-

Riječka i bačka srca zajedno: Let 3 u novosadskom Quarteru

Let 3
Foto: Stefan Savić

Alternativni bend iz Rijeke, tačnije njen zaštitni znak, Let 3, koji preko 26 godina privlači pažnju medija i publike, nastupio je sinoć u popularnom novosadskom klubu The Quarter, i još jednom potvrdio sebe kao rock atrakciju najvišeg ranga i jedinstvenu umetničku pojavu.

Let 3Basista Damir Martinović Mrle i pevač Zoran Prodanović Prlja su od samog početka bili idejni pokretači, kao i glavni autori benda, dok se na mestu gitarista i bubnjara u grupi promenilo više muzičara. Neverovatno energični i specifičnog muzičkog izraza, inteligentni i kontroverzni, kako tekstovima, tako i nesvakidašnjim imidžom na sceni, koji često prelazi granicu bizarnosti i provokativnosti, Let 3 je zasigurno najzabavniji bend na ovim prostorima. Niko to ne radi kao oni.

Sat je otkucao 21 časa, što označilo i početak koncertne večeri. Izlazak petorice, očekivano, brkatih muzičara obučenih u kombinaciji katoličkih sveštenika i balerina (na sebi su imali moderne i zavodljive suknje od tila koje su često zadizali), dočekani su gromkim aplauzom. Dugo ih nije bilo, a novosadska publika ih zaista voli.

„Nedavno je jedan svećenik izjavio da postoji i osmi smrtni grijeh, a to je nereagiranje na pojave u društvu. Pa smo se, eto, i mi našli u misiji spasenja čovječanstva od grijeha“, izjavio je Mrle u jednom prošlogodišnjem intervjuu.

I zaista je tako. U tekstovima pesama ovog benda, kroz šalu se neretko provuče parodija i kritika koju narod prepozna i kojoj aplaudira – koja odgovara na stvari iz okoline.

„Dobro veče, Novi Sade! Novi Sad, jel’ tako? Nije? Više Novi nego Sad, više Sad nego Novi… Let 3 je ponovo u vašem gradu!“, obratio se Prlja svim prisutnima, što je rezultiralo još jednim aplauzom.

Počeli su i prvi taktovi „Punjete“ sa istoimenog albuma iz 2013. godine, pesme napisane početkom 80-tih, a dorađivane narednih 30-ak godina. Ona je himna svih živućih generacija i logična poveznica sadašnjosti i mitologizovanih 80-tih. Ona je himna radničkoj klasi, radnom narodu i svim Hrvatima, kako ju je svojevremeno opisivao Mrle. Ubrzo su se ruke većine iz publike našle u vazduhu, a Quarter je bio krcat. Mladići i devojke iz prvih redova pružali su ruke ka bini i pevali kao jedan. Jednog momka, najvišeg u centru prvog reda, Prlja je prozvao i Isus, jer likom podseća na njega, a izgledalo je kao da predvodi veselu rock paradu. Pesme „999″, u toku koje se orilo Sretan kao majmun bez lijane, s vrha katedrale bacat ću banane i „Vjeran pas“, koja je usledila odmah potom, zagrejale su potpuno atmosferu.

Let 3„Hvala najlepše još jednom, Dobro veče još jednom!“, obratio se zadovoljno frontmen i najavio numeru Pokvarena žena“, koja počinje dobro prepoznatljivim uvodom bubnjeva Branka Kovačića Huste. Naredna pesma bio je jedan od najvećih hitova Leta 3, ljubavna himna „Profesor Jakov“, a nije bilo osobe koja tada nije pevala dobro poznate stihove Imaš dobar parfemljubi, ljubi, ljubi me… Nizale su se potom „Mamne baneta“, popularni hit sa brzim deonicama narodne muzike, koji se nalazi i na soundtracku filma „Mi nismo anđeli 3“, te „Mala soba“, u toku koje se i prethodno spomenuti predvodnik popeo na scenu i pevao sa bendom.

Već na samom uvodu pesme „Alam iđazi“, počele su ovacije i nizovi aplauza za početak skidanja na bini. Prlja je na sebi sada imao visoke potpetice sa mašnama, retko viđene u tom broju, crni kačket, crvene haltere i bundu iste boje, kakve nosi u najnovijem spotu za pesmu „Divljakuša“, gde se ujedno pojavljuju i svešteničke košulje u kojima su ostali neki iz benda. Mrle je na sebi otkrivao disko šorc koji se krio ispod baletske suknje od tila, i dalje i iscepanu crnu majicu koja se tokom koncerta sve više podizala.

Veliki hitovi benda „Omađijaj me“, uz koju se publika međusobno nadjačavala stihovima Stisni mala daj, daj, te „Riječke pičke“, koja je naterala Prlju da siđe sa štikli i skine bundu, kako bi se što komotnije kretao na bini, bile su pravi uvod u naredni „Dijete u vremenu“, koju su mnogi jedva čekali da čuju uživo. Prethodno je Prlja spomenuo bački ćevap i šaljivo izrimovao reči bačke i riječke: „Isto meni sve. Dobri ste! Svaka čast! Quarter je super klub!“.

Quarter je složno pevao Nisi me voljela u ono vrijeme, a ja sam želio samo jedno… A onda je usledila „Zurli treštat“, stara makedonska narodna, te pesma „Sokol“, svojevrsna obrada Bore Drljače. Nakon njih, publika je imala priliku da čuje numeru „Drama“, hitove „Kurcem u čelo“ i „Ero s onoga svijeta“, te pesmu „Izgubljeni“ koja je bila njihov prvi hit, pre kojeg su bili mali alter bend. Perje je letelo po bini, kartoni sa brojevima 1,2 3,4, asocijacija na tekst pesme, našli su se u rukama Mateja, Dražena, Mrleta i Prlje.

Let 3Nakon pola jedan, završen je zvanični deo koncerta. Publika je pozvala Let 3 na bis, te se prvo pojavio Mrle sa bas gitarom i poveo je da peva nekoliko zanimljivih pesmica, od kojih je jedna zahtevala smenu glasova; ženski deo kao glas mačkica, mladića kao psića, dok je se Mrle oglašavao kao ptičica. Usledilo je i zajedničko dozivanje benda: „Brzo dođite, uzmite gitare, brzo…“ Tako je i bilo. Ubrzo je počela pesma „Ženu varam“,  uz prepoznatljive gitarske deonice. „Hvala veliko od srca, Novi Sade!“, srećno je uzviknuo Prlja i najavio naredni koncert u Skoplju. Naredne bis pesme bile su „Ne trebam te“ i „Droga“, te je pozvao publiku da zajedno peva i tapše. Ispunjene su joj i želje. Odsvirane su pesme „Nafta“, te nešto brža „Tazi Tazi“, jer kako je Prlja izjavio: „Greh je još jednom vas ne rasplesati“, a kraj koncertne večeri označila je „Sam u vodi“. Bend Let 3 definitivno nikad nije imao šablon recepta za uspeh, oni su ti koji uvek istražuju, i koji iako zadržavaju tu svoju prepoznatljivu crtu, uvek donose nešto novo.

Na veliko zadovoljstvo, nakon koncerta smo imali priliku da porazgovaramo sa Prljom i Mrletom o protekloj koncertnoj večeri. Ispred njih su zakazani nastupi, od kojih jedan i u Beogradu, i to 27. decembra, a ono što će publiku, sigurni smo, najviše obradovati, to je njihov naredni album u pripremi i koji se uskoro očekuje. Ako je suditi po najavnog pesmi „Divljakuša“, koju je publika imala priliku da čuje, biće to još jedan u nizu njihovih remek dela, kao uostalom i prethodnih deset.

Let 3Na pitanje kakvi su utisci sa koncerta, Prlja je odgovorio: „Meni je bilo dosta dobro. Baš, baš lijepo. Novi Sad je Grad. Ima scenu, ima povijest, ima kulturu… Ja bar, Novi Sad osjećam kao da sam, recimo, doma. Kao glazbenik imam dojam da sam došao nekako na svoje„. O bendovima sa novosaskog tla i o tome koji od njih im se dopada i koji cene, istakli su da su to bili bendovi koji su kroz istoriju ostavili velike tragove, Tišmini bendovi Luna, za koji je Prlja takođe izjavio da ga je jako voleo kao klinac, zatim La strada i Boye, za koji je Mrle dodao da su im članovi benda dobri prijatelji. Na pitanje koji od bendova nešto mlađe generacije im se dopada, istakli su Ritam nereda, jer su ga imali prilke slušati uživo. „Meni su uživo glazbeno bili uvjerljivi, ponekad naprave nekakav džumbus oko sebe, jer privlače taj adrenalin, ali su zaista glazbeno uvjerljivi uživo. Nije muzika koju bih slušao kući, ali to kad vidim na stejdžu, meni je osobno fora„, izjavio je Prlja.

Let 3Slažu se da je Let 3 zaista jedinstven i da im u tom smislu niko ne može parirati, kada su u pitanju nastupi uživo i performansi na sceni, bar od bendova u regionu, ali i šire. Istakli su da je dosta onih koji su ih uživo razočarali, a od kojih su imali velika očekivanja, te da ima i onih koji su ih, iako anonimni, oduševili. „Zadovoljan sam. Novosadska publika je školovana, podsjeća me na riječku, koja je onako dosta i kritična… Ali, mislim da imamo jedan poseban touch„, kazao je Prlja o novosadskoj publici. Kada su u pitanju njihove obrade, na koje smo navikli, saznali smo da ih na novom albumu neće biti. „Nikad ne reci nikad, ali nije nam to trenutno point. Kada smo radili te obrade imali smo i koncertnu ideju, namjerno smo išli sa njima… „, odgovorio je Prlja, a Mrle dodao da je u pitanju poslednji jugoslovenski album, te da su u njemu koristili melodije iz krajeva bivše Jugoslavije. „Bila nam je to više ta ideja„, zaključio je Prlja.

Let 3