-

Romantika, zezanje i ples – Ti i Turisti u Domu omladine Beograda

Ti / foto: Damjan Jovanović

Koliko sam shvatio sve pesme su im o toj fazi kada raskinete sa devojkom i hoćete da vam se ona vrati. Odnosno o ljubavnim jadima druga Boleta, bez kojih ovaj bend ne bi ni postojao. Mada kako su svirali moj utisak je da ih baš briga za bivše, uhvatili su taj neki ritam „bivše, ko vas jebe“.

Turisti

Iako je napolju bilo da se smrzneš, a padao je i sneg, većina je bila lagano obučena jer je u Amerikani bilo veoma toplo. Što je i poboljšalo atmosferu dok se šašavi bend Turisti zezao na bini. Tu dozu zezanja opisao bih kao da su Jarboli uzeli da sviraju pank, ali videli da im ne stoji baš pa su odlučili da se sprdaju maksimalno. Šarenoliko obučeni, svirali su taj neki njihov jebeš bivše pank i doneli osmehe u publici. Drugim rečima, Turisti su pokidali.

Posle svog tog zezanja, na red je došla romantika i ples. Trajče i Ilija izašli su na binu i započeli koncert pesmom „Ja tebe nemam“, parovi su počeli da se grle i cmaču, a singl momci i devojke su razgledali okolo da uhvate nekog ili su gledali u svoje pametne telefone. Neki lik koji je stajao na metar od mene non-stop je buljio u jednu devojku, kad god se ona okrene, burazer pogleda u plafon ili radi tako neku besmislenu radnju. Na kraju vidim kako skuplja svu čakru da joj priđe, onako šljašti iz njega kao kad Naruto hoće da se bije, što je i učinio na kraju (ne da se bije, da priđe). Prišao je devojci i ubrzo su počeli da pričaju (bravo šampione, ako čitaš ovaj tekst).

Prvi put sam slušao Ti pre dve-tri godine iza jedne galerije u Čačku, iako je bilo previše baka i deka koji nisu znali njihove pesme, oni su napravili tu njihovu atmosferu koja razneži i najtvrđe mrgude. Tako je bilo i večeras pred publikom Amerikane gde su većina bili mladi ljudi, uglavnom njihovi fanovi koji su sa radošću tiho pevali pesme. Kada bi Trajče ili Ilija, uperili mikrofon ka publici da oni pevaju sve što biste čuli bilo bi „šššššdašš psssdobšššpp ssšššjutsss….“Naravno, to se nije desilo, samo zamišljam tu situaciju i smejem se, prosto nije to za njih. Njih dvojica, par instrumenata, dobro ozvučenje i publika (makar bile samo bake i deke) dovoljni su da se napravi romantična atomsfera koja se može osetiti i u njihovim studijskim izadnjima. Sav taj vajb koji su Trajče i Ilija napravili, naterao je mnogo ljudi na ples i nakon par minuta svi su vrckali.

Ti

Ako uzmemo u obzir šta Turisti sviraju, trebalo je da oni sviraju posle grupe Ti. Jelte, kada se završi romantika i ljubav, kreću ljubavni jadi. No, ovaj raspored je bio super za sve, za parove i za one koje još traže neku novu ljubav. Verovatno im to nije bio cilj, Ti je mnogo popularniji bend pa je logično da će oni nastupiti poslednji, ali nakon ljubavnih jada kada zaboravimo kako izgleda normalan život (Turisti), dolazi neka nova osoba koja će nam želeti dobra jutra (Ti).

Na izlazak prvog benda (oni šašavi Turisti) publika je čekala nekih sat vremena, tako da su izašli oko desetke i krenuli sa zezanjem. Kao što sam već rekao bili su super i naterali su sve da razmdaju guzove, bace po koji osmeh i zaborave na svoje bivše (ko ih jebe). Nažalost ne znam kako se zove prva pesma, niti druga, niti treća, pa vam ne mogu to reći. A i sami su krivi kada su objavili samo dve pesme „Levo ili desno“ i „Abu Dabi“. Ono što vam mogu reći, jeste da kada vidite da Turisti negde sviraju, spakujte kofere i obavezno poslušajte ovu sprdačinu. Sigurno će vam ostaviti osmeh na licu i nećete ih zaboraviti.

Nakon njih usledila je mala pauza od desetak minuta i glavne baje večeri su kročili na binu. Simpatični duo ređao je pesme poput „Da ti želim dobra jutra“, „To su samo reči“, „Koliko dana“ i raznežil publiku terajući je na ples. Kada su završili glavni deo publika je tražila još i naravno vratili su se na binu i svirali njihovu novu pesmu „Srce udara“ , „Kako da joj kažem da mislim na nju“ i „Nešto se ne vraća„. Sve u svemu, veče je bilo super puno romantike, zezanja i plesa.

GALERIJA FOTOGRAFIJA