-

NaslovnaReportažeSasquatch u Zagrebu: tražila se pjesma više

Sasquatch u Zagrebu: tražila se pjesma više


S pet albuma iza sebe, odličnim kritikama publike i struke, pjesmama koje dodatno krase filmove, serije i igrice, iz Kalifornije su u Zagreb stigli momci iz benda Sasquatch i predstavili nam svoj stoner rock, s fokusom na novi album.

Nakon uvodnog nastupa solidnog zagrebačkog groove rock benda Sloanwall i 20-minutnog zakašnjenja, na scenu Vintage industrial Bara izišli su članovi Sasquatcha i u nekih sat vremena odsvirali većinu stvari s njihovog najnovijeg, petog albuma „Maneuvers„. Ostatak seta bio je presjek pjesama s njihovih prijašnjih ostvarenja.

S obzirom na to da je Sasquatch bio prvi puta u Zagrebu, zagrijanoj publici ne bi nedostajala pokoja fluktuacija nota više tijekom ove večeri. Ali što reći kada niti odaziv publike nije bio zadovoljavajući? Svega 150-200 ih je pokušalo ispuniti podij Vintage Industriala. Izgleda da Zagreb gubi interes za modernim stoner rockom? Da ne idemo u takve krajnosti, spomenuti ću kako je publika naročito uživala u tvrdom zvuku basiste Jasona Casanove i oštrim udarcima bubnjara Craiga Riggsa, u zajedničkoj vokalnoj izvedbi s glavnim vokalom i gitaristom benda Keithom Gibbsom, u posljednjoj pjesmi ovog nastupa, „The Judge“.

Tijekom večeri, interakcija s publikom je isto bila škrta, sve do sredine koncerta kada je žedni Gibbs pridigao bocu piva koja se razlijeva po stageu. Cas je na to uzviknuo: „Beer on staaaaage!“. Za vrijeme „Just couldn’t stand the weather“, Gibbs kleči pred publikom iz koje se ističe jedan čovjek koji pruža prste ka gitari pred sobom i tako ‘dobiva’ po njima, ali sve uz osmijeh samog Keitha.

Nastavljamo se uništavati u istom tonu pjesmom „Destroy“. Najbolje reakcije očitovane su za vrijeme „Rational Woman“, čija izvedba jednostavno nije imala šanse razočarati, pogotovo u kombinaciji instrumenata na stageu koja je uključivala Rickenbackera (legendarni bas kojeg su svirali u Motorheadu, Metallici, Beatlesima, Deep Purpleu, Genesisu, Kinksima i sl.), Les Paul Customa (gitara o kojoj su ispričane legende) te bubnjeve Ludwig koji su ispisali povijest rock glazbe (ZZ Top, Zeppelini, Yes, Jethro Tull, Kiss, Doorsi, Pink Floyd, Aerosmith…). Igrom slučaja su i Motorhead u jednom razdoblju imali baš ovakvu kombinaciju pa ne iznenađuje da su u pojedinim dijelovima koncerta energijom i zvukom neodoljivo podsjećali na legendarni britanski sastav.

Koncert je završio nešto prije ponoći, no iako je publika zazivala dečke natrag, bisa nije bilo, već su se bacili u merchandising u prostoru backstagea. Držimo fige da u Beogradu danas ostave veći dio sebe jer su zaista dobar bend i definitivno zaslužuju da ih se svrsta u sam vrh svjetske stoner rock scene.

Kuriozitet: koncertu su kao dio publike nazočili i članovi benda BillyBio te njihov lider Billy Graziadei (Biohazard), koji su trebali nastupiti kao predgrupa na otkazanom koncertu Life Of Agony u zagrebačkoj Tvornici kulture.

Setlista:

More Than You’ll Ever Be
The Message
Cracks in the Pavements
Rational Woman
Money Man
Chemical Lady
New Disguise
Bringing Me Down
Just Couldn’t Stand the Weather
Knuckle Down
Pulling Me Under
Eye of the Storm
Destroyer
The Judge