pokušaja održavanja nastupa u Srbiji, treći se činio gotovo nestvarno, bar dok Klaus Majne, Rudolf Šenker, Matijas Jabs, Pavel Macivoda i Miki Di nisu izašli na binu Štark Arene i otpočeli svoj šou.

Divlje Jagode Štark Arena Beograd
Divlje Jagode

Za lagano zagrevanje publike odabran je bend koji obeležava 40 godina svog postojanja i rada na rokenrol sceni, Divlje Jagode. Provevši publiku kroz plejadu svojih pesama „Let na drugi svijet“, „Kap po kap“, „Divlje jagode“… emotivnu okosnicu svog nastupa napravili su sa „Jedina moja“ i „Krivo je more“, kada im se na bini pridružio i Ante Toni Janković, prvi pevač benda.

Izdelivši karte za raj, Divlje Jagode se povlače sa bine a muzika sa razglasa započinje blago odbrojavanje koje, nekoliko minuta nakon 21 čas, smenjuju taktovi iz „Crazy World“, propraćeni vizuelnim efektima sa velikog platna. Izlazak Scorpionsa na scenu cela Arena dočekala je na nogama a „Going Out With a Bang“,  „Make it Real“ i „Is There Anybody There?“, pratilo je na stotine nepomičnih malih displeja. Isijavanje plavičasto-bele svetlosti sa partera i tribina, u kombinaciji sa reflektorima i strobovima, nastavilo se tokom celog nastupa.

Scorpions Štark Arena Beograd
Miki Di

Set pesama „Top of the Bill“, „Steamrock Fever“, „Speedy’s Coming“, „Catch your Train“ podsetio je na sedamdesete a zatim su se sa „We Built This House“ vrtoglavo vratili u sadašnjost dok se video-spot istoimene pesme vrteo u pozadini. „Delicate Dance“ u prvi plan je izbacio gitariste a ujedno je bio uvertira u akustični set. Skoncentrisani na samoj sredini velike bine, Scorpionsi su polako ali sigurno uzimali zalet ka kulminaciji sa „Follow Your Heart“, „Eye of the Storm“ i „Send me an Angel“. Kulminacija je usledila sa „Wind of Change“ koju je cela Arena pevala zajedno sa bendom. U odnosu na nju, „Tease me, please me“ protekla je gotovo bledo.

Još jedan emotivni udar usledio je tokom izvođenja Motörhead obrade „Overkill“ u čast preminule legende Lemmy-ja. Harizmatični Miki Di, nekadašnji bubnjar Motörheada, smešten na visokoj platformi, pobrao je gotovo najveće ovacije tokom svog solo nastupa.

„Blackout“ i „Big City Nights“ zaokružile su zvanični deo koncerta. Ka fan-pitu su poletele trzalice i palice a Scorpionsi zagrljeni zahvaljivali publici. Blago zatamnjenje bine ubrzo je prekinuto baladom „Still Loving You“ koja se horski pevala.“Hvala ti Beograde! Volimo vas!“, zahvalio je ogrnut srpskom zastavom Klaus Majne i koncert zvanično priveo kraju sa „Rock You Like A Hurricane“.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Divlje Jagode Štark Arena Beograd