-

Rundekov „Plavi avion“ uzleteo iz Niša

Darko Rundek 05
Foto: Arhiva

Darko Rundek i njegov „Cargo Trio“ jučerašnjim koncertom u Nišu počeli su srpski deo turneje u okviru koje promovišu novi album „Plavi avion„.

Koncert u Domu vojske sastojao se iz dva dela. Prvog, na kome je predstavljen novi album i drugog, koji se sastojao od ranijih hitova iz Rundek/Cargo Orkestra/Haustor opusa. U prvom segmentu trio koji čine pevač i gitarista Darko Rundek, violinista Izabel i pijanista Dušan Vranić, odsvirali su kompletan „Plavi avion“. Pozornica, iako bioskopska, sa crvenom zavesom i performansom Cargo trojke delovala je kao pozorišna predstava. Pogotovo što muzika sa novog albuma ima veću „kulturnu“ vrednost nego Rundekovi raniji radovi. Publika je sa svojih mesta uživala u opuštajućim pesmama „Kurgistan“, „U borbi sa silama“, „Sanjala si da si sretna“, „Li-la“, „Para ljude vara“, „You think you’re busy“, „Sadimo lan“, „Plavi avion“, „Indijanska“, „Ruskajak“, „Znak“ i „Drina“.

Po završetku 10minutne pauze, Darko Rundek se vratio na binu i navrnuo flašu piva čime je sve bilo spremno da se Nišlije podsete njegovih hitova. Počeo je sa Haustorovom „Ena“, a usledile su „Uzalud pitaš“ i „Ruke“. Od početka drugog dela koncerta više niko nije sedeo, već su svi u publici stajali i bili spremni da pevaju i igraju uz „Cargo Trio“. U nastavku su odsvirane „Ruke“, „Ay Carmela“ i „Apokalipso“. Trojka se poklonla publici i napustila binu. Glasni povici vratili su bend na bis kako bi odsvirali EKV hit „Kao da je bilo nekad“ i definitivno se oprostili uz pesmu „Šal od svile“ koja je zahvaljujući Rundekovim nežnim stihovima i Izabelinom distorziranom violinskom solažom prisutne ostavila bez daha.

„Plavi avion“ kreće dalje i sutra počinje njegova šestodnevna promocija u beogradskoj ustanovi kulture „Vuk Karadžić“.