-

Gitarijada ’15: Riječki Syleth pobednici 49. Zaječarske Gitarijade

Therapy?
Therapy? / foto: Nemanja Đorđević

Četvrto veče zaječarske Gitarijade bilo je rezervisano za najbolji provod za svakoga. Romantika, nostalgija, energija i emocija, bilo je svega sem želje da se sve to završi. Održano je finale takmičenja demo bendova i odlični nastupi revijlnih grupa.

Generacija 5
Generacija 5

Poslednje veče ovogodišnje Gitarijade otvaraju Dingospo Dali, pobednici Bunt Rock Masters festivala. Sviraju „Ne pitaj se“, „Ona“, „Senka“ prvi put pred zaječarskom publikom koja ih sjajno prihvata. Ovaj alternativni sastav i njihov nastup dobar su uvod za fantastičan provod koji je usledio. Potom su na scenu, takođe po prvi put, izašli Mangrov kao predstavnici Bedem festa iz Nikšića. Za početak „Ljubav“, a kasnije „Nema te“. Uprkos brojnim tehničkim problemima momci daju sve od sebe i razdrmavaju publiku. Umesto najavljene Galije oko 9 na scenu izlaze finalisti takmičenja demo bendova da još jednom pokažu šta znaju i podsete publiku na svoje nastupe. Nastupaju Wind Stain, Svemirci, Sinovi, Up N’ downs i Syleth.

Sledeći nastup donosi mnogo nostalgije i romantične atmosfere. Galija je na zaječarskoj Kraljevici okupila pregršt ljudi, od  parova do čitavih porodica. Pobednici zaječarske Gitarijade pre 37 godina, započinju u laganom ritmu sa „Još uvek sanjam“, „Kad me pogledaš“, „Na tvojim usnama“, „Da li si spavala“. Romantika tekstova i spor tempo kao stvoreni za ljubav. „Seti se Maja“, „Skadarska“ i, po reakciji, publici omiljene „Dodirni me“ i „Digni ruku“ pokreću lavinu različitih emocija u masi. Suze, smeh i značajni pogledi, a za kraj „Kotor“ i veliki vrisak oduševljene publike.

Therapy?
Therapy?

Nakon ovogodišnjih rokonačelnika publika nestrpljivo iščekuje nastup Irskog Therapy?. „Still hurts“ i „Isolation“, obradom pesme Joy Division otvaraju koncert i obećavaju dobar provod. Endi Kairns se obraća i animira publiku na mešanom srpsko-engleskom čitavo vreme. Dok momci na bini praše kao da je poslednje, masa u publici dižu prašinu u nekoliko manjih šutki.  Endi saopštava da je bubnjaru Nilu rođendan i zatim svi u publici pevaju Happy Birthday. Nakon rođendanske čestitke veseli Irci nastavljaju sa „Diane“, obradom Hüsker Dü, „Nowhere“, „Potato junkie“, čiji refren publika i bend ponavljaju zajedno samo uz ritam tapšanja. Ubedljivo najbolji nastup ove godine završava uz obradu Iggya Popa, „I wanna be your dog“ i bacanje palica u zagrejanu, oduševljenu masu.

SYLETH - pobednici 49. Gitarijade
SYLETH – pobednici 49. Gitarijade

Posle ovog eksplozivnog nastupa sledi proglašenje pobednika takmičenja demo bendova 49. Zaječarske Gitarijade. Uz malo odugovlačenja objavljeno je da su ove godine u konkurenciji od 14 bendova koji su dobili priliku da se takmiče glavnu nagradu dobili riječki Syleth, dok su pobednici po odluci publike Up N’ downs iz Mozirja, a pobednici sa teritorije Srbije, jedini srpski bend preostao u finalu, Svemirci.

Nakon čestitanja i zahvaljivanja nastavlja se revijalni deo nastupom Generacije 5. Stari rokeri vratili su vreme unazad i podsetili željnu publiku svojih dobro poznatih pesama. „Dolazim za 5 minuta“, „Ritam tvoga dodira“, „Najjači ostaju“ ljudi horski pevaju uz sećanje na stare dobre dane. „Ti i ja“ i „Ti samo budi dovoljno daleko“ izazivaju izlive emocija, a stihovi ovih hitova koje publika glasno uzvikuje odzvanjaju Kraljevicom.

Električni orgazam
Električni orgazam

Čast da svojim nastupom zatvore 4 dana dugu žurku u Zaječaru imao je Električni orgazam„Bejbe, ti nisi tu“, „Ne postojim“, „Ja sam težak kao konj“ otvaraju koncert. Iako je 3 izjutra, publike ima više nego na ostalim nastupima koji su ranijih dana bili isto ovako kasno. Zaječar se uželeo orgazma. „Debela devojka“, „Krokodili dolaze“ i masi omiljena, svima poznata „Igra rokenrol cela Jugoslavija“ nastavljaju dobru zabavu. Bend je osvojio publiku sjajnim, uvežbanim nastupom i dobrim izborom pesama. „Zlatni papagaj“ i „Nebo“ poslednje su pesme odsvirane na 49. Gitarijadi.

Ove godine publiku je pored nastupa velikih imena domaće scene obradovao dolazak stranih grupa nakon dužeg vremena. Guano apes, Laibach i Therapy? opravdali su očekivanja svojim velikim, svetskim nastupima. Takmičenje je omogućilo da 14 mladih bendova promoviše svoj rad, a sama Gitarijada da rokenrol poživi još malo i prenese se na sledeće generacije. Sledeća, jubilarna 50. već sada se iščekuje i diskutuje se o njenoj jačini i značaju.