-

Sanjiv Ti probudio Savamalu

Grupa Ti
Foto: Danilo Krša

Sinoć, na Miksalištu, beogradska grupa Ti održala je koncertnu promocija novog albuma „Život u dvoje“, uz pomoć srodnih muzičara, grupe Telegram i Ensha.

Koncert koji je prvobitno bio planiran i zakazan u bašti KC Grada, zbog velikog interesovanja publike, koja prevazilazi kapacitet kluba, premešten je na otvoreni prostor Savamale- Miksalište.

Grupa TiOko 19 časova, na binu su izašli članovi benda Telegram. Lazar, vokal na električnoj i akustičnoj gitari, kao i klavijaturista, Marko, koji je takođe vokal zadužen za drugu akustičnu gitaru. Već ovde je jasno zbog čega je baš ovakva saradnja napravljena. I ova grupa ima zamisao da nam prenese atmosferu „iz dnevne sobe“, što u potpunosti dovodi do poklapanja senzibiliteta sa grupom Ti. Grupa Telegram je mlada grupa, nastala sredinom 2014. godine, pa je ovaj nastup bio odlična prilika da publiku upozna sa svojim radom, pesmama koje imamo prilike da čujemo na zvaničnoj bandcamp stranici benda:  „Dobrim danima“, „Beskorisno“, „Jutro“, „Bolje ne“. Iako se pri nastupu prvog benda publika nije okupila u velikom broju, ovi momci zvučali su odlično i imali jaku, pozitivnu energiju. Ove duboke, mirne, i emotivne pesme napravile su dobar put sanjivoj psihodeliji koja nas je čekala.

Nakon Telegrama, imali smo prilike da vidimo one-man- show atrakciju Ensh, solo muzičara i producenta Milenka Vujoševića, koji nam predstavlja jedinstveno viđenje kombinacije elekro indi popa. Muzika Ensha obiluje semplovima, zvukovima sintisajzera i vokala, koji svojim ehom i prelazima, nadograđuje osećaj ujedno  i drame i nostalgije. Milenko, koji zapravo godinama unazad nastupa na teritoriji Kanade i Amerike, je od nedavno odlučio da se upusti u izazov izvođenja na maternjem jeziku, iz čega je, januara ove godine, nastala pesma „Ćuti“. Upravo ovu, kao i skoro objavljenu pesmu „Nedavno“, prisutnima je bilo najdraže da čuju.

Grupa Ti
Ilija Duni

I kako Miksalište postajalo punije, tako se pojavila prava atmosfera letnje večeri uz raznobojni zalazak sunca, i miris reke, iako se ne vidi sa prostora Miksališta. Upravo to su i Ilija Duni i Trajče Nikolovski želeli. Najavili su svoj nastup u 20:30, i naglasili da nema kašnjenja jer žele da se sve započne uz odbljesak Sunca. To je bila odlična zamisao, jer dok su se boje pretapale, tako nas je Ti uveo u pretapanje jedne emociju uz drugu, pomoću usnule, ali glasne psihodelije!

Svoj nastup otpočeli su emotivno prejakom pesmom, koja je i ranije izazivala burne reakcije, „Ja tebe nemam“ sa prošlogodišnjeg albuma „Vidimo se“. Na samom početku grupa nam je svirala mini- set, sada već starih pesama, a tokom izvođenja „Ke izgoram“ desili su se tehnički problemi. Razglas je stao, bina je prestala da se trese. Ilija i Trajče, koji imaju in ear monitoring, u prvom trenutku nisu shvatali da se ne čuju pa su nastavili sa energičnom svirkom nemog filma. Možda bi se negde drugde, ili na koncertu drugog benda, ovakva situacija okarakterisala kao greška i neprofesionalnost tehničara, možda kao neprijatna situacija. Sinoć, ova scena imala je svoju draž. Naime, fan iz prvog reda okrenuo se ostatku prisutnih i pokrenuo tapšanje u ritmu Trajčetovog sviranja. To je trenutak u kome se publika pretvorila u bubnjara, i uz horsko pevanje, i slab zvuk Ilijine gitare, pesma je doživela nesvakidašnje izvođenje, koje je dodatno pokrenulo članove grupe, da najbolje što znaju dočaraju svoju muziku.

Grupa Ti
Trajče Nikolovski

Usledila je pesma sa novog albuma, „Pravi čas“, uz koju smo mogli da osetimo da se reči, zbog takvog trenutka, odnose na samu vezu bend- publika. Vreme je radilo za nas, i za sve što treba da se desi, postoji pravi čas. Ponekad je teško preneti energiju sanjivosti i filozofskog, a ljubavnog teksta, koji karakterišu ovaj električni pop duo. Možda je najpotpunije, a najjednostavnije reći da se publika nalazila u transu pomoću ljubavi i umetnosti koje su nam Ilija i Trajče pružili. Vrtlog emocija se nastavio uz numeru sa istoimenog, novog albuma, „Život u dvoje“. Pesma je zaživela među fanovima već u prvih par dana nakon objavljivanja kao video- singla, što se videlo sinoć. Naravno, imali smo prilike da čujemo i najveće hitove koji su i afirmisali ovaj bend: „Da ti želim dobra jutra“ i „Koliko dana“. Sa novog albuma izdvojila bih dve pesme, koje su koincidencijom, izvedene jedna nakon druge. „Vreme ne postoji“ i „Kako da joj kažem da mislim na nju“ istakla bih kao nosioce novog albuma, za sada. U njima vidi se jačina i umeće sviranja benda, poigravanje sa ritmom, rokenrolom, osećanjima. U tim pesmama, i sami članovi bili su u psihodeličnom transu. Nakon pesama „Vidimo se“ i „Nešto se ne vraća“, bend je napravio, i porukom i melodijom, atmosferu za kraj, povlačenje sa bine. Čak i da publika nije bila bučna, kao što jeste, postoji još jedan razlog zašto ovo nije smeo biti završetak. To je pesma „To su samo reči“. Naravno, upravo njome vratili su se na bis, i upotpunili čitavo veče.

Grupa TiOprostili smo se od ovog dua na simboličan način, izvođenjem „Smejem se“, prve pesme sa prvog albuma, iako smo na promociji „Života u dvoje“, koja kaže „Dolazim, a ne znam odakle. Odlazim, jer nisam odavde“. A ipak Ilija uz zahvalnost ističe da su u poslednje vreme svirali puno na različitim mestima, u različitim državama, ali da nigde nije kao kod kuće! Zanimljivo je istaći da prisutni nisu hteli da napuste prostor ni posle očiglednog završetka koncerta, što je bilo propraćeno bacanjem majica, deljenjem trzalica, otimanjem oko papira- koncertne set liste.

Iako je veliko, legendarno ime iz muzičkog sveta, sa prostora i iz vremena bivše Jugoslavije, sinoć držalo koncert na drugoj lokaciji, neka nova snaga i senzibilitet, neko drugačije, novije, shvatanje osećanja i života, dovelo je i zadržalo publiku na Miksalištu. A uz takvu publiku: Nema razglasa? Nema greške!