-

NaslovnaReportažeS.A.R.S. i Zagreb se i dalje vole

S.A.R.S. i Zagreb se i dalje vole

SARS 00
Foto: Dorja Kožić

Posljednji album grupe S.A.R.S. nosi naziv „Ikone pop kulture“. I iako istoimena pjesma otkriva da se iza naziva krije sarkastičan osvrt na trenutnu pop kulturu i žutilo s naslovnica, neosporna je činjenica da se kroz posljednjih nekoliko godina i sam bend S.A.R.S. progurao do statusa ikona, makar u pogledu zagrebačke publike. Tu titulu potvrdili su i rasprodanim koncertom u Tvornici kulture u četvrtak, kao i činjenicom da ih ovaj tjedan očekuju još dva ista takva.

SARS 02Unatoč očitoj velikoj slavi na brdovitom Balkanu, bend se nije previše umislio, pa je nastup, kako je i najavljeno, započeo nešto malo prije 22 sata. I S.A.R.S. i publika krenuli su žestoko od samog početka i zagrijali se s nekima od najvećih hitova poput „Ana“, „Mir i ljubav“ i naravno, „Ti, ti, ti“, te „Ratujemo ti i ja“. U pauzi nakon početnog zanosa, Kovačević se obratio publici i zahvalio na odličnom prijemu koji ih uvijek dočeka u Zagrebu. Iako su ovakve i slične riječi sastavni dio govora svakog frontmena, publici su itekako godile, te su još više zagrijale atmosferu prije izvođenja novijih pjesama „Brani se“, „Fanki mjuzik“ i „Ikone pop kulture“. Album s kojeg su uzete ove stvari relativno je svježe izdan, ali publika je i za njih bila dobro pripremljena te pjevala uglas.

SARS 01Prvotnu plesnu energiju malo je primirio Kovačević, uzevši akustičnu gitaru te izvodeći pjesmu „Klovn“, a nakon toga su se stvari ponovno zahuktale uz „Može i drugačije“, „Novo doba“ i „Mir u svetu“. Kada je bend šaljivo obznanio da ih zbog sljedeće pjesme redovito zovu da sviraju na vjenčanjima, Veliki pogon Tvornice pao je u delirij znajući da slijedi „Lutka“, očito trenutno najveći hit benda. Na krilima te energije, odsvirane su još i „Dane brojim“, „Buđav lebac“, „Debeli lade“ i „Rakija“, sve jedna do druge odlično prihvaćene.

SARS 03Pauze između pjesama još su nekoliko puta bile upotpunjene zahvalama publici, iskazivanjem ljubavi prema Zagrebu i naglašavanjem kako ih upravo zagrebačka publika tjera naprijed, te kako ovdje redovito ruše svoje vlastite granice. To je izazvalo ogroman hype u publici, pa kada je nakon odsvirane „Perspektive“ završio regularni dio koncerta, atmosfera je bila kao da isti tek počinje. S.A.R.S. je to nagradio povratkom na binu i ponovnim izvođenjem pjesme „Ti,ti, ti“, a zatim i još jednim akustičnim izdanjem, ovaj puta pjesme “Klinka“. Taj sam kraj bio je i vrhunac koncerta. Pjesma koja je možda i najbolje ostvarenje ovog benda live zvuči i više nego odlično, pogotovo kada se vokalu, gitari i saksofonu pridruži zborno pjevanje publike.

Na kraju priče ostaje neosporna činjenica da su S.A.R.S. miljenici Zagreba, ali da isto vrijedi i obrnuto. Koncertna izvedba bila je besprijekorna, a komunikacija s publikom jedan je od glavnih aduta ovog benda. Puna dva sata energične svirke ovog nastupa vjerojatno su dobrano izmorila glazbenike, ali zasigurno su im dala i dodatnu dozu euforije, te je za pretpostaviti da će dva koncerta koja predstoje ovaj vikend biti najmanje u ovom rangu, ako ne i bolja. Stoga, svi koji se dvoumite – nabavite karte, nećete požaliti.

SARS 04