-

Riverside sa „Wasteland“ premijerno u Novom Sadu

Riverside, jedan od najpopularnijih progresssive rock bendova novije generacije, sinoć je u organizaciji SKCNS, premijerno nastupio u Novom Sadu. Mesto održavanja koncerta bila je velika sala Pozorišta mladih.

Ovaj popularni poljski bend, na čelu sa Mariuszom Dudaom, osnovan je 2001. godine i do sada je objavio sedam studijskih albuma. Trenutno je na turneji na kojoj predstavlja album „Wasteland„, koji je objavljen 28. septembra prošle godine pod etiketom Inside Out Music. Pesme na ovom izdanju su prve koje je bend komponovao kao trio nakon tragičnog gubitka gitariste i jednog od osnivača benda, Piotra Grudzinskog, 2016. godine. Na njegovom mestu sada je Maciej Meller, klavijature i teremin svira Michał Łapaj, dok se za bubnjevima nalazi Piotr Kozieradzki.

Pored izvođenja celokupnog albuma „Wasteland„, Riverside je nakon dužeg vremena u svoje set liste vratio i nekolicinu pesama sa albuma „Out of Myself„, „Anno Domini High Definition“ i „Second Life Syndrome„. Kada su oni u pitanju, najviše aplauza tokom sinoćnjeg koncerta pobrale su najupečatljivije, i publici najdraže pesme sa njih: „Conceiving You„, „Reality Dream„, „Lament“, „Hyperactive„, „Left Out„…

Članovi Riversidea bili su vidno raspoloženi, a Mariusz se nekoliko puta publici zahvaljivao na srpskom jeziku, ističući koliko su njegov bend i on zadovoljni zbog činjenice da su opet u Srbiji (po treći put), i što u njoj imaju svoju vernu publiku. Sa posebno emocija, bend je izveo pesmu „Lost (Why Should I Be Frightened By a Hat?)“ sa albuma „Love, Fear And The Time Machine„.

Kada su u pitanju pesme sa najnovijeg ostvarenja benda, najviše pažnje privukle su „Acid Rain“ (koja je otvorila koncert), „Vale Of Tears„, naslovna „Wasteland„, te nešto sporije „Guardian Angel“ i „River Down Below„, uz koju se bendu sa gitarom pridružio njihov roudi, Matteo Bassoli.

Koncertno veče je trajalo nešto više od dva sata, a ono što nikoga nije ostavilo ravnodušnim jesu nadasve izvrsni svetlosni efekti, koji su u velikoj meri oplemenili atmosferu. Za samu završnicu ostavljen je cover Pink Floyd „Wish You Were Here„, kao posveta Piotrau.

Bis ni ovog puta nije izostao. Bend je na binu vraćen gromoglasnim aplauzima i uzvicima zadovoljstva. Slušale su se još dve pesme, „The Day After“ sa albuma „Wasteland“ i „The Depth Of Self / Delusion“ sa albuma „Shrine of New Generation Slaves„.