-

NaslovnaReportažeRepetitor, Za Dž i Kišobrani pružili sklonište od kiše Nišlijama

Repetitor, Za Dž i Kišobrani pružili sklonište od kiše Nišlijama

za_dz_1
Za Dž; Foto: Biserka Jovanović

U okviru festivala “Lift vol.1” u niškom klubu pravnog fakulteta “Juridicum” nastupili su Repetitor, Za Dž i Kišobrani. Planirano je da se ovaj festival održi i u drugim gradovima pod etiketom “Lifemusic”.

za_dz_2
Za Dž

Loše vreme uticalo je dosta na samu posećenost, koja ujedno predstavlja i jedinu manu ovog događaja, ali na svu sreću nije uspela da naruši atmosferu u toj meri. Jedina zamerka organizatorima je to što su zaboravili da pomere časovnike prethodnog vikenda, tako da je po njihovom satu sve krenulo na vreme. Dok su se Čačani nameštali na sceni, na koju nisu kročili već skoro dve godine, za atmosferu se pobrinuo Kišobran, DJ/VJ zajednica.

Svoj jednočasovni nastup Za dž su se potrudili da iskoriste na najbolji mogući način. Publici su predstavili kako svoj dosadašnji rad, tako i obrade pesama svojih muzičkih uzora. Nastup su otvorili “Najlepšim željama”, nakon kojih se publika iz zadnjih delova kluba lagano približila bini, ali se ipak držala na sigurnoj distanci. Lagano su se svi njihali uz “Džoni bi gud”, “Alternativa”, “Bile su dobre”, a onda su ovaj niz prekinuli pesmom koja je, kako je sam frontmen naglasio, u reggae maniru, naime reč je o numeri “Hladan beton”. Kada su najavili pesmu njihovih najvećih uzora niko nije ni slutio da to neće biti delo Arctic Monkeysa, već jednog od najpoznatijih čačanskih rokera, Raška Jovičića – “Žute jabuke”. Pored toga odsvirali su i svoju verziju “Career Opportunities” The Clasha, ali i kao što su svi priželjkivali “Fake Tales Of San Francisco” malopre spomenutih Monkeysa, na koje veoma podsećaju. Nastup su završili, možemo reći hitom, “Ja mogu sve da ti dam”, a prisutni su se lagano oslobodili i počeli da se njišu u ritmu muzike i bili gotovo uz samu binu. Janko Ćirković (vokal i gitara), Milenko Belić (gitara, prateći vokal), Lazar Stefanović (bas, prateći vokal) i Stefan Ćustović (bubnjevi) zahvalili su se publici i ispraćeni aplauzom otišli.

repetitor-1
Repetitor

Posle nekoliko minuta pauze svoju svirku otpočinju zvezde večeri Repetitor. Ovaj sastav ne samo da je iskusniji, već je i, mora se priznati, lepši jer 2/3 benda čine predivne devojke. Svoje mesto pred publikom zauzeli su Milena Milutinović (bubanj), Ana-Marija Cupin (bas, vokal) i Boris Vlastelica (gitara, vokal). Pravnim su počeli da odzvanjaju zvuci pesme “Zdravo za gotovo”, na koje je publika počela da skače, a moglo se čuti i pevanje najhrabrijih, jer je samo ozvučenje bilo toliko jako da je ovaj čin predstavljao borbu protiv vetrenjača. Atmosfera je bila znatno življa, nego za vreme nastupa njihovih prethodnika, a masa se napokon probudila, dok su se prvi borbeni redovi u publici na trenutke mogli opisati jedino kao “hipsteri koji headbanguju”. U okvru svog nastupa izveli su, između ostalog i “Šteta”, “Pukotine”, “Ogledalo”, “Zli sin” i mnoge druge. Suvišno je pisati o tome da je svaka pesma bila nagrađena aplauzom, a ne retko i vriscima, činilo se, ženskog dela publike. Iako prema rečima frontmena nastupaju drugi put na Pravnom, a stoti put u Nišu, oni se nisu štedeli i pri svakoj pesmi davali su svoj maksimum, što se moglo videti i na njihovim licima i kosi, mokrim od znoja. Za kraj su odsvirali pesme “Ja”, “Sve šo vidim” i “Teško hodam”, čiju je završnicu, na opšte oduševljenje, Boris izveo van scene okružen publikom. Nakon toga su prisutnima poželeli dobar provod u nastavku večeri i zahvalili im se još jednom na podršci koju su pružili svojim dolaskom.

Posle energičnih nastupa, samo oni najistrajniji su ostali i zabavljali se do kasno u noć uz muziku koju su puštali DJ iz tzv. zajedice Kišobran…do dolaska organa reda i mira. Ideju samog festivala treba pohaliti, jer predstavlja pokušaj da se alternativna muzika i kultura prezentuju u mnogo gradova širom naše zemlje, a mora se priznati da je malo ljudi koji ulažu u tako nešto i pružaju priliku nedovljno afirmisanim bendovima da se probiju i zauzmu svoje mesto na sceni.

repetitor-2
Boris Vlastelica (Repetitor)