-

NaslovnaReportažeRundekov "Plavi avion" uzleteo iz Niša

Rundekov “Plavi avion” uzleteo iz Niša

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

Darko Rundek 05
Foto: Arhiva

Darko Rundek i njegov “Cargo Trio” jučerašnjim koncertom u Nišu počeli su srpski deo turneje u okviru koje promovišu novi album “Plavi avion“.

Koncert u Domu vojske sastojao se iz dva dela. Prvog, na kome je predstavljen novi album i drugog, koji se sastojao od ranijih hitova iz Rundek/Cargo Orkestra/Haustor opusa. U prvom segmentu trio koji čine pevač i gitarista Darko Rundek, violinista Izabel i pijanista Dušan Vranić, odsvirali su kompletan “Plavi avion”. Pozornica, iako bioskopska, sa crvenom zavesom i performansom Cargo trojke delovala je kao pozorišna predstava. Pogotovo što muzika sa novog albuma ima veću “kulturnu” vrednost nego Rundekovi raniji radovi. Publika je sa svojih mesta uživala u opuštajućim pesmama “Kurgistan”, “U borbi sa silama”, “Sanjala si da si sretna”, “Li-la”, “Para ljude vara”, “You think you’re busy”, “Sadimo lan”, “Plavi avion”, “Indijanska”, “Ruskajak”, “Znak” i “Drina”.

Po završetku 10minutne pauze, Darko Rundek se vratio na binu i navrnuo flašu piva čime je sve bilo spremno da se Nišlije podsete njegovih hitova. Počeo je sa Haustorovom “Ena”, a usledile su “Uzalud pitaš” i “Ruke”. Od početka drugog dela koncerta više niko nije sedeo, već su svi u publici stajali i bili spremni da pevaju i igraju uz “Cargo Trio”. U nastavku su odsvirane “Ruke”, “Ay Carmela” i “Apokalipso”. Trojka se poklonla publici i napustila binu. Glasni povici vratili su bend na bis kako bi odsvirali EKV hit “Kao da je bilo nekad” i definitivno se oprostili uz pesmu “Šal od svile” koja je zahvaljujući Rundekovim nežnim stihovima i Izabelinom distorziranom violinskom solažom prisutne ostavila bez daha.

“Plavi avion” kreće dalje i sutra počinje njegova šestodnevna promocija u beogradskoj ustanovi kulture “Vuk Karadžić”.