fbpx

-

Naslovna Izdvajamo Ritam Nereda proslavio veliki jubilej u novosadskom Quarteru

Ritam Nereda proslavio veliki jubilej u novosadskom Quarteru

Ritam Nereda; foto: Nenad Milaković

Legendarni novosadski bend Ritam Nereda, obeležio je 30 godina postojanja velikim koncertom u klubu The Quarter, uz podršku bendova Putrid Blood, Gomila Nesklada i Proleće.

Koncert je bio posebno najavljivan kao spektakl, ulaznice su bile rasprodane danima pred koncert. Kako su naveli na facebook eventu “vanljudskim naporima su obezbedili dodatnih 50 ulaznica”, znači očekivanja su bila ogromna. Da li su uspeli da ih ispune, pročitaćete u narednim redovima.

Koncert je počeo tačno vreme, satnica se poštovala od samog početka. Ušao sam u klub, i odmah me je uhvatila nostalgija. Kvoter je bio ulepšan platnima tj. zastavama koje su koristili zadnjih desetak godina. Na ulazu je stajala zastava za coverom albuma To nisi ti, a pred binom sa strane su bile okačene zastave sa Paralelnog Sveta i IX. Iza scene je postavljena potpuno nova zastava, napravljena specijalno za ovu priliku.

Čast da otvore koncert je pripala Šidskom Thrash Metal/Hardcore bendu Putrid Blood. Svirali su pred velikim brojem ljudi, što je retkost da se klub napuni već na prvom bendu. Imali s u veoma dinamičan nastup, krajnje enegričan i precizan, sa savršeno jasnim zvukom. U donekle oslabljenoj postavi, sa jednim pevačem umesto dva, napravili su sjajan uvod u ovo nezaboravno veče. Specijalno za ovu priliku, odsvirali su jednu novu pesmu, koja je iznenadila svojim žanrovskim iskakanjem, i melodičnim vokalnim deonicama.

Sledeći bend Gomila Nesklada, nam je došao iz Nikšića, i doneo jedan agresivni i kvalitetni hardcore zvuk. Pevač je dominirao scenom, sa svojim zastrašujućim pogledom, ubedljivim stavom, zastrašujućim growlom, i donekle neočikivanim cleanom. Imali su takođe savršeno jasan zvuk. Jedino što su imali kompleksne ritmičke deonice, na kojima su se u pojedinim delovima raspadali na sekundu dve, što nije drastično, ali ipak čujno. Kako saznajemo, ove godine su bili predgrupa Ritmu Nereda na svirkama u Crnoj Gori, i tada su na njih ostavili toliko jak utisak, da su ih novosađani pozvali da zajedno uveličaju ovaj veliki jubilej.

Kada je počeo treći bend, Proleće, klub je već bio uveliko pun. Za ovo veče, ubedljivo najspecifičniji bend, sa jedinstvenim vokalom, koji više izgovara svoju poeziju nego što peva, i to radi na najbolji mogući način. Između pesama, pevač je davao zanimljive komentare npr: “30 godina Nereda je kao 120 godina Vriska Generacije”. Jedna zanimljiva informacija, jeste da  se bend raspao, i da su se ponovo okupili kada ih je Boban zvao da učestvuju na slavljeničkom koncertu.

Nakon kraja njihovog nastupa, u atmosferi se osetilo iščekivanje za glavni deo večeri. Klub je bio pun kao nikad do sad, ljudi  su stajali čak i na stepenicama koje vode do “vip” dela. Uz možda 10 minuta zakašnjena u odnosu na satnicu, bend se popeo na binu, uz uvodne zvuke pesme “Nikog Nema“. Publika je dočekala bend sa ovacijama. Svaka naredna pesma je donela novo oduševljenje. Posle “Nikog Nema”, bend je odsvirao “Suton”, pesmu koju nisu svirali jako dugo, ako uopšte. Dalo se naslutiti da će ove večeri akcenat biti na starijim pesmama. Nakon Sutona, neočekivano se našla himna “Ne”, uz koju se odmah stvorila emotvna atmosfera. Ređali su se stari hitovi sa albuma “Nikog Nema”, “Breaking”, “Zvuci Bola”. Još jedna od neočekivanih pesama je bila “Da idemo”. U publici su se redovno pojavljivale šutke, ljudi su zajedno pevali svaku pesmu koja je svirana. U 3-4 pesme su se pojavljivale i baklje, koje su dodatno podizale atmosferu. Negde na polovini nastupa, bend je predstavio specijalne goste. Prvi gost je bio Barbun, prvi gitarista benda. Zajedno su odsvirali pesmu “San”, još jednu koju nisu godinama svirali. Izvođenje te pesme je donelo malo melanholije i podsećanja na prošlost. Sledeći gost je bio Robert iz benda GBB koji je otpevao pesmu “Gradska Deca”, a potom su odsvirali njihovu pesmu “Olovna Jutra”.

Zvuk je sve vreme bio glasan, ali čist. Još jedna stavka je podignuta na viši nivo, a to je osvetljenje, koje je radio Berar studio. Svetla su pratila svaku pesmu u sekundu, sa neverovatnim prelazima, kombinacijama, ritmikom. U jednom trenutku su se toliko brzo smenjivale različite boje, da sam dobio utisak da imam epi napad, što nije zamerka već kompliment.

Uz taktove pesme “Put beznađa”, publika je davala poslednje atome snage da još jednom svi zajedno otpevamo stihove ove pesme koja je obeležila mladost mnogih generacija na ovim prostorima. Nakon male pauze, vratili su se na bis, i odsvirali pesme “Deset godina”, “Riot”.

Svirka se završila veličanstveno, svaki segment svirke je odrađen krajnje profesionalno. Svi bendovi su dali svoj maksimum, zvuk je bio čist kao nikad do sad, svetlo je dalo potpuno novi doživljaj. Jubilej je obeležen kako i dolikuje. Ostaje nam da vidimo da li će ponoviti spektakl i naredne subote u Domu Omladine Beograda.