-

Sanel Redžić u Sarajevu: Gitarska melanholija

Virtuoz na klasičnoj gitari, Sanel Redžić, koncertom u sarajevskom Kamernom teatru 55, sinoć je oduševio okupljenu publiku. Sarajevo je bilo jedno od tri lokacije koje je Sanel izabrao za svoju mini-turneju kroz BiH. Dva dana prije zvuke gitare donio je u Travnik, a 5.5. na redu je Mostar.

Tokom okupljanja publike i zauzimanja numerisanih mjesta Kamernog teatra, zarad ugođaja pred sam nastup, na zvučnike je pušteno par kompozicija Johann Sebastian Bach-a, u izvedbi Sanela Redžića.

Bez kašnjenja, tačno u 20.30h, Sanel pozdravlja svu okupljenu publiku, te najavljeno „Veče klasične gitare“ otpočinje kompozicijom Mauro Guilianija, „Rossiniana no. 3, op.121“. Sanel je sa par riječi najavio ovu jako virtuoznu kompoziciju, te saznasmo da su još dva kompozitora učestvovala u stvaranju ovog djela – Niccolo Paganini i Gioachino Rossini.

Program je nastavljen sa dvije malo kraće kompozicije od prethodne, koje je Sanel spojio u jednu. Prva je „Sonata K.34“ Domenico Scarlattija, a druga „Aire Vasco“ (Baskijska arija) kompozitora Antonio Jimenez Manjona.

Heitor Villa-Lobos bio je sljedeći kompozitor čije je kompozicije Sanel odsvirao sinoć, i to čak pet njih, objedinjenih pod jednim imenom – „Pet preludija“. Svaki od preludija ima posebne nazive, te se „Prelude I – E mol“ jednostavno zove „Melodia lírica“ (u prevodu, Lirska melodija). „Prelude II – E dur“ nosi naziv „Malandro Carioca“, što je naziv za karneval u Rio de Janeiro-u. „Prelude III – A mol“ Heitor Villa-Lobos posvetio je kao omaž Johann Sebastian Bach-u. „Prelude IV’ – E mol“ kompozitor je posvetio brazilskim Indijancima, te „Prelude V – D dur“ je posvećen socijalnom životu Rio de Janeiro-a.

Za kraj, Sanel Redžić je ostavio tri komada koje je napisao Astor Piazzolla.
Prvi od tri komada, za koje je Baltazar Benitez uradio aranžman za gitaru, bio je „Verano Porteno“ koji predstavlja ljeto u kompoziciji Astora Piazzolle, „Četiri godišnja doba u Buenos Aires-u“. Drugi komad je pisan kao lagani argentinski ples, „Milonga del Angel“, te za sam kraj, kao treći komad Astora Piazzolle, Sanel je izveo kompoziciju „La muerte del Angel“ koja je također izvorni argentinski ples.

Uz aplauz koji je minimalno trajao 2 minute, Sanel Redžić je ipak odsvirao još jednu kompoziciju kojom je ozvaničio kraj svog nastupa.

Dosta bi toga imali lijepo reći o sinoćnjem nastupu rođenog tuzlaka u Sarajevu, ali mislim da oduševljena i očarana publika dovoljno govori kakvu nam je emociju kroz instrument Sanel Redžić sinoć donio.