-

Rok kamp za devojčice u Knjaževcu; Kad devojčice pokažu šta mogu

rok kamp za devojčice knjaževac
foto: Milica Simić

U organizaciji Femix-a, mreže ženskog stvaralaštva, Rok kamp za devojčice raste već treću godinu, okupljajući na jednom mestu devojčice iz različitih krajeva Srbije. Jedna od ideja ove manifestacije jeste podrška decentralizaciji, te je tako Rok kamp prvi put održan na Avali, potom u Sremskim Karlovcima, a ove godine su ljubičasta, narandžasta i bela boja, kao i zaštitni znak Rok kampa za devojčice – Srce od kablova, istaknuti u Knjaževcu.

Devet mentorki, među kojima su muzičarke: Selena Simić, Biljana Šunjka, Marija Nikolić, Isidora Dimić, Ana Dragićević, Niuvys Sabournin Perez, Tijana Milojević i Vanja Andžić, prenosile su umeće sviranja bubnjeva, klavijatura, bas i električnih gitara talentovanim devojčicama, a od ove godine postoji i program koncertne produkcije i zvuka koji je vodila Mila Veljić.

rok kamp za devojčice knjaževacOsam bendova, oformljenih na sedmodnevnom kampu, (činile su ih trideset tri devojčice različitog uzrasta iz petnaest različitih mesta) nastupili su pred brojnom publikom, izvodeći originalne pesme, napisane na srpskom, engleskom i španskom jeziku. Pored pesama, devojčice su same osmislile logotipe za svaki bend, pa su se tako na programskim knjižicama sa tekstovima pesama koje su dobijali svi prisutni, našli i dečji kreativni crteži – olovka koja probija beton, crna Krila, kardiogram, znak rogova, crno oko, krst, Mesec, mali duh i crtež svih zastupljenih instrumenata na Rok kampu.

rok kamp za devojčice knjaževacČlanice prvog benda, Autskulerke, izvele su buntovničku pesmu „Mrzim školu”, dok su okupljeni vršnjaci, osnovci i srednjoškolci iz prvih redova publike, sihnronizovano ponavljali refren „Moram da učim, a ja samo hoću da sviram”. Sličnu poruku uputile su mlađoj i starijoj publici i članice poslednjeg benda Satins, koje kažu: „Ne znam šta pišem, / ne znam šta da radim, / ne znam šta da mislim, / ali bih mogla da sviram”.
Druga grupa Blood Rush izvela je pesmu  „High Voltage“, sa primetnom zrelošću u tekstu iz koga se izdvajaju sledeći stihovi: Sve se vrti oko iste stvari / Lova i skupi materijali“.
Treća pesma „Srce“ otpočela je otkucajima srca uz poruku „Volim da živim, / Volim da skitam, / Muzika je život moj, / Smej se, bori se, budi svoj“.
Bend Toxic Taste izveo je pesmu „Pure Gasoline“, čiji se refren može izdvojiti kao lajtmotiv Rok kampa za devojčice: „I won’t let you kill the will / Inside of me / I want to spread my wings / And fly free“.

rok kamp za devojčice knjaževacPretty Little Rockers svojom pojavom na sceni pokazale su da u rokenrolu treba napraviti mesta za zvezdice, šljokice, ono što je „pretty“ i timski duh. Sa druge strane, kao njihovi antipodi pojavljuju se dva benda, Black Eye i Nightmare, kojima je zajednička tematika u pesmama „Strahovi” i „Noćna mora“. Međutim, iako učesnice ovogodišnjeg Rok kampa za devojčice pevaju o strahovima i noćnim morama, činjenica je da, iako je na domaćim top-listama u alternativnoj muzici trenutno samo 6,5% muzičarki od ukupnog broja izvođača, sigurno na sceni neće biti mesta za brigu, strahove i noćne more, ako se ovakav vid afirmacije ženskog stvaralaštva i podsticaj za devojčice ustali u budućnosti.

I na kraju, novinarka i fotografkinja Balkanrock-a napušta Knjaževac uz sledeću sliku pred očima: Ljubičasti bedževi sa logotipom srce od kablova, duge kose ofarbane u zeleno, pink i ljubičasto, crni i crveni nokti, palice za bubnjeve, narukvice i marame, nalepnica sa mačkama iz crtanih filmova zalepljena na klavijaturi, sadnice cveća oko Platoa, vedro nebo sa pamučnim oblacima, ali i glasovi devojčica u pozadini, što će, kako anticipiramo, odzvanjati u narednim godinama, postajući novi i jaki ženski glasovi koje treba čuti.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

rok kamp za devojčice knjaževac