-

NaslovnaIzdvajamo"Return to Roots" u Zagrebu: Max Cavalera kao iskusni metal dirigent

„Return to Roots“ u Zagrebu: Max Cavalera kao iskusni metal dirigent

Max & Igor Cavalera
Foto: Marko Plečko

Kada se prije dvadeset godina pojavio na policama muzičkih prodavnica, promijenio je lice metala zauvijek. Sepulturin legendarni „Roots“, sada poštovaoci širom svijeta mogu čuti uživo – od prve do posljednje pjesme, baš onim redoslijedom kako su navikli na svojim gramofonima, kasetofonima, plejerima ili pametnim uređajima.

Paradoksalno, ovaj koncert ne potpisuje Sepultura, ali zato iza njega stoje dva imena koja su i danas većini sinonim za ovaj bend – braća Cavalera, Max i Iggor. Ironično, ovo je bio posljednji album Sepulture na kojem je Max svirao, a upravo je njegova ideja bila da metal iskombinuju sa brazilskom nativnom muzikom.

Katran
Katran

Bilo kako bilo, upravo je publika okupljena u subotu naveče u zagrebačkoj Tvornici imala zadovoljstvo da prisustvuje dvije decenije staroj inkarnaciji moćnog albuma, a braća Cavalera su kao podršku na turneju „Return to Roots“ povela i muzičare iz benda Cavalera Conspiracy, pa je gitaru svirao Mark Rizzo, dok je za bas dionice bio zadužen Johny Chow.

Koncertno veče načeo je sastav Katran, koji je nastupao kao predgrupa, a tokom nešto manje od pola časa predstavili su svoje viđenje hardcorea kroz numere sa izdanja „Lost Manners“. Već tokom njihove precizne svirke, Veliki pogon Tvornice je zaposjeo solidan broj uniformisanih metalaca, koji su se zagrijavali za zvijezde večeri.

Max & Igor CavaleraTrenutak kada su Max i ekipa stupili na pozornicu, obilježio je ujedinjeni huk posjetilaca sada već prepune Tvornice, a kada je Cavalera zaurlao: „Roots! Bloody Roots!“, bilo je jasno da će svima biti potrebno zaista mnogo energije da izguraju svirku do kraja. Ako bi se nastupu nešto i moglo zamjeriti, to je njegova predvidljivost po pitanju set-liste ili možda činjenica da nisu poveli nikoga da svira perkusije, po čemu je „Roots“ dobro poznat, pa je ovo potonje bilo pokriveno semplerom kojim je baratao Iggor.

Ali, ovdje pričamo o starom znancu ex-Yu publike, jer je na koncertu bilo dosta okupljenih kako iz BiH, tako i iz Slovenije, što je samo pokazatelj kako vjernu publiku Max ima, bez obzira u kojoj postavi nastupao. Kao iskusni dirigent, frontmen je sa publikom komunicirao čitave večeri, dopuštajući joj da nadglasa ozvučenje stihovima poput: „Can you take it“ iz „Attitude“, koju je Max započeo svirajući berimbau ili „Hello uptown, hello downtown“ iz dobro poznate „Ratamahatta“.

Max & Igor CavaleraVrijedi spomenuti i izvedbu numere „Itsari“, koja je u neku ruku bila Iggorova solo tačka, a publika je još jednom podsjetila zašto postoji kovanica Sepultribe – dok su se ruke i glasovi spajali iznad glava okupljenih, hipnotička rimitka nije odavala ni najmanju naznaku da je riječ o metal koncertu.

Nakon „Dictatorshit“, posljednje pjesme sa albuma, ekipa se povukla iza pozornice, a kada su se odazvali na bis, začula se grmljavina rifova „Procreation (of the Wicked)“ sastava Celtic Frost, slušali smo i „Policia“ benda Titãs, a nakon nje uslijedio je fantastični omaž Lemmyju i bendu Motorhead uz „Ace of Spades“, kada je publika doslovno skakala i jurcala u ogromnom krugu koji se stvorio u centru koncertnog prostora.

Uz litre prolivenog znoja, iscijepane majice i promukla grla, „Return to Roots“ je zaključen ponovnom izvedbom „Roots Bloody Roots“, interno nazvanoj „Fast Roots“, što slikovito dočarava o kakvoj se verziji ove pjesme radi.

Svi oni koji su možda propustili ovaj metal spektakl, grešku mogu ispraviti večeras, jer Max i Iggor stižu u beogradski Dom omladine, a to je jedini ex-Yu grad pored Zagreba u kojem će se moći čuti „Return to Roots“.

Max & Igor Cavalera

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje.