-

NaslovnaReportažeHiQulus, BDfuse, Wolfram i Bjesovi - Novosađani punim plućima uz Dejana

HiQulus, BDfuse, Wolfram i Bjesovi – Novosađani punim plućima uz Dejana

foto: arhiva

U nadi da će doprineti humanitranom skupljanju sredstava za Dejana Kovačevića, kome je hitno potrebna transplatacija oba plućna krila, Novosađani su sinoć organizovali koncert na kom se jasno mogla videti solidarnost posetilaca.

Već u toku nastupa prvog benda ljudi su počeli da dolaze i polako popunjavaju veliki prostor Quartera. Ono što je bilo prilično novo u samom prostoru je to što se u sredini podijuma nalazio ograđeni prostor gde su tehničari mogli da rade svoju magiju. Možda je upravo ovo doprinelo tome da osvetljenje bude savršeno u toku večeri i još više ide u korist nastupu bendova koji su nastupali. Takođe, ozvučenje je bilo odlično te je publika jednako dobro čula kako u prvim, tako i u poslednjim redovima.

Prvi bend za to veče bili su HiQulus iz Novog Sada, počevši u tačno najavljeno vreme, oko 21 čas. Ovaj relativno mlad petočlani bend, svojim electro-progressive zvucima koji su izvanredno iskombinovani, neguje veoma zanimljiv muzički stil.

Posle HiQulusa je nastupio bend BDfuse iz Žablja, koji je bio pun pogodak za to veče. Ovde je već masa uveliko popunila Quarter i već na prvoj pesmi krenula da headbanguje. Bend je svirao dosta pesama sa svog EP-a iz 2015. godine, kao što su pesma “Why”, koja je uživo dosta podsećala na Linkin Park, i “Ghetto Land”, čiji su spot snimili pre dve nedelje. Kombinujući metalcore i rep, ova četiri momka iz Žablja nesumjivo su izludeli kako Novosađane u publici, tako i svoju podršku iz Žablja koju su u jednom momentu i pozdravili. Na kraju nastupa su najavili da posle ovoga idu u Beograd i zahvalili ‘bratu Ljubazu’ što je delio binu sa njima.

BDfuse je pozornicu prepustio sledećem bendu, Wolframu, koji su svoj nastup započeli sa pesmom “On This Side Of The Line”. Slušajući ovaj bend, teško da se može reći kojem tačno muzičkom žanru pripada, jer ima dosta big beat i electro momenata, psihodeličnih zvuka, a opet se bazira više na rocku i metalu. U svakom slučaju, zvučali su odlično. Snažni rifovi gitare uz kombinaciju ženskog i muških vokala doprineli su intrigi benda. Nakon pesme “Babel” od publike su čak tražili da svojim mobilnim telefonima, koje ‘ne ispuštaju iz ruku’, pošalju poruku na 3030 i na taj način još više pomognu Dejanu. Odsviravši svoju poslednju pesmu “Mothering”, bend je prepustio binu poslednjem izvođaču za to veče.

Najstariji od sva četiri benda za to veče, Bjesovi su prepunom Quarteru pokazali da su jednako dobri sada kao što su bili i na početku svoje ‘karijere’ krajem osamdesetih, kada im je originalni naziv benda bio Baber Majnhof. Ovaj bend iz Gornjeg Milanovca koji iza sebe ima pet albuma i veliki broj nagrada, ovu priliku je iskoristio i da plasira svoj novi, šesti album “Svetla, Svetlosti” iz 2015. godine, koji je nastao posle šestogodišnje pauze benda. Album je drugačiji od dosadašnjih njihovih albuma jer sadrži samo obrade. Svoj nastup su otpočeli upravo pesmom “Aikido” koja je poslužila kao inicijacija za nastanak poslednjeg albuma, ali se na kraju nije našla na njemu. Bjesovi su na svom nastupu kombinovali stari rokenrol sa njihovim karakterisitičnim hard rockom, uz itekako žestoku električnu gitaru. A u toku izvedbe svake pesme, u publici su uživali kako oni stariji, tako i mlađi fanovi benda.

Ova četiri benda, zajedno sa produkcijskom kućom Ubivae Records pružili su jedan dobar koncert što pokazuje i sama činjenica da je najveći broj posetilaca otišao po završetku poslednjeg benda. Ali, iako odlična svirka jeste pozitivna stvar te večeri, glavni cilj ova četiri benda jeste pomoć Dejanu i skupljanje sredstava za njegovo lečenje, u čemu su uspeli u velikoj meri.

Još jednom, za sve one koji nisu bili u mogućnosti da prisustvuju svirci i na taj način pomognu Dejanu, a žele da nekako pruže pomoć, mogu da pošalju sms sadržaja 113 na broj 3030 ili odu na sajt Budi human.