-

Rođendanska žurka Vampira u rasplesanom Božidarcu

Vampiri
Vampiri; Foto: Danilo Krša

Davne devedesete nastao je najpoznatiji rockabilly sastav ovih prostora i održavao duh rokenrola celih 25 godina. Sinoć su prisutne gurnuli u ritmički vremeplov spokojnijih vremena što se vidno odrazilo na ispunjenu salu. Pre momaka sa rejbankama atmosferu bude dva sastava.

Ekseri
Exeri

Trojac The Few Fellas počastio je goste hitovima klasičnog rokenrola, a plesačka veština pojedinaca je ubrzo isplivala pred binu. Prostor je bio slabo ispunjen, što je već ustaljen nemar posetilaca kada su u pitanju predgrupe. To momcima očigledno nije pravilo problem pa su svoj deo programa dostojanstveno priveli kraju i dobili zasluženi aplauz nekolicine.

Sala je izgledala brojno pristojnije po izlasku benda Exeri. Njihova sesija bila je ispunjena poznatim pesmama imena kao što su Chuck Berry, Jerry Lee Lewis i sastavima Beatles, Beach Boys. Odsustvo smrkutih lica i anemičnih tela ozarilo je razigranu atmosferu propraćenu uzvicima, mahom ženskim, nakon svake numere. Uz euforičnu buku ostavljaju zagrejan prostor slavljenicima.

Vampiri
Vampiri

Scenu zauzimaju dugoočekivani Vampiri i izmamljuju osmehe već vidno raspoloženih slušaoca. Započinju pesmama “Ona zna“ i “Doo Wop Baby“ i ritmom prožimaju tela koja odgovaraju energičnim plesom. Odmaraju salu uz laganije melodije, numerama “Nemoj plakati“ i “Zaljubljena tinejdžerka“.  Još jedna u nizu romantičnih kompozicija “Ona i ja“ propraćena je glasovima pozamašnog dela publike i ukrašena uzvicima na samom kraju.

Podižu tempo, kojim su otpočeli nastup, pesmama ‘‘Volim je ja“, “Ding ding dong“ i “Subota uveče“ pa se plesna fešta ove razdragane večeri nastavlja. Sledi hit “Bebe“ koji sa karakterističnim početkom prisutne po ko zna koji put dovodi do oduševljenja a pri kraju numere bend se zahvaljuje i naupušta binu. Nakon salve, ispuenjne vikom i zvižducima, bend ponovo stupa pred željnu publiku i izvodi ljubavnu pesmu “Pokloniću joj nebo’‘ koja budi dublje emocije. Sastav se po drugi put zahvaljuje i ostavlja publiku koja je svesna da se koncert ne može završiti bez dobro poznate “Rama Lama Ding Dong“ što se nakon još jednog poziva na bis ostvaruje. Uzimajući neiscrpnu energiju poslednji put ove večeri, Vampiri konačno napuštaju binu uz bučan pozdrav prezadovoljne publike.

I nakon 25 godina oni održavaju duh ove atmosferične muzike. Verovatno da ona u sebi poseduje nostalgične korene, ali se isključivo pozitivno manifestuje na njene slušaoce, koji to govorima svog tela dokazuju. Navika zanemarivanja predgrupa bi trebala što pre da zamre, njima je podrška podjednako potrebna kao i dugogodišnje ostvarenim izvođačima. Krenite sat ranije i ispunite ih svojim prisustvom, neće vam zasigurno ostati dužni.

Vampiri