-

Ritam Nereda u Nišu: Nebo za kojim tragamo na putu beznađa

Ritam_nereda
Ritam Nereda, foto: Vukašin Stanojević

Novosadski Ritam Nereda nastupio je u dvorištu Univerziteta (Banovini) u Nišu uz podršku svojih sugrađana, sastava Kolaps i niških snaga, bendova Marica i Limbo.

Iako je tokom dana bilo izgleda da kiša ugrozi koncert koji su, danima unazad, mnogi isčekivali s nestrpljenjem, vreme je bilo blagonaklono te je dvorište Univerziteta ostalo suvo a publika uživala u nastupima bendova koji su se smenjivali na prostranoj bini na otvorenom.

Limbo
Limbo

Zajednički koncert zvanično je započet nastupom niškog sastava Limbo. Bend je nastupio sa novom postavom te je ovo, na neki način, bilo i predstavljanje tih novih snaga u Limbo redovima. Kao što to obično biva, nove snage unele su svoju energiju u muziku benda te su tako pesme Limba dobile i nove aranžmane i na trenutak se činilo da je to neki novi bend koji nikada pre nismo čuli i zato je pomno praćen i upijan svaki delić zvuka koji je dopirao sa bine. I više je nego očigledno da je vokal benda Vladimir Stojanović okupio ekipu spremnu da ozbiljno radi. Limbo je uhvatio zalet tako da ćemo od ovog benda tek imati šta da čujemo, a verovatno i vidimo (nadamo se) ponovo na nekoj otvorenoj bini.

Marica
Marica

I više nego poznati domaćoj publici, momci iz sastava Marica su se nadovezali na priču koju je Limbo vešto započeo. Proveli su nas kroz set svojih autorskih pesama ali je publika nekako bila prilčno statična, što do sada nije bio slučaj na nastupima ovog benda. Da li je iluziju odsustva energije kod publike stvorio široki prostor ispred bine ili to što su se ljudi štedeli za Ritam Nereda tek, nastup Marice ipak je protekao bez nekih zapaženih šutki. Na samoj zavšnici njihovog nastupa, kao gostujući vokal pojavio se, sada već odomaćen u Nišu, Miloš Marjanović, vokal domaćeg sastava Violent Chapter. On je zajedno sa Maricom upečatljivo izveo pesmu „Face Your Fears“.

Kolaps
Kolaps

Novosadski sastav Kolaps jednom je nastupao u Nišu, te je mali deo publike već bio upoznat sa repertoarom i energijom ovog benda. Posebno sa energijom, jer je njihov nastup u klubu Black Stage tada pretio da svojom jačinom raznese i zidove i tavanicu. Vokal Mijodrag Cigljarev Kimi sebe ne štedi ni na jednom nastupu, pa je tako bilo i ovog puta u dvorištu Univerziteta. No, sada je tek bilo moguće sagledati sve kvalitete ovog benda, koji je, od početka do kraja nastupa, držao nepodeljenu pažnju. Kimi je gospodario binom, ostatak benda je sve to muzički uobličavao, tako da je sam nastup bio daleko impresivniji od onog u klubu, i podrška publike nije izostala. Nastup je zaokružen moćnom „Pas“ a publika je, poneta nabojem, uz podignute ruke stisnute u pesnice, zajedno sa Kimijem ponavljala stihove refrena: „Zauvek ostajem ovde, nijednu bitku neću propustiti…“.

Ritam_nereda
Ritam Nereda

Gotovo savršena završnica Kolapsa, zgusnula je prve redove. Nije se čekalo predugo da krene oštar, težak zvuk obogaćen Bobanovim hrapavim pozdravom: „Dobro veče, sestre! Dobro veče, braćo!“. Ceo prostor osvetljen je prštećim, svetlucavo-belim sjajem baklje koja je zaiskrila u prvim redovima i označila početak nastupa Ritma Nereda. Nastavilo se ofanzivno sa: „Mi smo Ritam Nereda“, „Elita“, „Masa kritična“, „Raskršće“

Neizmerna pozitivna energija i žestina koje inspirišu, reči koje danima odzvanjaju u podsvesti –  to je taj ritam koji nam je potreban da osetimo da smo živi, to je taj Ritam Nereda koji nas podseća i kvalitetnom bukom opominje već preko dvadeset godina. Niz se nastavlja sa  „Sama“, „Noć“, „Vaš Svet“… kada jednom uletite u taj vrtlog energije, onda više nema nazad.

Mali zaokret prave pesmom „Boli me sve“, sa novog albuma „To nisi ti“, jer kako rekoše: „Mora biti takvih emocija“. Nakon „Sećanja“, kreće posveta za sve heroje ulice. Tako je „Heroj“ bend izveo zajedno sa gostujućim vokalom Pecom i lokalnim herojima ulice i vernim pratiocima „Reala sa Nišave“. Tempo se pojačavao uz „Ne“, pesmu koja je obeležila jednu generaciju, a dodatne energetske potrese doneo je Kimi iz Kolapsa koji se Ritmu Nereda pridružio na bini i izveo „10 godina“. Na nju su se nadovezale i pesme koje su obeležile poslednju dekadu prošlog veka „Crno je sve“, „Put beznađa“, a koje i danas čine da na uvodne taktove telom prođe prijatna jeza a grmljavina rifova uzburka krv i nagna na pokret. Publiku su ispoštovali i sa „Nebo“ i „Ajde“ koje su izvedene na bisu, a onda se bend, uz tradicionalno zajedničko slikanje sa publikom i ostalim učesnicima, zvanično oprostio i sišao sa bine.

GALERIJA FOTOGRAFIJA 

Ritam_nereda

Save