-

NaslovnaReportažeRundek Cargo trio započeli "Beogradsku trilogiju"

Rundek Cargo trio započeli “Beogradsku trilogiju”

cargo_trio_bg2
Foto: Miloš Cvetković

Tek sa desetak minuta zakašnjenja, Centrom Sava, ili bolje reći njenim binskim delom, začuli su se “Zvuci oluje”. Tom pesmom je Rundek Cargo Trio, započeo koncert drugačiji od dosadašnjih.

Bina Sava centra je bila rezervisana za izvođače i za publiku, a svih 700 mesta je rasprodato. Darko je istakao da mu je ideja bila da ovo bude intimno druženje gde će približiti publiku sebi i podeliti sa njom neke nove stvari, ali, kada pogleda sada koliko je to ljudi, ipak mu se čini da je to pravi koncert. Na šta je drugi član benda, mulitiinstrumentalista Duco Vranić šaljivo dodao: “A vi ste baš morali svi doći”.

cargo_trio_bg4Onda je trio uronio “U borbu sa silama”, a u toj “borbi” je stradao Isabelin monitor, te je bend napravio malu pauzu da ispije piće “za pokoj duše” (opet šaljivi Duca). Tehnički problemi su otklonjeni i pesmom “Sanjala si da si sretna” Isabel je maestralno pokazala da violina može zvukom parirati bilo kojoj električnoj gitari. Nekako logično nametnula se i pesma “Ruke”.

Usledila je ona ekskluziva koju su ljudi i očekivali, nekoliko novih pesama i jedna nikada javno izvođena ranije. “Štrajk željezničara“, iako još sa albuma Apokalipso, tek je sada dočekala svoje koncertno izvođenje koje je publiku zaista ostavilo bez reči. Zatim je trio odsvirao dve nove pesme, u svom melanholičnom i sporom stilu, sa dosta dodatnih efekata. A pošto pravila zabrane pušenja ograničavaju i publiku i izvođače, Darko je predložio pauzu od 15ak minuta.

Na binu su se izvođači vratili sa još jednom novom pesmom, ovaj put veselijeg ritma, koja kao da poziva na neka daleka putovanja. Zatim stari hit “Uzalud pitaš”, sa tekstom “koncertne verzije”, na koji se, čini se, publika nikada neće navići. No, zato je bilo uz “Bi mogo da mogu” horskog pevanja. “Ay carmela”, “Li-La, Znak, Zumbul”, “Za šaku rubalja”, “Plavi avion”, “Ljubav se ne trži”, “Makedo”… nizali su se hitovi i emocije kružile salom.

cargo_trio_bg3Poslednju pesmu u regularnom delu najavio je Duca rečenicom “Što ste sedeli sedeli ste, ustajte! Svi sužnji!” i “Apokalipso” je podigla publiku na noge. Usledio je dugi aplauz i izvođači su se vratili na bis uz dve nezaobilazne pesme “Kao da je bilo nekad” i “Sejmeni”. Darko je istakao da mu snaga više ne dozvoljava jer ipak je pred njima naporna turneja i pozdravio se sa publikom.

Još koliko večeras očekujemo još jedan rasprodat koncert u Centru Sava, a za treći termin 20. novembra ostalo je još sasvim malo karata. Sledeći nastupi su: 21. novembra Novi Sad (Quarter), 22. novembra Kragujevac (Arena Fun Factory), 23. novembra Pančevo (Dom omladine) i 24. novembra Užice (Kulturni centar).

Ovom turnejom Darko na valjani način zaokružuje priču za ovu godinu i prati “Knjigu o pjesmama – Rundek, između” (Menart), koju je i sam autor Ante Perković opisao kao esej sa autobiografskim i biografskim elementima, te sada imamo šta i čitati do neke nove turneje i koncerata.

cargo_trio_bg1