fbpx

-

Naslovna Reportaže Rock 'n' roll cirkus Jacka Obliviana posetio Niš

Rock ‘n’ roll cirkus Jacka Obliviana posetio Niš

04 jack oblivian
Jack Oblivian; foto: Marija Veljković

Za utorak se ne može reći da je najzahvalniji dan za koncerte, međutim u ovom slučaju ipak nije bilo tako. Klub Feedback bio je sinoć stecište ozbiljne garažne svirke, predvođene legendarnim Jackom Oblivianom. Pored njega nastupili su The Sheiks kao i domaćini Prljave Sestre.

prljave sestre
The Sheiks

Nešto pre 23 časa na binu su izašle Prljave Sestre, bend sa kojim je lokalna publika sada već dobro upoznata. Iz svirke u svirku ovaj bend pokazuje ozbiljan napredak, kako u usviranosti samog benda, tako i na kreativnom planu. Na samom početku nastupa odsvirali su “Sve će zabave biti iste”, pesmu koja se našla na kompilaciji niških autora “Urbanish 2”, i koja je ubrzo postala hit među Nišlijama. Nakon nje bili smo u prilici da čujemo i “2 metra ispod”“Rekvijem za bolje sutra” i mnoge druge. Uskoro se očekuje i album ovog benda, jer kako smo saznali polako završavaju snimanje istog. Odlična uvertira za nastup gospodina Obliviana i The Sheiksa.

03 jack oblivianPosle domaćina na binu se popeo još jedan trio, The Sheiks. Smena između bendova je kratko trajala pa su gosti odmah krenuli furiozno, sa ogromnom količinom energije. U postavi dve gitare i bubanj, ubrzo su pokazali zašto ih jedna od najvećih legendi ovog žanra pozvala na turneju. Frenetični bubnjevi i bučne gitare su pržili dvadesetak minuta ne štedeći se ni sekunde za sledeći nastup sa Jackom. Oni iza sebe imaju album “Witches + Mystics”, kao i EP “Tip Top” te ako ste zainteresovani za dozu brzog psihodeličnog memfis zvuka obavezno preslušajte ovaj bend.

06 jack oblivianThe Sheiksi su ostali na bini, a pridružio im se Jack Oblivian kao i saksofonista i klavijaturista Seth Moody pa je šou mogao da počne. Kao kratak uvod u ovaj deo teksta bilo bi dobro napisati par reči o Jackovoj karijeri kao i tome zašto je skoro četvrt veka jedan od uticajnijih autora garažnog roka. Ako se samo uzme u obzir njegova diskografija sve je dovoljno jasno. Devet solo albuma, albumi sa Obliviansima, The Tennessee Tearjerkersima, nebrojano mnogo kolaboracija, među kojima je i ona sa Tav Falcom je prilično impresivna stavka. Tu se svakako izdvaja period u kom je radio sa Obliviansima, koji su ostavili veliki trag na svetskoj sceni. Da se vratimo koncertu.

02 jack oblivianPred početak nastupa publike je već bilo u sasvim solidnom broju, ako se uzme u obzir činjenica da je utorak i da je treći nastup te večeri krenuo nekih pola sata posle ponoći. To je očigledno prijalo bendu, a kako i ne bi, te su bili prilično voljni da komuniciraju sa publikom, a i međusobno. Interakcija između benda i publike je stvar koja je često sklona diskusiji. Da li je neophodno komunicirati sa publikom ili ne pitanje je koje se često postavlja. Neki u preteranoj želji da osvoje publiku usiljeno sve to rade, pa samo ispadne gore. U slučaju sinoćne svirke, bilo je baš kako treba i u skladu sa muzikom koju sviraju. Između svake pesme su se momci iz benda ispričali međusobno, naručivali pića, pričali publici anegdote itd. U pitanju je bilo pravo veselje, Jack je davao devojkama iz publike daire i još neke zvečke, terao ih na binu sa njima kako bi se upotpunila atmosfera. Sve je ličilo na karnevalsku atmosferu iz njegovog spota za pesmu “I walked with a zombie”, sa izuzetkom zombija, naravno. Delovalo je kao da bend zaista uživa u atmosferi kluba, što nije baš česta pojava.

05 jack oblivianNakon što smo u nešto više od sat vremena bili u prilici da slušamo stvari iz bogate karijere Jacka Obliviana, dominantno sa albuma “Rat City” i ovogodišnjeg “The Lone Ranger of Love” bilo je vreme da bend završi nastup. Publika je bila uporna i uz pomoć The Sheiksa je uspela da natera Jacka da se vrati na binu i odsvira još par stvari, među kojima je bila i “Milkshake Baby”, i da definitivno završi koncert.

Tenesi, odnosno Memfis, i Srbija su očigledno uspeli da naprave odličnu muzičku konekciju. Turneja na kojoj su nas posetili Amy LaVere i Will Sexton, kao i Jack Oblivian i The Sheiks, a koja je prošla kroz veći broj gradova, uz njihov zajednički koncert u Beogradu, očigledno je uspešna ako je suditi po reakcijama publike. Sa nestrpljenjem čekamo njihov povratak u naše krajeve.