-

Rođendanski koncert Azila 5

Azil 5 / foto: Biljana Cvetanovski
Azil 5 / foto: Biljana Cvetanovski

Jedan od najpopularnijih novosadskih bendova, Azil 5 proslavio je sinoćnjim koncertom u Studiu M, deset godina od svog osnivanja.

Svoje „prve korake“ Azilanti su napravili 2005. godine. Od samog početka isključivo se bave i interesuju za rad na autorskoj muzici. Njihovu poeziju potpisuje pevač Sava Nikić, dok su ostala četiri člana: Nenad Kojić, Vladimir Vojnović, Borko Basarić i Dušan Kolarski zadužena za osmišljavanje muzike i aranžmana. Petica u nazivu benda, predstavlja različitost njih samih kao individua.- što je upravo i najlepša karakteristika Azila. Upravo zato i kritičari opisuju Azil 5 kao autentičan spoj teksta i ritma na balkanskom podneblju bez stega užih žanrovskih odrednica.

Azil 5Do sada su objavili tri studijska albuma: „Strastan, go i bos“ (2008), „Nema čoveka danima“ (2011) i „Ako čuješ Istinu, znaš li šta ćeš s njom?“ (2014) kao i dva albuma snimljena uživo „IzLiveNo u tišinu“ (2009) i „Živi Azil“ (2013). Iako je početak rođendanskog koncerta bio najavljen za 20 časova, on je ipak počeo nešto kasnije. Sala Studia M je bila puna, kamere Radio-televizije Vojvodine na pozicijama, kao i Oradio koji je uživo prenosio koncert. Članovi benda na bini su se pojavili u crnom elegantnom izdanju.

Prva pesma koju su izveli bila je „Krovovi dubina („Ako čuješ Istinu, znaš li šta ćeš s’ njom?“). Usledio je veliki aplauz, te Savin pozdravni govor. Lica ozarena osmesima ispunjavala su salu. Bila su tu jedna zbog drugih. Zbog ljubavi prema muzici, koja nam je svima utočište.- jedino pravo, kako je to Borko nedavno izjavio u jednom intervjuu.

Usledile su zatim još tri pesme sa poslednjeg albuma: „Dan kada je seks silovao ljubav„, „Haljine„, u toku koje je i sama publika pozvana da učestvuje u njenom izvođenju svojim dlanovima, te pesma „JMBG„.

Azil 5_02Večiti dečak Vlada Divljan, otišao je u večnost. Sava je naredni deo koncerta posvetio ovom nedavno preminulom velikanu jugoslovenske i srpske muzičke scene. Njemu u čast bend je odsvirao veliki hit Idola, pesmu „Malena„, pozvavši ovaj put publiku da joj bude prateći hor. Bili su to prelepi trenuci u noći. Pesmama „Beli dah“ i „Heart Fiesta„, Azil se osvrnuo na album „Nema čoveka danima“. Publika se neprestano oduševljavala maestralnim bubnjarskim elementima. Naredna pesma bila je“ Intimna„, sa poslednjeg albuma, za koju je bend nedavno objavio spot i dobio odlične kritike. Pre samog izvođenje ovog, reklo bi se, novog hita, na bini su Azilanti dobili i gitarsku podršku od strane Ivana Jeneckova, prethodno najavljenog kao gosta večeri. On je sa njima svirao i sledeću pesmu, takođe sa istog albuma, „Ancora qui„.

Bio je ovo odličan uvod za nešto brži hit Azila, možda i najveći sa istog albuma, pesmu „3 puta V„. Publika je po svemu sudeći prezadovoljna albumom „Ako čuješ Istinu, znaš li šta ćeš s’ njom“. On je  potvrda da ovaj bend ide samo uzlaznom putanjom. Njihova “ formula“ je pre svega iskrenost i dubina emocije koju donose u svom izrazu, a u isto vreme, njihovo bez premca intrumentalno angažovanje, svojevrsno je preplitanje boja njihove različitosti.

Sa pesmom „Barem na čas„, koja je bila sledeća na repertoaru, podsetili su se Azilanti još jednom na album „Nema čoveka danima“, a onda su usledile pesma „Prevara„, „Ne i ti“ i „Tranzicija„, i osvrt još dalje, na album „Strastan, go i bos“. Publika je imala prilike da uživa u odličnim solo deonicama klavijatura i gitara.

A onda, kao najdraža Savina pesma, najavljena je „Zima„. Ova pesma je zaista posebna. Ona dodiruje na neki poseban način. Nakom nje, usledile je pesma „Sestro strasti„, takođe sa istog albuma, te nežna i dirljiva balada „Daleko od Osijeka„, sa poslednjeg albuma. Ova pesma se po mnogo čemu može svrstati u njihova najlepša ostvarenja.

Usledile su nešto što brži hit Nema čoveka danima i pesma Indijanac„, „(Nema čoveka danima“), te pesma Jutro u meni, jutro u njoj“ („Strastan, go i bos“). Za sam kraj večeri odsvirana je pesma Boemska„. Dva sata je prošlo kao san. Petnaest minuta pre 23 časa, koncert je bio završen.

Deset godina je prošlo kao san… Azil 5 je sad već velik bend. Njihov put je pravi, njihov put je ka zvezdama.