-

NaslovnaIzdvajamoRockaway Lake: Punk razbio kišu

Rockaway Lake: Punk razbio kišu

Srđan Kostić
Funkcija: Novinar Sebe vidi kao: Kulturnog, finog, lepo vaspitanog, pametnog, prelepog, genijalnog, nadahnutog, iskrenog, nepipača hleba i pre svega skromnog Moto: Slušaj majku i hardkor.

Buzzcocks
Buzzcocks / foto: Nemanja Đorđević

U petak je održan prvi dan Rockaway Lake festivala na Adi Ciganliji, a sjajnu zabavu i još bolji pank doživljaj ni dosadna kiša nije uspela da pokvari.

Iron Reagan
Iron Reagan

Kultna hardkor ekipa Ryker’s iz Nemačke održala je sjajnu svirku. Da je bilo u, na primer, maloj sali Doma omladine tek bi bilo vrhunski (realno najbolji prostor za hardkor u Beogradu), čisto jer bi stajali jedni preko drugih. Ambijent u kome se održava festival na Adi je savršen, zelenilo je svuda oko vas i poseta je za ovaj tip muzike bila sjajna, ali jedino što je prostor predviđen za koncert ogroman i onda je dosta ljudi bilo raštrkano. Frontmen Kid-D je od početka bio u fazonu: „Hajde da pravimo pravu hardkor atmosferu“, pa je u nekoliko navrata skakao sa visoke bine, a zatim i preskakao ogradu. Najvaterniji fanovi su ga ispoštovali i latili se mikrofona s njim, a bilo je i konstantnih štuki dok su se pesme ređale. Lično, jedva dočekah da čujem „Hard To The Core“ pesmu. Najsmešniji i najsimpatičniji bili su dva crna psa lutalice, koji su u svaku šutku utrčavali i sve vreme jurili da se igraju s ljudima.

Organizacija festivala na dve bine se pokazala kao sjajna stvar. Mala bina je na nekih 50-ak metara od glavne, i kako se završi svirka na jednoj, tako istog trenutka na drugoj kreće. Po završetku nemačke ekipe na drugoj bini nastupio je beogradski Oi bend Prilično Prazni. Standardna ekipa se okupila u prvim redovima na živahnoj pank svirci na koju smo i navikli od njih. Naravno, najbolje je bilo na pesmama „Beograd“ i „Dalje idem sam“, kada je na kraju pevač Beli samo bacio mikrofon u publiku koja je nastavila za poznatim stihovima.

The Godfathers
The Godfathers

Kako su oni završili na mejnu odmah kreće Iron Reagan. Američka crossover ekipa je bila poprilično dobro raspoložena i ekplozivno krenula. Frontmen Toni Foresta rekao je: „Ljudi, ovo su bile prve tri pesme, još 20-ak nam je ostalo“, i kreće „Close to Toast“. On se u jednom truntku zavhalio i na posvećenosti svim prisutnima, koji su došli uprkos kiši i odvratnom vremenu, a upitao je da li su i kučići i dalje tu. Naravno, bili su, gde je dešavanje tu su i oni. Kreću da sviraju pet pesama za redom bez stajanja, da bi posle toga na redu bila „Miserbale Failure“, jedna od njihovih najpoznatijih pesama, koju su najavili kao „onu uz koju se najbolje pleše“. Tada se napravio i circle pit. Nakon nje je usledila jedna ljubavna – „You Kid’s An Asshole“, koja traje nekih pet sekundi, u maniru Napalm Deatha. Sledeća je bila „In Greed We Trust“, tu se našla i „Four More Years“ i još nekoliko drugih, da bi sjajan nastup završili sa „Eat Shit and Live“.

Naravno, odmah kreće muzika na drugoj bini, satnica je maksimalno ispoštovana, a organizacija samog festivala je stvarno na svetskom nivou. Vendetta, kultni bugarski hardkor bend otprašio je za svojih pola sata, a u toku njihovog nastupa prestala je da pada kiša, konačno. Bend ima dva vokala koja stvarno moćno zvuče.

Smut
Smut

Prve redove na legendarnim The Godfathers uglavnom je zauzela neka starija ekipa, a oni su priredili gospodski nastup od nekih sat vremena, pun britanskog new wave šarma. Krenuli su sa „I Want Everything“ i „Cause I Said So“, pa „If I Only Had Time“. Piter Kojn je nekoliko puta pozdravio publiku na srpskom, a nakon što je uzviknuo „živeli“, krenula je „Till My Heart Stops Beating“. Pesmu „I Can’t Sleep Tonight“ posvetili su kultnim Ramonsima, a „Walking Talking Johnny Cash Blues“ koja je usledila Džoniju Kešu, logično. Smeh u publici izazvalo je kada se zahvalio sa „lovely jubbly“, što je sve odmah asociralo na legendarnog Del Boja iz Mućki. Usledila je „Rewind Time“, pa „I’m Unsatisified“. Piter je pobacao nekoliko limenki piva u publiku, pa se nastavilo sa „This Is Your Life“, usledilo je nekoliko hitova, a onda i „Love is Dead“, „She Gives Me Love“, „This Is War“, „This Damn Nation“, i za kraj verovatno njihov najveći hit „Birth, School, Work, Death“, koji je publika otpevala zajedno s njima. Stvarno sjajan nastup, daleko više nego što se očekivalo od festivalske svirke.

Posle starijih pank šlagera, makedonski hardokr bend Smut na drugoj bini nastavlja tamo gde je Vendetta stala. Krenuli su kako se od njih i očekuje, da bi Gorgi Ilovski pesmu „Ova E Za Vas“, koja priča o prijateljima i hardkor porodici, posvetio beogradskoj publici i na njihovim rukama je zajedno s njima i otpevao. Odličan momenat. Ceo nastup je protekao sjajno, a jedino se videlo da se bend malo smorio što na kraju zbog stroge satnice nisu stigli da odsviraju „Zemjata Na Sonceto“.

Buzzcocks
Buzzcocks

Prvi dan festivala zatvorio je kultni britanski pop pank bend Buzzcocks, najveće zvezde prvog dana. Bend postoji već 39 godina, a pripremili su veoma glasnu i brzu svirku Beograđanima. Kad smo god glasnog, možda i previše, imao sam utisak da zvuk previše „zuji“, pa su uši bolele koliko god bio udaljen od bine, ali ovo je pank festival, nisu Sunčane skale. Nije bilo previše interakcije s publikom, gitarista benda Stiv Digl bio je zadužen da animira prisutne, a to je vrlo dobro radio. Pesme su se ređale jedna za drugom kao na traci, nije bilo stajanja ni odmora, osim u jednom trenutku kad je, čini mi se, bio neki tehnički problem, ali to je brzo rešeno. Naravno, najbolje je bilo na njihovoj najpoznatijoj pesmi „Ever Fallen in Love“, koju su pretposlednju odsvirali, i koju su svi i najviše čekali. Bend je delovao prilično zadovoljno i veselo tokom celog nastupa, što je i publika umela da nagradi.

Kad se sve sumira, utisci s prvog dana Rockaway Lake festa su više nego pozitivni. Videli smo i kultne i aktuelne bendove hardkor i pank miljea, podžanrovski veoma različite i raznolike. Organizacija bez mane, jeftivno pivo, a kiša nije uspela da umanji doživljaj. Za drugi dan festivala najavljeno je sunce, taman da u punom sjaju dočekamo legendarne bendove poput Sham 69 i Agnostic Front, dok se ludilo očekuje i na Defeateru, Last Hope i svim ostalima koji treba da nastupe.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Smut