-

Riverside u Domu omladine – „Ne znam zašto se nismo vratili ranije“

Riverside Dom omladine Beograd
Riverside; foto: Nemanja Đorđević

Čuveni poljski prog rok bend Riverside i holandski art rock sastav Lesoir nastupili su u dvorani Amerikana u Domu omladine Beograda, u okviru zajedničke turneje 2019. Riverside na njoj promoviše svoj novi album „Wasteland, a Lesoir album „Latitude„.

Lesoir, većini nepoznat bend, posebni je gost Riversideu na turneji za „Wasteland“ i oba benda zajedno predstavljaju svoj antiutopijski doživljaj sveta muzikom isprepletanih melodija. Pored uobičajenih rok instrumenata, uklopili su i flautu u svoje izvođenje, nalik na art rok legendu, Iana Andersona. Deo publike je radoznalo poslušalo novi zvuk, mašući glavama, dok su drugi nestrpljivo čekali sledeći. Holanđani su odsvirali svoje, najavili Riverside i, posle slike s publikom, povukli se u zadnji deo sale da odslušaju i glavnu tačku, koja je, uprkos manjem kašnjenju, oduševila publiku.

Lesoir Dom omladine Beograd
Lesoir

Crna amorfna masa odabranih obožavatelja okupila se ispred Doma omladine Beograda da dočeka koncert poljskog sastava. U podjednako crnoj sali Amerikana našla se gomila ljudi koja nije ispunila ceo prostor, ali svako ko je bio tu to veče, pokazao je iskreno svoju predanost grupi, tako da je osećaj bio da je bilo na hiljade ljudi.

Svuda su se čuli uobičajeni razgovori o muzičkim tehnikalijama, pričama o tome kako su otkrili bend i kakva su im mišljenja o kom muzičaru, prošarana pogledima ka bini kojima su sa velikim iščekivanjem proveravali kada će Riverside početi. Od prve pesme stali su svi razgovori, publika je bila u zanosu, tapšala u ritmu, pevala svaku pesmu koju zna, snimala svoje omiljene trenutke i skandirala uz solaže. Ako bi neko od članova primetio da slušalac nije u elementu, pogledao bi njega direktno i pokretom ruke ga pozvao da se pridruži ostatku publike, pažljivo ga vodeći kroz pesmu. Time su mnogi bili počastvovani što je njihov idol izdvojio par trenutaka vremena da učini da se oseti da su baš oni i njihov užitak neophodni za nastavak svirke. I tako je nekoliko mađioničara celo veče upravljalo salom punom ljudi.

Riverside Dom omladine Beograd
Riverside

„Ne znam što se nismo vratili ranije“, izjavio je pevač Mariuš Duda, kada je video pokrete i čuo poklike svojih fanova iz Beograda. Riverside je prethodni put nastupio 2013. godine u klubu Fest u u Zemunu u okviru New Generation Tour, a već kompletno isplaniranu turneju 2016. otkazali su zbog iznenadne smrti gitariste Piotra Grudžinskog. Nisu mislili da će nastaviti da sviraju kao trio posle ove tragedije, ali su im, kako oni kažu, podrška i naklonost fanova pomogli da prebrode nesreću i da se vrate snimanju i koncertima. To su naglasili više puta tokom koncerta, a iskreni osmesi i oduševljenje sva četiri trenutna člana potvrđuju da su upravo obožavatelji njihov glavni pokretač.

Wasteland za njih predstavlja preživljavanje, oporavak i dalje napredovanje uprkos nedaćama. Ova grupa rado je slušala sa strpljenjem da utihne svaki aplauz, davala je mnogo deonica publici da bi uz pesmu mogla da tapše i peva, a oduševljenje je bilo vidljivo svaki put kada bi cela masa pevala od reči do reči, bilo da je tematika politička, omaž popularnoj kulturi ili nešto daleko intimnije. U neku ruku, muzičari su delovali kao da prvi put stupaju na binu, odlučno, ali sa strepnjom, na trenutke stidljivo, ali nezaustavljivo. Ovom turnejom otpočeli su novu fazu svog stvaralaštva i obećali da će doći i sledeće godine, očarani duhom koji ih je ispratio kroz čitav koncert.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Riverside Dom omladine Beograd