-

Savršenstvo zvuka uz Toto u Areni

Toto
foto: Aleksandar Zec

U okviru dvodnevnog mini-festivala Belgrade Calling, beogradska publika imala je priliku sinoć da čuje jedan od muzički najsavršenijih sastava rok istorije. Pred, nažalost polupraznom Kombank arenom, grupa Toto publici je pokazala kako to izgleda kada na bini prže pravi majstori.

TotoI, zaista, probrana publika, sastavljena u većoj meri od oldtajmera koji su ovaj fenomenalni bend slušali pre 30ak godina, sinoć je uživala u pravom rok spektaklu. Koncert, koji je trabalo da počne u 21h, nije kasnio ni čitava tri minuta, kada je „pala zavesa“ a na bini počeo neverovatni spektakl. I već nakon prvih nekoliko sekundi mogla se videti sva sila i sjaj velikog benda u akciji. Za domaću publiku sinoćnji nastup bila je odlična lekcija iz toga šta to čini jedan veliki koncert. Besprekoran zvuk, ekipa na bini koja nije mirovala ni tokom najtiših balada, reflektori koji su menjali boje prateći svaki udar bubnja, neverovatna energija koja je tokom ta nepuna dva sata isijavala sa bine… zaista, zaneti se pa opisati svaki momenat i opet biti neuspešan u dočaravanju viđenog.

Neumorna ekipa iz fan pita pratila je bend kroz listu najvećih hitova, a dok su se strasti rasplamsavale i dok su mnogi polako silazili sa svojih mesta na tribinama kako bi bili bliže bendu, u parteru, virtouzi na bini već uveliko su cepali kroz pesme „Burn“, „Stranger in Town“. Uz opšte ovacije publike, pevač benda ( ili, ruku na srce, jedan od pevača ) Džozef Vilijams, pozdravio je Beograd, i najavio jedan od mega-hitova ovog sastava, te je usledio poznati gitarski rif pesme „Hold the line„, a tad je čak i malobrojna publika ozbiljno uspela da zadrma pod Arene. Tamo gde je stao Džozef nastavili su Stiv i Dejvid, gitarom i klavijaturama uvodeći nove dimenzije u numere poput legendarne „Pamela“ i „Without your love“.

Usledio je omanji predah tokom kog je Stiv Lukaher zadavao domaći zadatak mnogim proslavljenim gitaristima, noseći publiku kroz solaže koje govore više od najboljih tekstova. „Bili smo tinejdžeri, sedeli u sobama i zamišljali kako jednog dana sviramo širom sveta. Niko nije verovao da ćemo taj san uspeti da ostvarimo, i da će trajati ovoliko dugo – i to sve zbog vas! Hvala vam!“ – poručio je Stiv, a uz te reči otpočela je i neverovatna numera „Orphan“, a tokom refrena bendu su se pridružili i najglasniji među publikom. Bez predaha usledila je i čuvena „Rosanna“, a u tokom prepoznatljivog solo dela koje izvode klavijature priređeno nam je i omanje takmičenje instrumentalista na bini. No, koliko god davali sebi slobodu, muzički majstori na bini ni u jednom trenutku nisu prekoračili svoje sposobnosti, te su od početka do kraja koncerta zvučali savršeno (poređenja radi, čini mi se da na audio snimcima ima više smetnji i grešaka, nego sinoć u „živom“ izvođenju).

TotoNakon skoro dva sata svirke, bend se nakratko povukao sa bine, no, kako ti inače biva, na istu su ga primamili uzvici publike koja je tražila bis, a kada Beograd zove- Toto se odaziva!

Koncert je priveden kraju uz pesmu koja savršeno opisuje današnje vreme, ljud koji stalno nekud žure i nesigurnost onoga što nam sutra donosi – numerom „On the run“, a zatim je publici upućeno pitanje „Da li smo nešto zaboravili? Šta još želite da čujete?“ – na šta je Arena jednoglasno uzvikiva ime najvećeg hita ove fenomenalne grupe. I, ostavivši najbolje za kraj, uz zvukove timpana i ritmove trećeg sveta, publiku koja je otpevala svaki stih i neumorno skakala .- usledila je „Africa“, a Džozef nas je i poslednji put te večeri oduševio besprekornošću svojih vokalnih sposobnosti!

Senku na jedan neverovatan koncert bacio je mali odziv publike, bilo zbog, za mnoge, nepristupačne cene ulaznica, ili gustog koncertnog kalendara koji je u junu u Srbiju sa sobom doneo veliki broj poznatih imena, ali bilo-kako-bilo, to je jedina nota koja je nedotajala da sinoćnji koncert učini legendarnim. No, uprkos tome, ekipa benda Toto pokazala je svoj pun profesionalizam, a nadamo se da emocije koje su iskazali na bini – doista uverljive, nisu bile lažne, te da ćemo imati priliku još koji put da ih vidimo uživo, pre no što okače „kopačke o klin“.

Toto