-

NaslovnaReportažeRetro igranka uz Svemirka u Novom Sadu

Retro igranka uz Svemirka u Novom Sadu

Svemirko Kino klub Novi Sad
foto: Vanja Kolar

Sinoć su Novosađani bili na slatkim mukama, jer je u okviru događaja pod nazivom Doček 7528. godine (!) u gradu bilo organizovano mnoštvo audio-vizuelnih dešavanja na raznoraznim lokacijama. Za fanove hrvatske plesne pop senzacije koja nastupa pod firmom Svemirko, dileme nije bilo, te je ovo bio prvi rasprodat koncert od svih najavljenih i to nedeljama unazad.

Zagonetna lokacija u vidu Kino kluba na železničkoj stanici predstavljala je vatreno krštenje. Sama železnička stanica je u vrlo lošem stanju usled neulaganja i zanemarivanja gradskih vlasti, ali ljudi iz organizacije odradili su vrlo dobar posao u adaptiranju sale za ovaj dugo iščekivani nastup. Zvuk je bio sasvim solidan, rasveta na vrhunskom nivou, a ostavljeno je i dovoljno mesta za nesmetano đuskanje brojnih obožavalaca. A, đuskanja je bilo…onoliko!

Oko pola deset šarenolika petorka se pojavila na sceni i igranka je mogla da počne. Frontmen Vuković sa raskopčanom hippy košuljom i ostali članovi vesele kohorte od starta su krenuli sa hitovima (zar može drugačije kad je ovaj sastav u pitanju?) te su “Žena od vanilije” i “Vrati mi se još jedanput” nagovestile u kom pravcu će se svirka odvijati.

Svemirko je za vrlo kratko vreme prošao put od nepoznatog benda sa simpatičnim, ležernim pesmama do regionalnog superstara koji rasprodaje najveće prostore širom bivše nam države. Pomenute dve numere, kao uostalom celokupan njihov katalog, vrvi od kosmičkih, razigranih i sanjivih melodija oslanjajući se na idealnu kombinaciju retro popa i modernog indie zvuka sa pevljivim refrenima, synth ritmovima i fantastičnim klupskim bangerima. Ovaj revival sa retro zvukom postao je the thing na ovom prostorima (pogledati pod: Buč Kesidi, pocket palma, Pseća plaža) i iz ove perspektive se ne čini da se ovom hajpu nazire kraj.

Svemirko Kino klub Novi Sad

Energičnost i međusobna uigranost grupe na bini su za svaku pohvalu, pa ako je i bilo nekih problema, to se nije dalo primetiti. Premda im popularnost raste svakim novim nastupom, kod momaka nema ni trunke nadmenosti, pretencioznosti, usiljenosti, otaljavanja posla. Au contraire. Lider benda flertuje sa publikom, koju uglavnom čine dvadesetineštogodišnjaci hipsterske orijentacije uz, otprilike, dve trećine pripadnica lepše populacije, zavodi ih, bez imalo muke ih odvodi na svemirsku stranu. Ostali članovi posade, takođe, vidno uživaju na pozornici, naročito dugokosi klavijaturista u bermudama koji je đuskao sve vreme trajanja koncerta. Svaki stih svake strofe i svaki refren otpevani su horski, tako da nema sumnje da je i prisutni auditorijum dobio svoju žurku. Ako bismo morali da im tražimo pandan na današnjoj svetskoj muzičkoj sceni, onda bismo ih mogli uporediti sa australijskom skupinom Parcels. Hajmo, regionalni promoteri i koncertne agencije, na posao! Organizujte zajednički nastup ovih bendova, da Balkan podrhtava od plesnih vibracija!

Još nešto, ova igranka ne prestaje, bar kad je Novi Sad u pitanju. Svi oni koji nisu imali tu sreću da na vreme obezbede ulaznicu za gore opisani spektakl, imaće novu priliku večeras jer je zakazan još jedan rendez-vous sa skupinom Svemirko. Mesto sastanka – Gerila bar, pa pohitajte na svojevrsnu reprizu Dočeka.