-

NaslovnaIzdvajamoRock n roll scena postoji, živa je - Johnny B, Danga, Paper Animals u Jazz Bar C...

Rock n roll scena postoji, živa je – Johnny B, Danga, Paper Animals u Jazz Bar Centru

Danga i Paper Animals Jazz Bar Centar Beograd
Paper Animals; foto: Aleksandar Jovanović

Ukoliko ste dovoljno puta slušali koncertne nastupe Bajage i Instruktora, prvi dan poslednjeg meseca u godini ste mogli iskoristiti da se upoznate sa zajedničkim nastupom tri autorska, žanrovski različita, iznenađujuće zrela, a mlada benda. Na bini Jazz Bar Centra, iza koje se pruža pogled na najskuplju novogodišnju jelku na svetu, smenjivali su se redom Johnny Blunt & The Moontown Troubadours, Danga i Paper Animals.

Negde oko 22 i 30h, obešene gitare oko vrata, Johnny B, kako je sebe predstavio, zauzeo je poziciju ispred mikrofona i zamolio da muzika sa razglasa nestane. Vizuelno, Johnny neodoljivo podseća na Nicka Lowea (u slučaju da ne znate ko je dotični konsultujte Google pod hitno). Do tada polovično pun, Jazz bar je počeo primati posetioce u talasima, te se ne tako veliki prostor ispred bine brzo ispunio mladim, pristojnim, kulturnim svetom. Prvu numeru Johnny je odsvirao sam, a u ostalih pet imao je podršku Trubadura koji su činili ritam sekciju. Basista je često dopunjavao pevanje, dok je bubnjar delovao prilično samouvereno.

Njihova set lista je bila kombinacija tri autorske stvari i tri prepeva od koji je prepev „Lucky“ benda Radiohead sjajno aranžmanski prekomponovan. Arije iz svojih pesama Johnny je pevao zatvorenih očiju, vraćajući naočare tamo gde im je mesto. Sve je delovalo tako dobro, tako pametno, video se kreativni napor uložen u svaku pesmu, obrađenu ili ne. Ima nečeg Dylanovskog u tom momku. Posvetivši nastup prijatelju Marku i uslikavši publiku ispred bine, povukao se uz aplauz odobravanja. Svaka čast Johnny!

Danga i Paper Animals Jazz Bar Centar Beograd
Johnny Blunt

Jedan od Trubadura je ostao na bini iza bubnjeva i sačekao naredni bend, Danga. Ovaj beogradski grandž sastav (iako niko zapravo nije iz Beograda) nas je vratio u devedesete, ali ne onako kako to čini aktuelna vlast u Srbiji, već muzički. Vratio je publiku u dekadu koja je najviše inspirisala njihovo autorsko stvaralaštvo. Pravi domaći grandž bend tvrdog zvuka podstakao je jače klimanje glavama onih najbliže bini. Kao da nije bilo dovoljno što je napolju minus, Danga je ledila mozak rifovima. Gitarista u Balkanrock majici pored plavokose frontmenke Andree (glupo reći pevačice) uopšte nije štedeo svoju gitaru neobičnog oblika. To je dovelo do pucanja žice i njegovog konstatovanja da mora napraviti pauzu da bi je zamenio. Bend ga nije fermao, bili su toliko raspoloženi i željni svirke, te je drugi gitarista u Batman majici ne časeći časa započeo sledeću pesmu.

Nestrpljenje prvog gitariste, naknadno predstavljenog kao Mlađa – kreativni direktor benda, zapostavilo je menjanje žice i dograbilo telecastera koji je stajao pored. Nastavio je da praši. „Urlik„, jedinu objavljenu pesmu, masa je prepoznala i pevala. Frontmenka Andrea sklonivši stalak u stranu i ušavši u publiku otpevala je tako stvar do kraja. Rasla je ne samo temperatura, već i broj ljudi, tad je već bila gužva u Baru. Isprašivši svoje do kraja, Danga je za one koji su je prvi put slušali predstavila za klasu bolju svirku od one koje se može naći na youtubeu. Uz pozdrav i Andreino „Mi smo Danga, vi ste bili divni“, petorka je prepustila scenu Paper Animalsima.

Danga i Paper Animals Jazz Bar Centar Beograd
Danga

Ispostavilo se da gitara koju je Mlađa dograbio nakon pucanja žice pripada Damjanu, gitaristi poslednjeg sastava za večeras. Deluje da su Papirne životinje bile ponete nivoom energije koju je Danga ostavila i iako sviraju muziku blažeg zvuka, ovaj indie rock bend je počeo malo žustrije. Šarmanta frontmenka Sofija, podstakla je ženski deo publike da se prepusti i igra. Na trenutke je podsećala na Debbie Harry, kultnog sastava Blondie. Noć je odmicala, zagazili smo u drugi dan poslednjeg meseca u godini, a neki su tek sad, uz melodične fraze telecastera, ulazili i pronalazili svoje mesto u Baru.

Jedina pesma koju na srpskom jeziku pevaju je posebno najavljena, a nakon nje su sledile dve najpoznatije numere ovog sastava – „Guts and Bones“ i „Division„, ispraćena najjačim aplauzom te večeri. Damjana je u sred svirke prestalo držati mesto te se, koliko mu je kabl to dozvoljavao, otisnuo u publiku u više navrata, ali i vraćao često makar da ponovo naštimuje gitaru, ako ne i da pomogne Sofiji kao prateći vokal.

Najavivši novi singl „Red dots„, ali i album nakon njega koji uskoro treba da se pojavi, bend je priveo svoju set listu kraju. Dame su večeras posebno uživale uz Paper Animals, bend je doprineo atmosferi mladalaštva i razigranosti, podsećajući publiku da uživa i prepusti se momentu.

Danga i Paper Animals Jazz Bar Centar Beograd
Paper Animals

Mladi svet se razilazio u potrazi za taksijem, noćnim autobusom ili mestom za after, a izvođači su međusobno komentarisali svoje nastupe. Nisu delovali zadovoljno koliko je publika bila. Česti su bili oni klasični osvrti posle svirke – „Nisam se dobro čuo“, „Vokal ne izazi iz kutija“, „Ne čujemo se međusobno“. Dragi izvođači, ostavili ste više nego dobar utisak na gledaoce koji su otišli kući srećni zato što su čuli neku novu pesmu, odigrali uz dobar ritam, drmali glavom na tvrdi rif, upoznali neko novo ime sa muzičke scene i potvrdili sebi da rock n roll scena zaista postoji, živa je. Prostor sceni nije dat, jer, fala Bogu, bitnija je skupa, plastična, šljašteća jelka.