-

NaslovnaReportažeRomantično u Nišu uz Evu Braun

Romantično u Nišu uz Evu Braun

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

Eva Braun
Foto: Biserka Jovanović

Kombinacijom sentiša i rokenrola, Bečejci Eva Braun uspeli su da udovolje kako zaljubljenim Nišlijama na praznik zaljubljenih, tako i onima kojima je to bio samo još jedan petak.

1-2-7Uvek dobrodošli u Nišu, mestu gde je rođena majka Gorana Vasovića, frontmena benda, i kako sam kaže “gde je proveo detinjstvo” i da “zaista voli da svira” ovde; Eva Braun je muški iznela svirku od preko dva sata. Počeli su nešto posle 11 sati i nisu posustajali do sat i po posle ponoći. A koliko je publici bilo dobro u prilog ide pozivanje na čak dva bisa.

Počeli su pesmama “Okreni moj broj“, “Evergrin“, “Bečej noću“, “Meg Ryan Blues“, “Vrteška“, kasnije “Sva tvoja ćutanja“, sa oduševljenjem prihvaćena Filmova “Odvedi me iz ovog grada“, “Tako je čudno zar ne?” i premijerno u Nišu izvedena “Strah od letenja“. Jedna od udarnih negde na sredini koncerta bila je “Sasvim običan dan” čiji je refren pevala publika umesto Vasketa. Bečejci su nastavili da nižu svoj upečatljiv autorski brit rok koji bi povremeno zaplivao u smut džez, čil aut, možda donekle i amerikanu…ali klasifikacija nije ni bitna, već kako iz smirenosti tih žanrova uspevaju da u publici izazovu energičnu reakciju.

1-2-4Kako se koncert bližio kraju Nišlije je dočela još jedna premijera “Indigo“, potom “Istra“, “Zmajevi“, “Mala prodavnica užasa” i na nečiji zahtev iz publike “Aljaska“, da bi onaj regularni deo koncerta završili možda njihovim najvećim hitom “Lavirint“. Kao i na koncertu pre dve godine Vaske nije želeo standardni bis gde se bend povlači sa bine, jer Feedback i nije baš idealan za to, te je samo pitao publiku da li želi da još sviraju. Stotinak ljudi je iz sveg glasa dalo potvrdan odgovor, te je bend odsvirao još nekoliko pesama, uključujući i “Sve što gubiš sam ja“.

Muzičari su izvukli kablove iz instrumenata, odložili ih i povukli se sa bine. Vasović je stao uz šank kluba, vidno premoren i znojav, i zapalio cigaretu. To je trebalo da bude kraj koncerta. Međutim, publika se nije slagala sa odlukom benda. Nekoliko minuta su burno tražili još jedan bis. Bend nije odoleo. Sa cigaretom u ruci Vaske komentariše “hoćemo kući da spavamo”, naravno u polu šali, i ipak uslišuju želju sinoćneg auditorijuma. Mesta je bilo za još nekoliko pesama, a koncert su završili sa jednom od najstarijih pesama, romantičnom “Hajde Sanjaj Me Sanjaj” sa debi albuma “Prisluškivanja” koji slavi 22. rođendan.

Eva Braun